Nasıl çalışıyor?
İki adımlı doğrulama yönteminde şifrenize ek olarak, daha önceden sisteme tanımlı cep telefonunuza özel bir kod gönderiliyor. Böylece, bir bilgisayar korsanı şifrenizi çalmış olsa bile, sisteme giriş yapmak için bu kodu girmesi gerekiyor. Elinde bu kod olmadığı için de e-posta veya sosyal medya hesabınıza giriş yapamıyor. (Tabii bilgisayar korsanının aynı zamanda bir cep telefonu hırsızı olmadığını varsayıyoruz.)
Bu yönteme iki adımlı doğrulama adı verilmesinin sebebi ise giriş yapmak için iki şeye sahip olmanız gerektiğinden; bildiğiniz bir şey (şifre) ve sahip olduğunuz bir şey (cep telefonu). Şifreyi bilseniz bile cep telefonuna gelen özel kodu girmediğinizde sistem giriş yapmanıza izin vermiyor. Böylece güvenlik seviyesi önemli biçimde arttırılmış oluyor.
Nerelerde kullanılıyor?
İki adımlı güvenlik, ilk bakışta biraz zahmetli gibi görünse de, sağladığı güvenlik açısından çok önemli. Üstelik popüler birçok internet servisi ve sosyal medya ağı, iki adımlı güvenliğin kullanılmasını teşvik ediyor.
Facebook: Güvenlik ayarlarında, giriş onayları bölümünde ‘Bilinmeyen tarayıcılardan hesabıma erişmek için güvenlik kodu istensin' seçeneğini işaretleyin ve güvenlik kodunun gönderileceği telefon numarasını yazın.
Google: Güvenlik ayarlarından iki adımlı doğrulama seçeneğini aktive edin. Kodların gönderileceği telefon numarasını yazın.
Twitter: Güvenlik ayarlarından iki adımlı doğrulama seçeneğini aktive edip, kullandığınız cep telefonu numarasını yazın. Böylece farklı bir tarayıcıdan hesabınıza giriş yapıldığında veya uygulama yüklenmek istendiğinde Twitter'ın cebinize göndereceği giriş koduna ihtiyaç olacak.
Başka servisler de var
İki adımlı doğrulama yönteminin kullanıldığı birçok servis bulunuyor. Bunların arasında Dropbox, Evernote, PayPal, Yahoo, LinkedIN, Apple iCloud, Google Drive, Box, Mailchimp, Slack, Yandex.Mail gibi servisler var.