Sivil Haber

Kartal Belediyesi Pazar Atıklarından Solucan Gübresi Üretiyor

BELEDİYELER

Kartal Belediyesi bir ilke daha imza attı. Kartal Belediyesi, dünyayı tarımsal kirlilikten korumak ve kimyasal gübreye alternatif olarak solucan gübresi üretmeye devam ediyor.

Kartal Belediyesi, Fen Bilimleri Anadolu Lisesi ile yürüttüğü ortak proje kapsamında tarafından kırmızı solucan gübresi üretmeye devam ediyor. Kartal Belediyesi, şehirlerin en önemli sorunu olan organik atıkların miktarının azaltılmasında ve geri dönüştürülmesinde önem taşıyacağı düşünülen “Evde Altın Üret- Sıfır Atıklı Okul” adlı projeyi hayata geçirdi.

Kartal Belediyesi “Evde Altın Üret- Sıfır Atıklı Okul” adlı projeyle, semt pazarlarında biriken sebze atıklarını toplayıp kırmızı California solucanlarının yemesini sağlayarak gübre üretiyor ve böylece ekonomiye katkı sağlıyor. Belediye ekipleri tarafından pazarlardan toplanan sebze ve meyve atıkları, solucanların gübre üretebilmeleri için kullanılıyor. Özel olarak yetiştirilen solucanlar yedikleri kadar gübre üretiyor. Üretilen solucan gübrelerinin bahçelerde ve saksılarda kullanılması ile hem katkılı gübre kullanımının önüne geçilmiş oluyor, hem de okullardan, evlerden ve pazarlardan açığa çıkan organik atıkların miktarı azalarak maliyetlerde tasarruf ediliyor.

Başkan Öz: Hedefimiz Park ve Bahçeler İçin Daha Çok Solucan Gübresi Üretmek
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Özellikle pazardaki sebze ve meyve atıklarının değerlendirilmesi açısından bu uygulamaya çok önem veriyor ve destekliyoruz. Fen Bilimleri Okulları ile bu anlamda işbirliğimiz devam ediyor. Solucandan gübre üretim projesini önemsiyoruz. Hedefimiz, projenin uygulanabilirliğini arttırmak.” dedi.

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Fen Bilimleri Okulları’nda yapılan üretim, evlerdeki bitkilerin bakımı için gerekli gübre ihtiyacına yanıt verebilecek durumda. Ancak bu çalışmaları çok daha genişletmek amacındayız. Kartal Belediyesi olarak özellikle semt pazarlarından kalan atıkların toplanıp park ve bahçelerin ihtiyacını karşılamak üzere gübreye dönüştürülmesi için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Solucan Gübresi Kimyasal Madde İçermiyor

Kartal Belediyesi ve Fen Bilimleri Anadolu Lisesi işbirliği ile üretilen solucan gübresi, kimyasal madde içermediği gibi evde de kolaylıkla üretilebiliyor. Evlerdeki meyve, sebze gibi organik atıklar, solucanların bulunduğu “Vermikompost” denilen ortama konuluyor. Kırmızı California solucanları, bu atıkları yiyerek gübre üretiyor. Organik artıkları tüketen solucanların ürettiği solucan gübresinin hiçbir kimyasal madde içermemesi, bu gübreyi cazip hale getiriyor. Toprakta kimyasal kirliliği ortadan kaldıran, verimi ortalama yüzde 30 arttıran, toprağı yenileyen, rehabilite eden ve su tutma kapasitesini arttıran solucan gübresini, her insan üretebileceği gibi her bahçe ya da balkon, bir gübre fabrikasına dönüşebiliyor. Evinde solucan gübresi üretmek isteyen vatandaşlara, kırmızı California solucanları, Kartal Belediyesi Çevre Müdürlüğü tarafından ücretsiz temin ediliyor.

Solucan Gübresi üretimiyle ilgili bilgi almak isteyen vatandaşlar, Alo Çevre Hattı’nı (586 87 87) arayarak bilgi alabilirler.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.