Fransa’da iki milletvekili, Anayasa Mahkemesi’nin Ermeni iddialarını reddedenlerin cezalandırılmasını öngören kanunla ilgili kararını 7 gün içinde vermesi için başvuruda bulundu.
23 Ocak’ta Fransa Senato’sunda kabul edilen kanunun, anayasaya aykırı olduğunu savunan 142 parlamenter dün, Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapmıştı.
Mahkemenin kanuna ilişkin iddiaları inceleyerek karar vermesi için bir ay süresi bulunuyor. Fakat, hükümetin “hızlandırılmış prosedür” talep etmesi halinde 7 gün içerisinde karar vermesi gerekiyor.
Sarkozy’nin partisi Halk Hareketi Birliği üyesi Eric Straumann ve Jean Philippe Maurer, hükümet nezdinde başvuru yaparak “hızlandırılmış prosedür” ün talep edilmesini istedi.
Bu iki milletvekili, partisinin ve Ermenilerin baskısına rağmen kanunu Anayasa Mahkemesi’ne götürmek için de imza vermişti.
11 üyeli Anayasa Mahkemesi’nin, kanunu değiştirme veya tamamen reddetme hakkı bulunuyor. Paris’te öne çıkan kanaat, anayasallığı parlamentonun Kanunlar Komisyonu tarafından da sorgulanan kanunun geri çevrileceği yönünde.
Anayasa Mahkemesi’nin başkanlığını yürüten Jean-Louis Debré, 2006 yılında benzer bir yasa o zaman başkanı olduğu Fransa Milli Meclisi’nde görüşülürken karşı çıkmış ve engellemeye çalışmıştı. Öte yandan mahkeme üyesi eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın da inkar yasasına sıcak bakmadığı ifade ediliyor.
Kanuna başından bu yana destek veren Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurunun “işlerini kolaylaştırmayacağını” ifade etti.
Sarkozy, kanunun reddi halinde benzer bir başvurunun Yahudi soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören kanun için de yapılabileceği söyledi. Fakat, iki olayın birbirinden çok farklı olduğuna vurgu yapan uzmanlar bunun mümkün olmayacağını, Sarkozy’nin Mahkeme’yi baskı altına almak için böyle bir açıklama yaptığına dikkat çekiyor.
Yahudi Soykırımı için Fransa’nın da taraf olduğu bir uluslararası mahkemenin kararı bulunurken 1915 olaylarına ilişkin ne Fransız ne de uluslararası bir mahkemenin kararı bulunuyor.