Sivil Haber

Dinçer'e göre sınav sistemi nasıl değişecek?

ÜNİVERSİTELERİMİZ

Milli Eğitim Bakanı Dinçer, Türkiye'deki sınav sisteminin eğitimin üzerinde belirleyici bir rol oynadığını belirterek, "Sınavları belirli bir zaman dilimi içerisinde öğrenci seçme esaslı olmaktan çıkaracağız." dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Selahattin Eyyübi İlköğretim Okulu'nda Şişli Belediyesi'nin yapmış olduğu okulların açılış törenine katıldı. Bakan Dinçer tören sonrası basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Türkiye'de sınav sisteminin hem eğitim hayatını olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Dinçer, "Sınavlar eğitim sisteminin üzerinde belirleyici rol oynuyorlar. Bunun iki sebebi var. Bir tanesi bu sınavların öğrenci seçme üzerine yapılması. Türkiye çapında çocuklarımıza aynı derecede fırsat eşitliği sunamadığımız için daha iyi olduğunu düşündüğümüz okullara seçerek öğrenci alıyoruz. Bunun için sınav yapıyoruz. Bir diğer faktör de özellikle sınavlara çok rekabetçi yaklaşıldığı için veliler ve öğrenciler yıl boyunca odaklanıyorlar ve bu adeta toplumsal bir harekete dönüşüyor" dedi.

Sınava sisteminde uzun vadede değişiklikler yapacaklarına işaret eden Bakan Dinçer, "Biz sınavları belirli bir zaman dilimi içerisinde öğrenci seçme esaslı olmaktan çıkaracağız. SBS'yi özel okul, fen liseleri ve kolejlere öğrenci seçmek için değil Milli Eğitim sisteminin niteliğini ölçmek için yapmaya başlayacağız. Mesela liseden mezun olan çocuklarımız kendilerine kazandırmak istediklerimizi kazandılar mı diye bir ölçüm yapacağız. Bunların hepsinin dershanelere olan talebi azaltacağını, giderek dershane sistemli eğitim yapısının değişime uğrayacağını varsayıyoruz"

Bakan Dinçer, öğretmen atamaları ile ilgili bir soru üzerine şunları söyledi:

"Biz ülke olarak ve tüm ebeveynler olarak Türkiye'deki eğitim sisteminin niteliğinin yeterli olmadığından şikayet ediyor muyuz. Uluslar arası mukayeselerde çocuklarımızın sahip olduğu bilgi ve yetenekleri düşük seviyede kaldığından endişe duyuyor muyuz. Bu sorunu çözmeliyiz. Bunun ilk adımı öğretmenimiz ve öğrencimizin sınıfta olmasıdır. Eğitimin 4 temel esası vardır. Öğrenci, öğretmen, müfredat ve eğitim ortamı. Biz öğrenci ve öğretmeni sınıfta tutamazsak diğer iki faktörün anlamı kalmaz. Eğitim niteliğini arttırmak için hem öğrenci hem öğretmeni sınıfa getirecek tedbirler alacağız. Dönem ararlında öğretmenleri nakledilmelerini, tayinleri, öğrencilerin devamsızlığını meşrulaştıran uygulamaları gözden geçireceğiz. Öğretmenler bu konuda fedakarlık yapmak zorunda kalacaklar ama zaten öğretmenlik demek fedakarlık demek. Çocuklarımızın başarısı ayın zamanda öğretmenlerin başarısı olacaksa bu tedbirleri almalıyız"

İHA

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.