Sivil Haber

Babacan: Düşen hız, ekonomi değil

EKONOMİ

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan MÜSİAD düzenlediği toplantısında konuştu. 2012'de öngörülen 'yüzde 4 büyüme daralma anlamına gelmiyor' dedi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2011 yılının yüzde 7,5'un üzerinde bir büyüme rakamıyla kapatılacağını bildirdi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) Rixos Otelde düzenlenen, Genişletilmiş Başkanlar Toplantısında, Türkiye ekonomisinin 2011 yılı değerlendirildi ve 2012 yılı beklentileri açıklandı.

Başbakan Yardımcısı Babacan, burada yaptığı konuşmada, bu yıl büyüme hızının biraz düşmesini beklediklerini ve yüzde 4'lük büyüme tahmininin bulunduğunu söyledi.

Bu yüzde 4'lük tahminin Avrupada işlerin daha kötüye gitmeyeceği varsayımıyla yapılan bir tahmin olduğunu ve Avrupada işlerin daha iyiye gitmesi durumunda yüzde 4'lük büyümenin yukarı gidebileceğini belirten Babacan, Avrupada beklentilerin daha kötüye gitmesi durumunda bu yüzde 4'lük büyüme rakamının aşağı yönlü revize edilebileceğini kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bazılarının büyüme rakamının yüzde 7,5, 8'den, yüzde 4'e düşmenin daralma anlamına geleceğini, ekonominin daha kötüye gideceğini söylediğini kaydederek, büyümenin her sene bir önceki senenin üzerine katılan rakamı ifade ettiğini belirtti.

Babacan, 2012 yılı için yüzde 4'lük büyümenin, 2012 yılının, en az 2011 yılı kadar iyi olması, hatta 2011'in üzerine daha da bir şeyler eklenilen bir yıl olması anlamına geleceğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, şu anda enflasyonun yüzde 10,45'de bulunduğunu ama beklentilerin bu rakamın aşağı düşeceği yönünde olduğunu söyledi. Babacan, ''Yüzde 5 enflasyon hedefi de ulaşılabilir bir hedef'' dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) Rixos Otelde düzenlenen, Genişletilmiş Başkanlar Toplantısında, Türkiye ekonomisinin 2011 yılı değerlendirildi ve 2012 yılı beklentileri açıklandı.

Başbakan Yardımcısı Babacan, burada yaptığı konuşmada, enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu ve bir süre sonra normale döneceğini bildirdi.

Enflasyonda şu an itibariyle geçen senenin oldukça yüksek sayılabilecek, yüzde 10,45 gibi bir rakamla kapatıldığını kaydederek, bunun para politikalarıyla fazla bir bağlantısı olmadığını, bunda kurdaki gelişmelerin, enerji fiyatlarındaki artışın, bazı tekstil ve konfeksiyon ürünlerine getirilen ithalatta alınan vergilerin, sigaraya gelen fiyat artışının etkili olduğunu söyledi. Babacan, bütün bunların perakende fiyat artışlarını beraberinde getirdiğini ve enflasyonun bir miktar yükseldiğini bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Babacan, şu anda enflasyonun yüzde 10,45'de olduğunu ama beklentilerin bu rakamın aşağı düşeceği yönünde olduğunu belirterek, yüzde 5 hedefinin ulaşılabilir bir hedef olduğunu söyledi.

Cari açık

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu sene kredi hacmindeki artışın geçen seneye göre daha az olacağını ve 2011 yılının kur etkisinden arındırıldığında, yüzde 25 kredi hacmi büyümesiyle tamamlanacağını kaydetti.

Babacan, kredi hacminin yüzde 25 değil, yüzde 35 artması durumunda cari açığın en aşağı 4-5 puan daha yüksek olacağını bildirdi. Babacan, ''O zaman Türkiye sürdürülemez bir dış dengeye doğru giderdi o da bizi bugünlerde çok daha fazla zorlayabilirdi. 2010'un sonunda aldığımız kararlar, cari açığın bu mertebelerde kalmasını sağladı'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Babacan, cari açıkta, 3 aylık ortalamalara bakıldığında ve mevsimsel etkilerden arındırıldığında cari açıkta en kötünün geride kaldığını söyledi. Ali Babacan, bundan sonra tedrici olarak bir iyileşme görüleceğini kaydederek, cari açığın finansmanında 4-5 aydır daha çok doğrudan sermayenin görüldüğünü de söyledi.

Rekor ihracat

Babacan, geçen yılki ihracatın cumhuriyet tarihinin rekoru olduğunu ancak, 2008 yılına göre de sadece 2 milyar dolarlık artış yaşandığını hatırlatarak, ''Rekordur, doğru ama ihracatta daha çok koşmamız gerektiği de bir gerçek. Artık 'başardık, bu iş oldu' demekten çok uzağız. Onun için pazarlarımızın hızla geliştirilmesi Avrupa'ya olan bağımlılığımızın azaltılması gerekiyor'' dedi.

2008 yılında ortalama dolar kurunun 1.29 olduğunu bu dönemde 132 milyar dolarlık ihracat yapıldığını anlatan Babacan, şöyle konuştu:

''2011'de kur 1.67, ihracat 134 milyar dolar. Yani 2008'e göre dolar kurunda ciddi bir artış olmasına rağmen 134 milyar dolardayız. Dolayısıyla bugünkü ihracatımız bu kurun hak ettiği ihracat değil. Madem kur buralara çıktı, bu kurun hakkını özellikle ihracatçılarımızdan bekliyoruz. Çok daha yüksek ihracat rakamlarına önümüzdeki yıl ulaşmak istiyoruz. Geçen yılın ortalaması 1.67, bugünlerde nerede olduğunu biliyorsunuz. Yani gelecek yılın ortalama seviyelerini de dikkate aldığımızda 2012 yılının gerçekten ihracatta tam bir patlama yılı olması lazım. Eğer kur yardım edecekse, kurdan artık yardım bu kadar. İhracata destek açısından kurdan daha fazlasını beklememek lazım.''

(Sürecek)

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.