Sivil Haber

'Kıbrıs'ta oyunun kuralları değişecek'

DÜNYA

Kıbrıs Dışişleri Bakanı Erato Kozaku-Markullis, adanın açıklarında zengin hidrokarbon yatakları bulunmasının "oyunun kurallarını değiştireceğini belirtirken önümüzdeki sürece dikkat çekti.

Kıbrıs Dışişleri Bakanı Erato Kozaku-Markullis, adanın açıklarında zengin hidrokarbon yatakları bulunmasının "oyunun kurallarını değiştirecek" nitelikte, Kıbrıs açısından tarihi önem taşıyacak bir gelişme olduğunu söyledi.

Dün gece Londra İktisat ve Siyasi Bilimler Fakültesi'nde (London School of Economics and Political Sciences) Kıbrıs'ın jeo-stratejik önemini ve uzun erimdeki eğilim ve beklentileri konu alan bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı Kozaku-Markullis, bulunan doğal gaz yataklarının "Kıbrıs'ın tüm vatandaşlarını etkileyecek gelişmeler sağlayacağını, adanın yeniden birleşmesi ve işgal altında olma durumundan çıkıp bir arada ve işbirliği içinde yaşanması için zemin yaratacağını" bildirdi.

Ekonomik bakımdan doğal gaz yataklarıyla ilgili ilk keşiflerin çok büyük önem taşıdığını, sondaj yapılan ilk parselde tahminen 100 milyar euro değerinde doğal gaz çıkarılabileceğinin saptandığını vurgulayan Kıbrıs Dışişleri Bakanı, bunun 210 yıl boyunca ülkenin elektrik ihtiyacını karşılayabileceğini kaydetti.

Kozaku-Markullis, Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki diğer parsellerde yapılacak sondajlar için uluslararası enerji şirketlerinin Kıbrıs'a artan bir ilgi duymaya başladıklarını, bunun da Kıbrıs'ta yapılacak mali yatırımlara kapı açacağını belirtti.

Artan yatırımların yalnızca Kıbrıs'ta değil, komşu ülkeler ve AB içinde de yeni iş olanakları sağlayacağını söyleyen Kıbrıs Dışişleri Bakanı, bulunan doğal gaz yataklarının enerji kaynakları açısından dışa bağımlı Avrupa Birliği için de, özellikle enerji güvenliği bağlamında olumlu etkiler yaratacağını; ayrıca hidrokarbon bakımından zengin Doğu Akdeniz ülkeleri arasında daha fazla ekonomik işbirliği, istikrar ve kalkınma sağlayabileceğini söyledi.

Doğu Akdeniz'in başarı potansiyeli

Kıbrıs'ın bu tarihi kavşak noktasında tüm komşularıyla temas halinde olacağını söyleyen Erato Kozaku-Markullis, "gelecekte, adanın yeniden birleşmesi ve işgalin sona erdirilmesinden sonra, Türkiye ile de ilişki içinde olmayı umduklarını" belirtti.

Kıbrıs'taki gelişmelerin Türkiye'yi çok çeşitli yönlerden ilgilendirdiğini kaydeden bakan, "Ankara'nın daha yapıcı ve işbirliği yanlısı bir rol oynama fırsatından yararlanmaması ve toplam-sıfır analizini sürdürmesi, bizde büyük düş kırıklığı yarattı." dedi.

Kıbrıs Dışişleri Bakanı, başta enerji alanı olmak üzere, her alanda, yeniden birleşmiş bir Kıbrıs ile işbirliğinden Türkiye'nin önemli yararlar sağlayacağını belirterek, Doğu Akdeniz'de, bölgeye ve bölgedeki uluslara barış, istikrar ve refah getirecek bir başarı potansiyeli bulunduğunu vurguladı.

Kozaku-Markullis, Kıbrıs yönetiminin denizde doğal gaz arama çalışmalarını tamamen yasal çerçeveler içinde yaptığını vurgulayarak, buna karşılık Türkiye'nin Kıbrıs'ın güneyindeki sularda savaş gemileri ve uçaklarla, hava ve donanma tatbikatları düzenlediğini, Münhasır Ekonomik Bölge'de yasa dışı sismik aramalarla, deniz yatağında harita çalışmaları yaptığını savundu. Dışişleri Bakanı, "Türkiye, yeni geliştirdiği güven ve ekonomik başarısından hareketle, komşuları arasında, sadece sorunlar çıkaran bir ülke haline geldi" dedi.

AB dönem başkanlığı

1 Temmuz'da AB dönem başkanlığını devralacak olan Kıbrıs'ın, Türkiye'nin AB üyeliği yolunda ilerleme sağlayamamasından da düş kırıklığı duyduğunu belirten Dışişleri Bakanı, Türk hükümetinin "polemikleri, sert eleştirileri, tehditleri bir yana bırakıp daha ılımlı ve devlet adamlığına yakışır bir üslup ve tavır içine girmesini umduklarını" söyledi.

Bakan, Kıbrıs dönem başkanlığı altında AB ile ilişkilerin dondurulacağı tehdidinde bulunan Türkiye'nin bu tavrının, adaylık süreci açısından olumsuz etkiler yaratacağını kaydetti; "ancak Ankara tutumunu değiştirir ve işbirliğine yanaşırsa Kıbrıs'ın başkanlığı dönemi boyunca da kapı açık kalacaktır" dedi.

Kıbrıs görüşmelerinde hala önemli bir ilerleme kaydedilemediğine de işaret eden Dışişleri Bakanı Erato Kozaku-Markullis, "Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi için her türlü çabayı sarfetmekten vazgeçmeyeceklerini, zira iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon şeklinde birleşmenin, başta Kıbrıs ve Kıbrıs Rumlarıyla Kıbrıs Türkleri olmak üzere, Yunanistan ve Türkiye de dahil, tüm taraflar için kazançlı olacağını" bildirdi.

BBC


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.