Sivil Haber

MEB'den '4+ 4+ 4' kitapçığı

ÜNİVERSİTELERİMİZ

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifine yönelik ''İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Konularda Yapılan Değişiklik Sonucu Getirilen Yenilikler'' kitapçığı hazırlatıldı.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, yeni yapılandırma ile dünya ülkelerindeki modern ve müşterek eğitim sistemlerinin uygulanmasının, çocukların daha iyi koşullarda eğitim olanaklarından faydalanmalarının sağlamasının hedeflendiğini bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifine yönelik ''İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Konularda Yapılan Değişiklik Sonucu Getirilen Yenilikler'' kitapçığı hazırlatıldı. Kitapçık milletvekillerine de dağıtılacak.

66 sayfalık kitapçıkta yeni düzenlemelerin yanı sıra bazı ülkelerdeki zorunlu eğitim süreleri, eğitim sisteminin mevcut yapısı, AB üyesi ülkelerinin eğitim sistemleri, AB üyesi ülkelerde çocukların okula başlama yaşı gibi konular da yer alıyor.

Bakan Dinçer, kitapçıktaki ön sözde, 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitime yönelik ''Bireyleri özgürleştirmeyen, tercih ve hedef değiştirmeye fırsat vermeyen, seçme hakkı tanımayan, farklılıklara imkan vermeyen, farklı imkan sunmayan yapısı ile çağdaş eğitim sistemlerinden ayrışıyordu'' ifadelerine yer verdi.

Zorunlu eğitimin 8 yılda tamamlanması ile gelişmiş ülkelerle arada ciddi bir eğitim açığının ortaya çıktığını belirten Dinçer, yeni kanun teklifi ile 12 yıllık zorunlu eğitimin getirilmesine ve bunun üç kademeye ayrılmasının planlandığını bildirdi.

Teklifte birinci kademenin 4 yıl süreli ilkokul, ikinci kademenin 4 yıl süreli ortaokul, üçüncü kademenin ise yine 4 yıl süreli lise olarak düzenlendiğini belirten Bakan Dinçer, ''Ortaokullardaki temel dersler dışındaki seçmeli dersleri, öğrencinin veya ebeveyninin isteğine ve tercihine bağlı olarak alabilme esnekliği getirilmiştir. Böylece bireylerin demokratik hak ve taleplerine sınırlama değil, aksine sağlanan esneklik ile bu hak ve taleplerine cevap verilmesi sağlanmıştır'' görüşlerine yer verdi.

-''Seçmeli derslerle lise eğitimi için altyapı hazırlanacak''-

Ortaokullarda Türkçe, matematik, fen, sosyal bilgiler ve yabancı dil gibi temel derslerin dışında verilecek seçmeli derslerle lise eğitimi için altyapının oluşturulacağını bildiren Dinçer, şunları kaydetti:

''Eğer öğrenci gelecekte imam hatip lisesinde okumak istiyorsa bu program için gerekli olan seçmeli dersleri alabilecek ya da sosyal bilimler programına, fen bilimleri programına, güzel sanatlar ve spor programına veya mesleki ve teknik eğitim programına devam etmeyi istiyorsa yine seçmeli derslerden bu programlar için oluşturulan dersleri seçme hakkına sahip olacaktır.''

Değişiklikle öğrencilerin bir yıl erken okula başlamasının sağlanacağını bildiren Dinçer, dünyadaki 197 ülkeden 126'sında ilkokula başlama yaşının 6 olduğuna dikkati çekti.

''Yeni yapılandırma ile dünya ülkelerindeki modern ve müşterek eğitim sistemlerini ülkemizde uygulamak, yarınlarımızın teminatı olan çocuklarımızın daha iyi koşullarda eğitim olanaklarından faydalanmalarını sağlamak hedeflenmiştir'' ifadelerini kullanan Bakan Dinçer, amaçlarının çağın gereklerine uygun, dinamik, birikimli, girişken ve model bir eğitim sistemini yerleştirmek olduğunun altını çizdi.

Bakan Dinçer, şöyle devam etti:

''Dünyadaki eğitim sistemleri incelenerek ve ülkemizdeki bireylerin hazır bulunmuşluk düzeyleri, yeterlilikleri, sosyo-ekonomik yapı içindeki durumları dikkate alınarak hazırlanan 12 yıllık kademeli eğitim ile öğrencilerimizin her türlü fiziksel, psikolojik, ekonomik ve sosyal sorunlarının ortadan kaldırılması, modern çağın gereklerine uygun eğitim ortamlarında, esnek bir yapı içinde eğitim görmeleri hedeflenmiştir.''

-Ülkeler ve zorunlu eğitim süreleri-

Eğitim sisteminde 2002'den itibaren yaşanan değişim ve dönüşümle ilgili bilgi de verilen kitapçıkta, şu ifadelere yer verildi:

''Bu düzenlemeden önce de okul öncesi eğitim zorunlu eğitim kapsamında olmamasına karşın, eğitim politika ve stratejimiz idari zorunlulukla yüzde 11'den yüzde 67'ye ulaştırılmıştır. Okul öncesi politika ve stratejimiz aynı kararlılıkla devam edecek ve okul öncesinde 4 yaşta 2016'ya kadar yüzde 100 okullaşma hedefimiz olacaktır. Kaldı ki dünyanın hiçbir ülkesinde okul öncesi eğitim zorunlu eğitim kapsamında değildir. Okul öncesi eğitim bugün olduğu gibi resmi ve özel okullarda verilmeye devam edecektir.''

Bazı Milli Eğitim Şuralarındaki kararlardan da örneklerin yer aldığı kitapçıkta, çeşitli ülkelerdeki zorunlu eğitim sürelerine de yer verildi.

Buna göre, zorunlu eğitimin 5 yıl olduğu ülkelerin arasında Pakistan, Bangladeş gibi ülkeler gelirken; zorunlu eğitimin 6 yıl olduğu 24 ülke bulunuyor. Bunların arasında Angola, Burundi, Nijer, Singapur, Senegal gibi ülkeler yer alıyor. 7 yıllık zorunlu eğitim 11 ülkede uygulanırken, 8 yıllık zorunlu eğitim ise aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 19 ülkede uygulanıyor. Bu ülkelerin arasında Kenya, Somali, Sudan, Arnavutluk, Bulgaristan, Etiyopya, İran, Makedonya gibi ülkeler yer alıyor.

9 yıllık zorunlu eğitim aralarında İsveç, Japonya, Yunanistan, Suudi Arabistan, Rusya, Mısır'ın da bulunduğu 54 ülkede uygulanırken, 10 yıllık zorunlu eğitim Almanya, Danimarka, İrlanda, İspanya, İtalya ve Meksika'nın da bulunduğu 38 ülkede yapılıyor.

Aralarında Kanada, Norveç, Polonya'nın bulunduğu 18 ülke 11 yıllık zorunlu eğitimi uygularken zorunlu eğitimin 12 yıl olduğu 26 ülke arasında ABD, Avustralya, Brezilya, İngiltere de yer alıyor. Zorunlu eğitimin 13 yıl olduğu ülkeler arasında Hollanda ve Macaristan bulunuyor.

-AB üyesi ülkelerde ilköğretime başlama yaşı-

Bazı Avrupa ülkelerindeki eğitim sistemlerine ilişkin de bilgi verilen kitapçıkta, AB üyesi ülkelerde çocukların ilköğretime başlama aralığı da bulunuyor.

Ay olarak belirtilen, alt ve üst limitlerin olduğu tabloya göre, Almanya, Belçika, Danimarka, İsveç ve Portekiz'de 64-72 ay çocuklar, Avusturya'da 72-80 ay, Bulgaristan, İrlanda, İspanya, Letonya, Lüksemburg, Finlandiya, Polonya, Slovakya, Slovenya ve Estonya'da 72-84 ay, Gürcistan, İngiltere, Çek Cumhuriyeti'nde 60-68 ay, Fransa, İtalya, İsviçre, Güney Kıbrıs'ta 68-72 ay, Hollanda'da 48-60 ay, Macaristan'da 60-84 ay, Malta'da 60-72 ay, Romanya'da 68-84 ay ile Yunanistan'da 66-84 ay aralığı ilköğretime başlama çağı olarak belirlenmiş.

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.