Sivil Haber

2 bin yıllık bıçakların üzerinde kan izi

DÜNYA

Meksika'da araştırmacılar, üzerinde kanın yanı sıra kas, sinir, deri ve saç parçalarına rastladıkları yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait taş bıçakların insan kurban etme törenlerinde kullanıldığını söyledi.

Ülkenin orta kesimlerindeki Puebla eyaletinde yer alan Cantona antik kentinde bulunan 31 bıçağın, gelişmiş elektron mikroskoplarıyla incelenmesi sonucu üzerlerindeki parçaların insan kanı ve dokularına ait olduğu belirlendi.

Ulusal Antropoloji ve Tarih Kurumu yetkilileri, bıçakların kurbanların bedenlerini açmak ve kalplerini çıkarmak için kullanıldığını belirtti.

Kolomb-öncesi uygarlıklara ait kemiklerin üzerinde görülen kesik işaretlerinin kurbanları parçalama geleneğine işaret ettiğini vurgulayan araştırmacılar, kurban törenlerinde kullanılan bıçakların ilk kez ortaya çıkarıldığını söyledi.

İncelenen bıçaklardan bazılarında sadece kırmızı kan hücrelerine, bazılarında kanın yanı sıra deri parçalarına ve bazılarında ise kas dokusuna rastlandığını belirten araştırmacılar, bunun, her bir bıçağın farklı bir işlem için kullanıldığına işaret ettiğini bildirdi.

Araştırmacılar, kan kutsal kabul edildiği için bıçakların kurban etme töreninden sonra yıkanmadan saklandığını ileri sürdü.

Gizemli kent devlet Teotihuacan ile aynı dönemde kurulan Cantona kenti halkı, bölgenin en ünlü insan kurban eden uygarlığı olan Aztekler'den bin yıl önce yaşamıştı.

Kolomb-öncesi uygarlıkların çoğu, insan kanını evreni dengede tutmak için gerekli yaşamsal bir sıvı olarak görüyor ve kan akıtmak için insan kurban ediyorlardı.

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.