Sivil Haber

SAYILAR NEREDEN GELİYOR?

BELEDİYELER

Edebiyat Söyleşileri’nin konuğu Yazar Asım Gültekin, Esenlerlilere Türkçe’deki sayıların sırrını anlattı.

 Esenler Belediyesi Kütüphaneler Müdürlüğü’nün düzenlediği Edebiyat Söyleşileri programının bu ayki konuğu Yazar Asım Gültekin’di. Esenler Belediyesi Sabri Ülker Gençlik Merkezi’nde samimi bir ortamda geçen ve Esenler Belediyesi Kütüphaneler Müdürü Hasan Taşçı’nın da katıldığı söyleşide Gültekin, Esenlerlilere Türkçe’de sayıların nereden geldiğini anlattı. İnsanın içindeki tanıma isteğinin çok kıymetli bir şey olduğunu belirterek söze başlayan Gültekin, “Hayatı alışkanlıklarımız üzerine kurmak biraz kolayımıza geliyor. Oysa biz kavramayı temel almalıyız. Kavramak bize hükmedebilme gücü verir” dedi.

KELİMEYLE CELALLEŞMEK GEREK

Bir kavramın, bir kelimenin anlamının nereden geldiğini bilmenin haz verici olduğunu kaydeden Gültekin, kelimelerin ayrıntılarına inildiğinde özünün kavranabileceğini söyledi. Gültekin, “Sözlüklerin içine düşmek, girmek müthiş yeni keşifler yaşama imkânı verirken bir yandan da 30 kelimesiyle boğuşman gerekiyor. 30 neyin nesidir? O kadar aradım, taradım yazmıyorlar 30’un ne olduğunu. Oturup kelimeyle celalleşmeniz gerekiyor. Hemen çözemiyorsunuz neyin ne olduğunu” diye konuştu.

SAYILARIN SIRRI NE?

Sözlüklerde anlam olarak 2 ve 10 sayısının bulunduğunu ancak 5, 7 ve 8 gibi rakamlar için hâlâ tatmin edici bir açıklama olmadığını aktaran Gültekin, “Sayıları merak ediyor olmak çoğumuzda olan bir şey fakat devamını getiremiyoruz” dedi. Sayıların hikâyesiyle ilgili yeterli araştırma yapılmadığını, kaynakların da sınırlı olduğunu belirten Gültekin, “Türkler’de 0 (sıfır) diye bir sayı yok mesela. Sayılar 1’den başlar ve Türkçe’deki ‘birden bire’ sözünün açılımı için ‘Allah’tan geldik ve yine dönüş O’nadır’ diyebiliriz” şeklinde konuştu. 2 rakamının ‘eki’ kökünden geldiğini söyleyen Gültekin, 2’nin oluşu gerçekleştiren ve sayabilme özelliği sağlayan bir rakam olduğunu belirtti. Program, Gültekin’in dinleyenlerin sorularını cevaplamasıyla sona erdi.

TEMSİLCİLERLE TOPLANTI

Program öncesi Esenler Belediyesi Kütüphaneler Müdürü Hasan Taşçı, Esenler Belediyesi kütüphane temsilcileriyle bir toplantı düzenledi. İlçede eğitim gören 12 lise öğrencisiyle bir araya gelen Taşçı, temsilcilerle Esenler Belediyesi’nin Esenlerliler’in hizmetine açtığı kütüphanelerden özellikle öğrencilerin nasıl daha verimli faydalanabileceği hakkında konuştu. Öğrencilere kitap okuma alışkanlığının ve kütüphane bilincinin kazandırılmasında kütüphane temsilcilerine büyük sorumluluk düştüğünü belirten Taşçı, “Düzenleyeceğimiz toplantılarla ve yapacağımız çalışmalarla bu bilinci öncelikle kendimizde oturtmalıyız ve arkadaşlarımıza da bu bilinci kazandırmalıyız” dedi.

Okulların kütüphane temsilcileri şöyle:

1)Dilan Kanca - İbrahim Turhan Anadolu Lisesi

2)Emre Keskin - İbrahim Turhan Anadolu Lisesi

3)Dilara Ersoy - Esenler Anadolu İmam Hatip Lisesi

4) Fatih Aksoy - Esenler Anadolu İmam Hatip Lisesi

5)Suna Kılıç - Esenler Ticaret Meslek Lisesi

6)Kazım Can Tiryaki - Esenler Ticaret Meslek Lisesi

7)Önder Korkmazer - Atışalanı Anadolu Lisesi

8)Nazlı Aydın - Esenler Kız Teknik ve Meslek Lisesi

9)Öznur Aydın - Esenler Kız Teknik ve Meslek Lisesi

10)Hatice Belikırık - İbrahim Turhan Kız Teknik ve Meslek Lisesi

11)Hilal Belikırık - İbrahim Turhan Kız Teknik ve Meslek Lisesi

12)Betül Hacıoğulları - İbrahim Turhan Kız Teknik ve Meslek Lisesi

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.