Rus bilim adamlarının 30 yıldır süren çalışmaları tarih öncesi döneme ait buzul altı gölünü ortaya çıkarırken, veriler başka gezegenlerde benzer çalışmalara ışık tutacak. Moskova'da laboratuarlarda yapılacak incelemelerin ardından milyonlarca yıl geçmişe ait gizli bilgiler, iklim değişiklikleri ve canlı yaşamla ilgili bulguların ortaya çıkması bekleniyor.
Ancak Rus bilim adamlarına göre gölün yüzeyinden alınan donmuş tabaka canlıların yaşaması için elverişli olmayabilir. 2014'e kadar devam edecek kazılarla gölün tabanına ulaşılmasının ardından daha büyük keşiflerin yapılabilmesi mümkün olacak.
Vostok Gölü'nden çıkacak bir kısım tarih öncesi mikroorganizmaların yeryüzüne yayılması endişesi ile 1998'de benzer bir çalışma göle 130 metre kala sonlandırılmıştı.
Russia Today televizyonuna değerlendirmede bulunan hidrobiyoloji uzmanı Vasiliy Pajarvi, hedeflerinin buzulu mümkün olduğunca daha derin kazarak 400 bin yıldan beri korunan hava kabarcıklarına ulaşmak ve içindeki karbondioksit oranını ölçmek olduğunu söyledi.
Dünyada 20 milyon yıl boyunca gizli kalmış başka hiçbir yerin olmadığını savunan AARI Başkanı Valery Lukin ise, keşfi "bilinmeyenle karşılaşmak" olarak tanımladı.
Kamp sorumlusu Viktor Vinogradov ise havaların eksi 74 dereceye kadar düştüğünü, en soğuk hava olarak eksi 89 derece kaydettiklerini ifade ederek, "Şubat sonuna ve Mart başına doğru havalar iyice soğuyacak. Bu şartlarda uçakların çalışması da imkansız" hatırlatmasında bulundu.
Şimdi bilim adamları özel steril konteynır içine yerleştirdikleri tarih öncesi döneme ait hazine ile Rusya'ya döndü. Rus bilim adamları heyeti bölgede incelemeleri sürdürmek üzere yeniden Antarktika'ya gidecek. Bilim adamları göl yüzeyine bir robot göndermeyi de planlıyor.
Vostok Gölü, Antarktika'daki yaklaşık 400 bilinen buzul altı gölünün en büyüğü ve korunaklı olanı. İlk kez 1959-1964 yılları arasında yapılan sismik araştırmalarda keşfedilen ve yaklaşık 15 bin kilometrekare yüzeye sahip olan gölün üzerindeki buz tabakasının 400 bin yaşında, gölün kendisinin ise 20 milyon yaşında olduğu sanılıyor.
Putin'den Antarktika'daki keşif için Rus bilimadamlarına kutlama
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Rus bilimadamlarını, buzu 3 bin 769 metre derinliğinde delip Vostok Gölü'ne ulaşmalarından dolayı tebrik etti.
Rus bilimadamlarının Vostok Gölü'nü keşfetmelerini öven ve bunun son derece büyük bir olay olduğunu ifade eden Putin, araştırmada görevli bilimadamlarına devlet ödülü verileceğini söyledi.
Rusya Arktik ve Antarktik Araştırmalar Merkezi (AARI), 20 yıldan fazla süren delme işlemlerinin ardından Rus ekibin Pazar günü Vostok Gölü'ne ulaştığını açıklamıştı.
Antarktika'nın buzlarla kaplı Vostok Gölü'nün gizeminin çözülmesiyle Rus bilimadamları, buz çağından önce dünyanın nasıl olduğuna, yaşamın nasıl oluştuğuna, bilinmeyen canlılara dair izler bulmayı umuyor.
Sibirya'daki yüzölçümü 31 bin 722 kilometrekare olan Baykal Gölü büyüklüğündeki Vostok Gölü, Antarktika'nın 150 buzaltı gölünün en büyüğü, en derini, en izole olan gölünü oluşturuyor. Bölgede hava soğukluğu eksi 89.2'ye kadar inerken buranın dünyanın en soğuk yeri olduğu belirtiliyor.
Ajanslar