Sivil Haber

Avrasya Adli Tıp Akademisi kuruldu

ÜNİVERSİTELERİMİZ

Türkiye'nin öncülüğünde Avrasya bölgesindeki 22 ülkeden 30 katılımcının desteğiyle Avrasya Adli Tıp ve Bilimler Akademisi (EAFMS) kuruldu.

Merkezi İstanbul olan akademinin başkanlığına, 5 yıl için Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce seçildi.

İnce, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yanı sıra Arnavutluk, Azerbaycan, Belarus, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Hindistan, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Sırbistan, Letonya, Makedonya, Moğolistan, Romanya, Rusya, Tacikistan, Ukrayna ile Rusya Federasyonu içinde yer alan özerk cumhuriyetler İnguşetya ve Başkurtistan'dan gelen 30 katılımcıyla Avrasya Adli Tıp ve Bilimler Akademisi'nin kurulması konusunda bir toplantı düzenlediklerini kaydetti.

Mart ayı başında yapılan bu toplantıda tüm ülkelerin katılımı ve desteğiyle Avrasya Adli Tıp ve Bilimler Akademisi'ni kurduklarını belirten İnce, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Akademinin merkezi İstanbul oldu. 5 yıllığına da başkanlığına Adli Tıp Kurumu Başkanı olarak ben seçildim. 'Söz sahibi ülke temsilcileri' diyebileceğimiz bir yapı oluşturduk. Bazı ülkelerden 2'den fazla katılımcı vardı ama her ülkeden bir temsilci seçtik.

Arkasından sistemi idare edebilecek CEO diye tanımlayabileceğimiz bir yapıyı oluşturduk. Bu göreve de Türkiye'den Prof. Dr. Mete Gülmen seçildi. CEO'nun altında sekretarya var. Sonra da komiteler oluşturuldu. Akademi, temmuz ayında İstanbul'da yapılacak Dünya Adli Tıp Kongresi'nde dünyaya duyurulacak. Zaten ikinci toplantımızı da o sırada yapacağız. Katılımcı ülke sayısını arttırmayı planlıyoruz.''

Dünyada benzer 2 yapıdan birinin Amerikan Adli Bilimler Akademisi, diğerinin de Avrupa Adli Bilimler Akademisi olduğunu belirten Doç. Dr. İnce, Türkiye'nin Avrupa Adli Bilimler Akademisi üyesi olduğunu hatırlattı.

''Türkiye'yi eğitim merkezi haline getirmek istiyoruz''

Kurulan Avrasya Adli Tıp ve Bilimler Akademisi'nin diğer 2 yapıya çeşitli nedenlerle üye olamayan ülkeleri bir araya getirdiğini belirten İnce, şunları söyledi:

''Avrasya bölgesindeki ülkeler birbirlerine yakın özellikte. Amacımız bunlar arasında adli bilimler konusunda bir standart ve ortak dili oluşturabilmek, eğitim birliği ve deneyim paylaşımını sağlayabilmek. Her ülkenin uzmanlığının olduğu konular var, eksik olduğu konular var.

Burada, ortak çalışma grupları oluşturarak, ortak projeler üreterek, ülkelerin birlikte bu alanda kalkınmasını sağlamak istiyoruz. Adli tıp laboratuvarları ve olay yeri incelemesiyle ilgili standartları oluşturabilmeyi amaçlıyoruz.

 Belki önümüzdeki günlerde, eğitimi eksik olan ülkelerin eğitimlerini daha iyi olan ülkelerde tamamlayabiliriz.

Türkiye, Avrasya dediğimiz toprak parçasının tam ortasında ve merkez konumda. Türkiye'deki adli bilimler hizmetleri de iyi bir konumda. Türkiye, bu toplantıya katılan birçok ülke içinde örnek ülke.

Biz bu ülkelere deneyimlerimizi aktarabilir miyiz, laboratuvarlarını kurabilir miyiz, laboratuvarlarının akreditasyonunu sağlayacak bir yapıyı Türkiye'de oluşturabilirsek, onların laboratuvarlarını akredite edebilir miyiz diye düşünüyoruz. Türkiye'yi adli bilimler alanında eğitim merkezi haline getirmek istiyoruz.''

Söz konusu coğrafyada belli benzerlikler bulunduğunu, bu nedenle bilgi paylaşımı sağlamanın önemli olduğunu ifade eden Doç. Dr. Haluk İnce, diğer akademilerde temsil edilemeyen ülkelerin, temsil edilebileceği bir alan bulacağını söyledi.

Bu şekilde, yapılan çalışmaların kabul edilebileceği paydaşlar olacağını ifade eden İnce, ''Bütün ülkeler birlikte iyi bir yükselişi yakalamak istiyoruz'' dedi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.