Sivil Haber

Abdülkadir Molla idam edildi

DÜNYA

Bangladeş, dünya kamuoyunun tüm tepkilerine rağmen Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla’yı (65) dün idam etti.

 1971 yılında ülkenin bağımsızlık savaşında Pakistan ordusuyla işbirliği yapıp 381 Bangladeşlinin ölümünden sorumlu tutulan Molla’nın ertelenen infazı, Yüksek Mahkeme tarafından dün sabah onanmıştı. Şok gelişmenin ardından ülkede, karşıt fikirli gruplar arasında çıkabilecek büyük çatışmalardan endişe ediliyor. Gelecek ay yapılması planlanan seçimler öncesinde siyasi çekişmelerin sokağa yansıması sebebiyle çıkan olaylarda ekim ayından bu yana 100 kişi hayatını kaybetmişti.

Mahkemenin nihai kararının açıklanması sonrası konuşan müdafaa avukatlarından Handakir Mahbub Hüseyin karara tepkisini “Müvekkilim adil yargılamadan mahrum bırakılmıştır.” ifadeleriyle dile getirdi.

İdam kararına tepkiler ülke içi ve dışarısında sosyal paylaşım sitelerinde dile getirilirken, ülke medyasında Bangladeşli birçok cep telefonu kullanıcısına henüz infaz gerçekleşmeden “Molla öldü. Bangladeş’te iç savaş çıktı.” şeklinde bir mesaj geldiği kaydedildi. Mesajın kaynağının ortaya çıkarılması için soruşturma başlatıldı.

Önce müebbet, sonra idam

Molla, ülkenin 1971’de Pakistan’a karşı verilen bağımsızlık savaşında sivillere karşı işlenen suçları yargılamak için 2010’da kurulan özel mahkeme tarafından yargılanmış ve hakkında ilk olarak şubat ayında müebbet hapis cezası verilmişti. Yerel mahkemenin Molla’yı 12 kişinin öldürülmesinde doğrudan ve Pakistan askerlerinin 369 kişiyi öldürmesine yardımcı olmaktan suçlu bularak verdiği bu ceza eylül ayında ise Yüksek Mahkeme tarafından idama çevrilmişti. Salıyı çarşambaya bağlayan gece planlanan infaz ise itirazlar üzerine yalnızca 90 dakika kala askıya alınmıştı.

Molla, 42 yıl önce işlendiği iddia edilen savaş suçları dolayısıyla başlatılan ‘özel’ yargılamalar sonucu idam edilen ilk kişi oldu. Hükümet, Pakistan askerlerinin “iç destekçilerin” de yardımıyla 3 milyon kişi öldürdüğünü ve 200 bin kadına tecavüz ettiğini iddia ediyor. Muhalefet ise sanıklarının çoğu muhalif isimlerden oluşan yargılamaların siyasi olduğunu savunuyor.

5 Ocak’ta yapılacağı açıklanan genel seçimlerde yarışın mevcut Başbakan Şeyh Hasina’nın Bangladeş Halk Ligi ile eski Başbakan Begüm Halide Ziya’nın anamuhalefet Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) arasında geçmesi bekleniyor. Muhalefet, ülkeyi seçimlere götürecek bir geçici hükümet kurulmasını isterken Başbakan Hasina ise taviz vermeyerek ülkede seçimlerin mevcut hükümetin idaresi altında yapılacağını söylüyor. Hükümet ile muhalefet arasındaki bu ihtilaf nedeniyle yapılan protesto ve grevlerde yaşanan şiddet olayları ülkedeki atmosferin çok gergin seyretmesine yol açıyor. İnfaz sonrasında gerginliğin tırmanmasıyla seçim öncesindeki hassas süreçte daha fazla kan dökülmesinden korkuluyor.

İttifak halinde olduğu Cemaat-i İslami Partisi’nin önde gelen isimlerinden Molla hakkında verilen karar sonrasında BNP, idamın infaz edilmesi halinde “vahim sonuçlar” doğuracağı uyarısında bulunmuştu.

Öte yandan, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da dün sabah Bangladeşli mevkidaşı Hasina’yı arayarak Molla’nın idamına engel olunmasını istediği belirtildi. Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre Erdoğan, telefon görüşmesinde idamının ülkede yeni yaralara ve yeni sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.