Sivil Haber

Anzer balı fiyatına rağmen yok satıyor

EKONOMİ

Rize'nin Anzer Yaylası'nda 150 dolayında arıcı tarafından yaklaşık 3 bin kovanda üretilen Anzer balı, uçuk fiyatına rağmen yoğun talep görüyor.

Rize'nin İkizdere İlçesine bağlı Anzer Yaylası'nda 150 dolayında arıcı tarafından yaklaşık 3 bin kovanda üretilen Anzer balı, 620 liradan satışa sunulmasına rağmen yoğun talep gördü.

Anzer Ballı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, yaptığı açıklamada, Hacettepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünden bir grup öğretim üyesi tarafından birkaç yıl önce Anzer Yaylası'nda çiçekler üzerinde yapılan çalışmayla yörenin polen kültürünün belirlendiğini anımsattı.

Anzer Yaylası'nda faaliyet gösteren ve kooperatiflerinin çatısı altında birleşen arıcılardan toplanan balların polen analizinin yapılması amacıyla her sezon sonunda Hacettepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümüne gönderildiğini anlatan Çatır, ''Burada, gönderdiğimiz ballarda yöredeki polen kültürü araştırılıyor.

Bal, yörenin polen kültürünü yansıtıyorsa Anzer balı olarak onaylanıyor, aksi halde reddediliyor. Biz de bize bildirilen bu sonuçlara göre onaylanan balları kavanozlara doldurup mühürlüyoruz. Sonra da talep edenlere gönderiyoruz'' dedi.

Çatır, havaların güneşli olmasının bal üretimi açısından son derece önemli olduğunu vurgulayarak, ''Yaylada 20 Mayıs ile 20 Ağustos tarihleri arasındaki güneşlenme oranı, bal miktarında belirleyici oluyor. Havaların güneşli olması, bol çiçek olmasını sağlıyor. Çiçek bol olunca da bal miktarı artıyor'' diye konuştu.

Bazı kişilerin polen analizine gönderilmeden Anzer balı adı altında bal sattığını, bunların Anzer balı özelliklerini taşıyıp taşımadığının ancak polen analiziyle belirlenebileceğini dile getiren Çatır, şunları söyledi:

''Bu yıl kooperatifimize bağlı üreteciler bin 500 kilograma yakın bal üretti. Yapılan polen analizi sonucunda bunun bin kilogramı tescillendi. Onaylanmayan balları ise sahiplerine iade ettik. Rekor düzeyde bal üretimi olmasına rağmen yine de taleplere yetişemedik.

Bin kilogram daha bal olsa yine de satılırdı. Bu yıl bal almak için bin 500 kişi müracaat etti ama bal olup olmadığını soran, olmadığını öğrenince ismini yazdırmayanları dahil edersek bu sayı 2 bini bulur.''

Yörede çok sayıda çiçek türü bulunmasının Anzer balının en önemli özelliği olduğuna işaret eden Çatır, şöyle devam etti:

''Yaylada 100'e yakını endemik olmak üzere binin üzerinde çiçek türü bulunuyor. Bu miktarda bir çiçek kültürünün fazla yerde olduğunu sanmıyorum. Balımız mide, bağırsak, kalp ve damar başta olmak üzere pek çok hastalığın tedavisi amacıyla kullanılıyor.

Bu yıl Anzer balının kilosunu 620 liradan, polenin kilosunu da 820 liradan sattık. Balın tamamı satıldı. Polenden ise biraz daha var.''

Sahte Anzer balı uyarısı

Şükrü Çatır, bazı kişilerin piyasaya Anzer balı adı altında sahte bal sürebildiğini dile getirerek, ''İnternet sitelerinde veya bakkallarda Anzer balı adı altında bal satılıyor. Fiyatları da belirlediğimiz fiyatın altında veya üstünde olabiliyor.

Ancak Anzer balının marka tescili ve satışı, sadece kooperatifimiz tarafından yapılıyor. Bayimiz yoktur. Bu nedenle kooperatifimiz dışında Anzer balı satılması mümkün değil. Vatandaşlarımız sahte Anzer balı konusunda dikkatli olsun. Biz de bu tür olayların önüne geçmeye çalışıyoruz'' dedi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.