Milli Eğitim Bakanlığı, TBB işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Okullar Hayat Olsun Projesi’nin birinci yıl değerlendirme toplantısı Taksim’deki Elite World Otel'de yapıldı.
Toplantıya Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, TBB Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, il ve ilçe belediye başkanları katıldı.
Bakan Dinçer: “Bu Proje Türkiye'deki Zihniyet Dönüşümünün Göstergesi”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, okulları bir rehber alana dönüştürmeye çalıştıklarını belirterek, ‘Okullar Hayat Olsun’ projesinin, Türkiye'deki bir zihniyet dönüşümünün somut göstergesi olduğunu söyledi.
Bakan Dinçer, ‘Okullar Hayat Olsun’ projesinin Türkiye'deki eğitim sistemindeki demokratikleşmenin bir başka yansıması olduğunu belirterek, artık okulların, devletin emanet olarak baktığı ama esas sahibinin millet olduğu anlayışıyla kullanılmaya başlandığını kaydetti. Cumhuriyet tarihi boyunca okulun, eğitimin, bilginin, tüm toplumun merkezi haline getirilmeye çalışıldığını vurgulayan Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Devlet olarak kullandığımız politikalarla, amaçlarımızdan farklı sonuçlar ortaya çıkmış ama bunu görmemiştik. Amaçla araç arasında bir uyumsuzluk vardı. Şimdi ise tam da amaçla araç arasında uyumu sağlamaya başladık. Hakikaten okulları ve bilgiyi, toplumun önünde rehberlik edecek ışık olarak ortaya koyarken, okullarımızı da tüm mahallenin, tüm velilerin, öğrencilerin ve öğretmenlerin bir araya geldiği bir merkeze, bir rehber alana dönüştürmeye çalışıyoruz. Bugün yaptığımız proje, gerçekten de Türkiye'deki bir zihniyet dönüşümünün somut göstergeleri olarak algılanmalı.”
Başkan Topbaş: “Proje Sonuçlarını Vermeye Başladı”
TBB ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Kadir Topbaş da yaptığı konuşmada sadece çocukları değil, tüm bireyleri eğitim anlayışıyla hayata geçirilen ‘Okullar Hayat Olsun’ projesinin önemine işaret ederek, atılan adımların olumlu sonuçlar verdiğini söyledi. Yerel yönetimler olarak bu tür birlikteliklerden memnuniyet duyduklarını ifade eden Başkan Kadir Topbaş, yapılan düzenlemeler sayesinde, Milli Eğitim Bakanlığı'na verilen desteği daha etkin hale getirdiklerini belirtti.
Projenin ilk startının verildiği Konya’da yapılan çalışmalar hakkında bilgiyi Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek verdi.
Başkan Altunay: “Okullarımızın Kapısı Tüm Halkımıza Açıldı”
“Okullar Hayat Olsun” projesinin başarıyla uygulayan ilçeler arasında yer alan Sultangazi’de yapılan çalışmaları ise Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay anlattı.
Konuyla ilgili hazırlanan sunum eşliğinde açıklamalarda bulunan Başkan Altunay, başarmanın dört temel öğesinin olduğunu belirterek, “Bunlar inanmak, eğitim, disiplin ve takiptir. Okullara hayat vermek için başlattığımız projede 35 okulumuzda çalışmalarımızı tamamladık. 10 tanesinde tadilatlar olduğu için daha sonraya bıraktık” dedi.
Projeyle birlikte okulların her metrekaresinin kullanılabilir hale getirildiğini ve öğrencilerin okul bahçelerinde doğayla buluştuğunu ifade eden Başkan Altunay şunları söyledi:
“Projeyle birlikte öğrencilerimizin okullarda geçirdiği ders saati kadar velilerimiz de faydalanabiliyor. Okullarımızın kapıları yalnız öğrenciler değil tüm halkımıza açıldı. Veliler, kütüphanelerde çocuğuyla beraber kitap okuyabiliyor. Doğa bahçelerinde çocuklarıyla zaman geçiriyor. Fitness aletlerinde spor yapıyor. İngilizce terimleri öğrenebiliyor. Okullar bu projeyle hayat boyu öğrenmenin de adresi oldu.
Okullarımızda başlattığımız eğitim seminerleri ile konusunda uzman kişilerle halkımızı buluşturduk. Ayrıca İngilizceden Arapçaya, halk oyunlarından evde çocuk bakımına kadar pek çok alanda kurslarımız açıldı.”
Başkan Altunay konuşmasında ayrıca hayata geçirilen uygulamalı Trafilk Eğitim Parkı, Masal Kahramanları Parkı ve İzci Kampı ile ilgili bilgilerde verdi.