Sivil Haber

Mısır'da sivil itaatsizlik çağrısı ilgi görmedi

DÜNYA

Mısır'da son bir haftadan beri askeri yönetime karşı sivil itaatsizlik çağrıları yapan muhalefetin bu isteği ilgi görmedi.

Mısır'da son bir haftadan beri askeri yönetime karşı sivil itaatsizlik çağrıları yapan muhalefetin bu isteği ilgi görmezken, Tahrir Meydanı ve bazı üniversitelerde toplanan az sayıdaki gösterici, Mübarek'in istifasının yıl dönümünde Mübarek ve ailesi için idam taleplerini yinelediler.

Tahrir Meydanı'nda uzun süreden beri kamp kuran göstericiler meydana kurdukları demir darağacında Mübarek'in idam edilmesini istedi.

Halk ayaklanması sonucu 11 Şubat 2011 tarihinde yetkilerini orduya devrederek istifa eden Mübarek, göstericilerin öldürülmesi, rüşvet ve yolsuzluk gibi suçlardan dolayı halen Kahire Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor.

Mübarek'in yerine gelen ve geçiş sürecini idare eden Yüksek Askeri Konsey de Mısırlı muhaliflerin hedefinde.

Askeri yönetimin iktidarı sivillere devretmesini isteyen bazı muhalif gruplar, Mübarek'in istifasının yıl dönümünde sivil itaatsizlik çağrılarında bulunmuşlardı.

Dün Savunma Bakanlığı ile Tahrir Meydanı'nda az sayıdaki gösterici ile başlayan eylemler bugün de devam ediyor, fakat katılımın çok az olduğu gözleniyor.

Mısır ordusu olası eylemler için tedbir alarak başkent Kahire ve diğer kentlerdeki ana arterlerde güvenlik önlemlerini arttırdı.

Ezher Kurumu, Ortodoks Kıpti Patrikliği ve ülkenin önde gelen siyasi yapılanması olarak gösterilen Müslüman Kardeşler ile Selefi Nur Partisi'nin sivil itaatsizlik eylemlerinin ülke geleceği için zararlı olabileceği yönündeki açıklamalarından dolayı eylemin ilgi görmediği belirtiliyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek 25 Ocak 2011'de başlayan bir halk ayaklanması sonucunda 11 Şubat 2011 tarihinde istifa etmişti.

Mübarek'ten sonra yönetime gelen Yüksek Askeri Konsey ve Konsey Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi, başta ekonomi olmak üzere ülke yönetiminde başarı gösteremedikleri için eleştiriyorlar.

Mısır Halk Meclisi'nde yüzde 45'lik bir temsil hakkını elde eden Müslüman Kardeşler, Yüksek Askeri Konsey'in halen iş başında olan geçici hükümeti görevden alarak yerine Halk Meclisi'nin belirleyeceği bir hükümetin iş başına gelmesini istiyorlar.

Eleştirilerin merkezindeki Yüksek Askeri Konsey ise dün devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, ülke aleyhinde komplolar bulunduğunu ileri sürerek, "Baskılara ve tehditlere boyun eğmeyeceğiz" dedi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.