Kazanamayanlara yeni umut
ÖSYM (Ölçme Seçme Yerleştirme Merkezi) Yükseköğretim Programları Ek Yerleştirme Kılavuzunu yayımladı. Üniversiteye yerleşemeyen adayları ek yerleştirme heyecanı sardı. ÖYSM’nin verilerine göre 109 bin kontenjan boşta kaldı. Tercihler 25-30 Eylül tarihleri arasında yapılacak.
ABDULLAH ÖZBAY- ANKARA
Üniversite kayıtlarının bitmesi ile birlikte hiçbir üniversite programına yerleşemeyen binlerce adayı ek yerleştirme heyecanı sardı. 25 Temmuz 2013’te üniversite yerleştirme sonuçları açıklandığında hiçbir yere yerleşemeyen adaylar ile tercih yapma hakkı olduğu halde tercih yapmayan 687 bin kişi için üniversiteli olma yolunda ikinci şans olan ek yerleştirme süreci başladı. Birinci yerleştirmelerde boş kalan, kayıtlardan sonra yeni açılan bölümler ve üniversiteyi kazanıp da kayıt yaptırmayanlardan boşalan kontenjanlar ve ek yerleştirmelere ilişkin kurallar ÖSYM’nin açıkladığı ek yerleştirme kavuzunda yer alıyor. Geçen seneye bakıldığında 100 bin kişi üniversiteye yerleşmişti. Adaylar ek yerleştirme tercihlerini 25-30 Eylül arası ÖSYM’nin//www.osym.gov.tradresinden ve başvuru merkezinden yapabilecek. Adaylar en fazla 30 tercih yapabilecek.
109 BİN BOŞ KONTENJAN BOŞTA KALDI
ÖSYM verilerine göre 2013 Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)’ye girdikten sonra tercih yapan 1 milyon 112 bin adaydan 574 bini devlet üniversitesine, 89 bini vakıf üniversitesine, 6 bini K.K.T.C, 863 ise diğer ülkelerdeki üniversitelere yerleşti, 109 bin kontenjan boş kaldı. Bu sayıya yeni açılacak bölümlerin artması ile birlikte boş kontenjanın artması bekleniyor.
EK YERLEŞTİRMEYE KİMLER BAŞVURABİLİR?
Öncelikle adayın ek yerleştirmelere müracaat edebilmesi için, (sınava girmeyip sadece sınavsız geçiş için başvurmuş adaylar da dahil olmak) üzere ÖSS”ye başvuru yapılmış olunması gerekir.
Ek yerleştirmelere müracaat edebilmek için merkezi yerleştirmelerde birinci yerleştirmelerde tercih bildirmiş olma koşulu aranmıyor. Merkezi yerleştirmelerde (birinci yerleştirme) herhangi bir tercihte bulunmamış adaylar da ek yerleştirmeden yararlanabilir.
Birinci tercih döneminde kesin kayıt hakkı kazanmış (AÖF kontenjan sınırı olmayan bölümler hariç) ek yerleştirme yapamazlar.
2013-YGS/LYS'ye girmeyerek sadece sınavsız geçiş için başvuran, 2013-ÖSYS'de sınava girmek için başvurduğu hâlde sınava girmeyen veya sınava girerek 140,00000'ın altında YGS puanı alan meslek lisesi mezunları sadece Tablo-3A'dan kendi alanlarındaki yükseköğretim programlarını tercih edebilecek.
2013-ÖSYS'de sınava girerek ilgili puan türünde 140,00000 ile 179,99999 arasında YGS puanı alan meslek lisesi mezunları gerek kendi alanlarında gerek alanları dışında Tablo-3A ve Tablo-3B'deki tüm programlar ile Tablo-4'teki açık öğretim programlarını tercih edebilecek.