İstanbul’da yaşanan yağmur yağışı ve Lodos fırtınası sonrası CHP’li Meclis Üyesi Ali Delen’den Başkan kadir Topbaş’a dikkat çeken sorular: “Önümüzde ki zamanlarda ve yıllarda bugünlerde yaşadığımız gibi olası yağış ve fırtınalar karşısında can ve mal kaybı yaşanmaması için gerekli dersler çıkarılmış mıdır? Bundan sonra Yağış ve Lodos uyarısı yapılmadan önce sahil yolları boyunca gerekli önlemler alınıp ve uyarılar yapılacak mıdır? Sahil boyu yer alan yeşil alanların ve otoparkların sular altında kalmaması için gerekli önlemler alınacak mıdır? Çatı uçması, ağaçların devrilmesi ve çeşitli parçaların rüzgârdan devrilmesi gibi olayların gerçekleşmemesi için ön görülü davranıp önceden tedbirler alınacak mıdır? Lodos fırtınasının etkisiyle özellikle sahil kesimlerinde deniz sularının taşmasının yaşanmaması için lüzumlu görülen yerlere duvar setler oluşturmayı düşünüyor musunuz?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinin 2015 yılı Şubat ayı toplantıları kapsamında Küçükçekmece Belediyesi ve İBB Meclisinin CHP’li Üyeleri Ali Delen, Av. Erhan Aslaner, Ercan Ulaş Kaya ve Fatih Üstünbaş imzaları ile İBB Meclis Müdürlüğüne sunulan yazılı önerge:
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanlığına Konu: İstanbul’da yaşanan yağmur yağışı ve Lodos fırtınası sonucu beraberinde getirdiği hasarlar ve yapılması gerekenler hk.
Hepimizin şahit olduğu gibi; İstanbul'da lodos nedeniyle deniz karayla birleşti, seyir halindeki araçlar su altında kaldı. Yine etkili olan şiddetli lodos nedeniyle vapur ve deniz otobüsü seferleri saatlerce gerçekleştirilemedi. Kayalıkları aşan dev dalgalar, yeşil alanların ve otoparkların sular altında kalmasına neden oldu. Lodos nedeniyle oluşan su birikintileri sahile gelen vatandaşları olumsuz yönde etkiledi. Vatandaşlar, yürümekte ve araçlarına ulaşmakta zorluk yaşadı. İlçe Belediyeleri ve İBB ekipleri barikatlar kurup biriken suların tahliyesi gibi bir takım çalışmalar gerçekleştirdiler.
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) sorumluluğunda olan Silivri İlçesinden başlayan; Büyükçekmece, Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Fatih, Beşiktaş, Beykoz, Üsküdar, Ümraniye, Kadıköy, Maltepe, Kartal –Pendik ve Tuzla’ya kadar; Yine Karadeniz kıyısından başlayıp Arnavutköy İlçesi’nden Sarıyer ve Şile İlçelerine kadar uzanan sahil yollarını denizden oluşan dalgalar sonucu su bastı, dolgu alanlarını ve asfaltları çökertti. Çatılar uçtu, ağaçlar, tabelalar ve direkler devrildi. Tüm bu yaşananlar neticesinde İstanbul’da can kaybının yaşanmaması tek tesellimiz oldu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi de 4 gün art arda etkisini sürdüren lodosun İstanbul'da yol açtığı hasarı yazılı açıklama ile açıkladı; Lodos fırtınasının etkisiyle özellikle sahil kesimlerinde deniz taşması nedeniyle yollarda göllenme meydana geldi. Zeytinburnu, Pendik, Kartal sahillerinde Dalga boyunun yer yer 7 metreye ulaştığı açıklandı. Çatı uçması, ağaç devrilmesi ve çeşitli parçaların rüzgardan devrilmesi gibi olaylar gerçekleşti. Dört günde; 297 Çatı Uçması, 229 Ağaç Devrilmesi, tehlikeli arz eden parçalar olan tabela, direk vb. olaylar gerçekleşti. Pendik, Kartal, Kadıköy, Zeytinburnu gibi sahillerinde sulardan etkilenen yüzlerce araçlar oldu.
Silivri Çanta deresinin taşması sonucu Çanta Sanayi sitesinde bazı işyerlerini su bastığı ve mahsur kalan 500 işçinin güvenli bölgeye taşındığı açıklandı. Büyükçekmece Mimarsinan Köprüsü çıkışı, Silivri istikameti kuzey yol köprü çıkışında (sol iki şeritte) asfaltın altında oyulma meydana geldi. Şiddetli rüzgâr nedeniyle denizde oluşan yüksek dalgaların yola taşması sonucu Avrupa yakasında Zeytinburnu sahili, Anadolu yakasında ise Kartal, Pendik ve Suadiye sahil yollarında su baskınları meydana geldi.
Şile Yeşil Vadi Köyünde elektik direklerinin devrilmesi sonucu orman yangını çıktı. Yine kuvvetli fırtına nedeniyle Şehir Hatları ile İstanbul Deniz Otobüsü (İDO) iç hat, dış hat ve arabalı vapur seferlerinde zaman zaman aksamalar ve iptaller oldu. Tüm bu yaşananlar ve gelişmeler ışığında;
1. Önümüzde ki zamanlarda ve yıllarda bugünlerde yaşadığımız gibi olası yağış ve fırtınalar karşısında can ve mal kaybı yaşanmaması için gerekli dersler çıkarılmış mıdır?
2. Muhakkak ki görülen eksiklikler ve çalışmalar olmuştur, bundan sonra alınması gereken önlemler ve çalışmalar hakkında neler yapılacaktır?
3. Bundan sonra Yağış ve Lodos uyarısı yapılmadan önce sahil yolları boyunca gerekli önlemler alınıp ve uyarılar yapılacak mıdır?
4. Sahil boyu yer alan yeşil alanların ve otoparkların sular altında kalmaması için gerekli önlemler alınacak mıdır?
5. Çatı uçması, ağaçların devrilmesi ve çeşitli parçaların rüzgârdan devrilmesi gibi olayların gerçekleşmemesi için ön görülü davranıp önceden tedbirler alınacak mıdır?
6. Lodos fırtınasının etkisiyle özellikle sahil kesimlerinde deniz sularının taşmasının yaşanmaması için lüzumlu görülen yerlere duvar setler oluşturmayı düşünüyor musunuz?
7. Yine etkili olan şiddetli lodos nedeniyle vapur ve deniz otobüsü seferleri saatlerce gerçekleştirilememişti, önümüzdeki günlerde ve yıllarda olası bu durumlar karşısında gerekli önlemleri almayı düşünüyor musunuz? Bu güzergâhlara ek otobüs seferleri konulması gibi tedbirler almamayı düşünüyor musunuz?
CHP’li Delen’den Başkan Topbaş’a: İstanbul’da can kaybı yaşanmaması için gerekli dersler çıkarıldı mı?
CHP’li Delen’den Başkan Topbaş’a: İstanbul’da can kaybı yaşanmaması için gerekli dersler çıkarıldı mı?
Sivil Haber Sivil Haber
BÜYÜK ŞEHİR BLD
CHP’li Delen’den Başkan Topbaş’a: İstanbul’da yaşanan yağış ve fırtınalar neticesinde önümüzdeki zamanlarda can kaybı yaşanmaması için gerekli dersler çıkarıldı mı?