Van’da yaşadıklarını aktaran İHH İnsani Yardım Vakfı Gönüllü Birimi Koordinatörü Zeynep Demirel böyle özetliyordu. Kış mevsimini yaşayan bölgedeki insanların sımsıcak tavırları Van’a gidenleri etkilemeye yetiyordu.
Üniversiteliler ve Minik yüreklerimizin yardımları birlikte dağıtıldı
Tevekkül, teslimiyet, sabır, hoşgörüyü fark eden titiz gözler oldukça anlamlı bir faaliyete imza attı. Şehir Üniversiteli İHH gönüllü grubu; 33 gün içerisinde 15 bin TL’lik yardım topladı. 8 bin TL’ye bir depremzede ailenin kalabileceği konteyner aldı, 2 yetime sponsor oldu, Van’daki muhtaçlara nakdi yardım, kırtasiye ve giyecek malzemeleri dağıtımı yaptılar. Deprem sonrası oluşan mağduriyetin yanı sıra çetin kış şartlarını derin bir şekilde yaşayan Van’ı ve Vanlıların güzel yüreğini yakından gördüler, tanıdılar.
Şehir Üniversiteli Gönüllülerinin faaliyetine Özel Derya Öncü Eğitim Kurumları 35 koli kırtasiye ve giyecek ile destek sağladı. Van’daki yardım dağıtım aktiviteleri İHH İnsani Yardım Vakfı Gönüllü Birimi Koordinatörü Zeynep Demirel ile birlikte gerçekleştirildi. Kentteki incelemelerde ve ziyaretlerde konteynerlerde yaşayan insanların yanı sıra evleri hasar görmeyen ama gelir durumu düşük pek çok ailenin yardıma muhtaç olduğu tespit edildi.
Seferberlik “Kalem Kampanyası” ile başladı
İlk olarak deprem sonrası pek çok sorunla boğuşan Van’daki halka hem maddi yardım yapmak hem de moral desteği vermek için Şehir Üniversitesi’nden bir grup İHH gönüllüsü öğrenci fon toplama çalışmaları yaparak, Van için “Kalem Kampanyası” başlattı. Amaç; hedeflerinin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamaktı. ‘’Van İçin Kalem Kampanyası’’ adı altında sosyal medyada başlattıkları kampanya oldukça ilgi gördü. En büyük desteği Özel Derya Öncü Eğitim Kurumları’nın minikleri verdi. Kendilerine gelen hediyelere dahi hiç dokunmadan seve seve öğretmenleri aracılığı ile İHH İnsani Yardım Vakfı’na teslim ettiler. Van’daki kardeşlerine mektuplar yazdılar. Malzemeleri ulaştırmak için Van’a giden İHH ekiplerine katılan öğretmenlerinden gelecek haberleri beklemeye başladılar.
Van İçin Kalem Kampanyası’nın yanı sıra Şehir Üniversitesi’nin logosunu taşıyan ajandalar basıldı, okulda ve çevrede duyurular yapıldı. 33 gün gibi çok kısa bir sürede 1 konteyner alınacak, 2 yetime sponsor olunacak ve Van ziyareti esnasında yetim aileleri için ve oradaki esnafı canlandırmak için alışveriş yapacak bütçeye ulaşılması herkesi çok şaşırttı. Ayrıca yaklaşık 40 koli kırtasiye, atkı, eldiven, oyuncak gibi malzemelerden oluşan yardım malzemesi de toplanmıştı. Bu kadar kısa bir sürede bu noktaya gelmeyi hiç kimse öngörmemişti.
Yardım dağıtım çalışmalarında duygusal anlar
Ve sonra topluca Van’a giderek emanetleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya başladılar. 1 öğretmen, 1 psikolog ve 3 öğrenciden oluşan grup, İHH’nın rehberliğinde Van’da 3 gün geçirdi. Okullarda, toplanan malzemelerin dağıtımı yapıldı. Öğrencilerle sohbetler edildi, İstanbul’daki kardeşlerinin selamı iletildi, fotoğraflar çekildi. İstanbul’dan gelen mektuplara cevaplar yazıldı. Yetim aileleri, konteynerlerde, çadırlarda yaşayan aileler ziyaret edildi.
İHH İnsani Yardım Vakfı Gönüllü Birimi Koordinatörü Zeynep Demirel, Van’da yaptıkları çalışmaları ve Van ile ilgili izlenimlerini şöyle anlatıyor:
“Van’da binalar yıkılmamış olsa dahi hemen hepsi hasarlı olduğu için içlerine girilemiyor. Aileler konteyner veya çadırlarda yaşamayı tercih ediyorlar. Şehir hala sallanıyor. Pek çokları ya işlerini kaybetmiş ya da işyerlerini kapatmak zorunda kalmış. İşlerine devam eden esnafın durumu ise alım gücünün düşmesinden dolayı oldukça kötü. Zaten çok iyi olmayan yaşam koşulları depremle birlikte iyice kötüleşmiş maalesef.
Van halkı ile hemhal olurken gördük ki, bölgeye ilişkin bizlere düşen görevler bitmeyecek. Yaralarını sarmak için onların yanında olmaya devam etmemiz gerekiyor. Özellikle manevi desteğe fazlası ile ihtiyaçları var. Ziyaretlerimiz esnasında ‘Sayenizde eski günlere döndük, evimize gelip giden misafirleri hatırladık’, ‘Uzun zamandır bu kadar güzel sohbetler etmemiştik’ sözleri bu tespitlerimizi doğrular nitelikteydi. Bazılarının ‘Batı bizi kötü biliyor ama biz öyle insanlar değiliz’ demesi, olumsuz söylemlere, taş yollayanlara sitemlerini iletmesi içimizi burktu.
‘Bunları gerçekten bize mi aldınız?’
İHH depremden sonra bölgedeki yetimleri tespit etti. Yetim aileleri genelde, baba vefattan önce sigortasız çalıştığı için, babanın vefatından sonra hiçbir geliri olmayan aileler. Geçim asgari şartlarda komşu desteği ile sağlanmaya çalışıyor. İnsanların tek gayesi karın doyurmak ve barınmak diyebiliriz. Çocuklarla kurulan diyaloglar her zamanki gibi, zihinlerde en çok yer edenlerdi. İkinci kez evlerine hediyelerle gidilen Ömer ve Zeki’nin onlar için aldıklarımızı görünce ‘bunları gerçekten bize mi aldınız?’ diye inanamamaları… Çadırkent’teki Helin’in ‘beni de götürün’ demesi, 17 yaşındaki Gülseren’in öğretmen olma hayalleri… Ve daha pek çok olay… Bunlar bile Van ile bundan sonra bağların kopmaması için yeterli sebepler... Bu noktada İHH Yetim Projesi, yani Sponsor Aile sisteminin önemi daha da iyi anlaşıldı. Van’daki yetimlerimize sahip çıkmayı sürdürmeliyiz.
Van’daki çalışmalarımız sadece aile ziyaretleri ile sınırlı kalmadı. Ziyaret öncesi alışverişler yapıldı. Depoda İstanbul’dan gelen malzemeler ayrıştırıldı, paketlendi. Gezici aşevinde yemek dağıtıldı. Çok az uyundu, çok çalışıldı. Ama kimse halinden şikâyetçi olmadı.
Van’daki IHH ekibinin organize bir şekilde sistemli çalışması, bölgeye hâkimiyetleri gönüllülerimizin gözünden kaçmadı. Vakıf çalışmaları ile yeni tanışan gönüllülerimiz ‘Vakfın bu kadar koordineli çalıştığını bilmiyorduk’ diyerek takdirlerini ilettiler.
Gönüllülerimizden oluşan ekibimizden hiç kimse Van’dan ayrılmak istemedi. Hatta zaman zaman kötü hava koşullarından dolayı uçuşlar iptal olsa da burada kalmayı sürdürsek temennilerinde bulunanlar oldu. Van’a belli bir sorumluluk bilinci ile gidilmişti ancak şahit olunanlardan sonra bu sorumluluğun kat kat arttığını hissettik. Gönüllülerimiz Van için yardım faaliyetlerini devam ettirip, ileride yapılacak eğitim çalışmalarına dâhil olmak istediklerini belirttiler. Şahit olduklarını çevreleri ile paylaşacak olmanın, onları da şahit kılmanın sabırsızlığı ile İstanbul’a döndüler.”
Bu arada Şehir Üniversitesi öğrencilerinden oluşan İHH Gönüllülerinin yardım amaçlı satmak için bastırdıkları ajandaların satışı sürüyor. Yetim sponsorluğu için başlatılan seferberlik de aynı tempoda ilerliyor, yardımseverlerin ilgisini bekliyor. Gönüllülerin çıkış noktası olan “Kalem kampanyası” da bu paralelde… Kalem ve diğer kırtasiye ürünleri toplamaya devam ediliyor.