Şehirde kişi başına düşen yıllık gelir 1.400 TL birden arttı. Aksaray ve çevre illere 1 yılda 900 milyon TL katkı sağladı. 2020’ye kadar katkının 14.6 milyar TL’yi bulması bekleniyor. Tesisler 1.000 kişiye doğrudan, 17 bin kişiye ise dolaylı istihdam sağladı. Sütaş’ın şehrin gelirindeki toplam payı da yüzde 14’ü buldu.
Sütaş’ın Aksaray Entegre Tesisleri, Aksaray ve çevre illerin ekonomisine, açıldığı 2009 yılından bugüne 2.1 milyar lira katkıda bulundu. 2012-2020 döneminde, Sütaş’ın bölgeye 14.6 milyar lira daha katkı sağlaması bekleniyor. 2011 yılında Aksaray’da kişi başına yıllık geliri ortalama 1.400 lira artıran Sütaş Aksaray Tesisleri, bir şehirin tek bir yatırımla bile kalkınabileceğinin en güzel örneklerinden biri oldu. Tesisin sadece geçen yıl Aksaray ve çevresine sağladığı katkı 900 milyon lirayı buldu.
Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erinç Yeldan başkanlığında, Kalkınma Bakanlığı İzleme, Değerlendirme ve Araştırma Dairesi Başkanı Kamil Taşçı ve Kalkınma Bakanlığı İzleme, Değerlendirme ve Araştırma Dairesi Planlama Uzmanı Mehmet Emin Özsan’ın katılımıyla oluşan ekibin hazırladığı ‘Sütaş Aksaray Entegre Tesisleri Yatırımının Ekonomik Etki Analizi’ raporu tamamlandı.
17 bin kişiye iş imkanı
Sütaş’ın, Aksaray ili ve çevresine sosyo-ekonomik etkilerinin ölçümlendiği raporda, Bölgesel Hesaplanabilir Genel Denge Modeli kullanıldı. Sütaş Aksaray Entegre Tesisleri Yatırımının Ekonomik Etki Analizi raporuna göre, 1.000 kişiye doğrudan, 17 bin kişiye dolaylı istihdam sağlayan Sütaş Grubu’nun, Aksaray gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYH) içindeki payı 2011’de yüzde 14’e ulaştı. 2012-2020 döneminde bölge ekonomisine toplam 14.6 milyar lira katkıda bulunması ve Aksaray ekonomisi içerisindeki payının yüzde 20’ye kadar çıkması bekleniyor.
Ottan sofraya entegre iş modeli
Sütaş’ın, ‘Doğal Lezzeti’nin güvencesi olan ‘Ottan Sofraya’ entegre iş modeli kapsamında gerçekleştirilen Orta Anadolu Sütçülük Projesi Aksaray Entegre Tesisleri; eğitim merkezi, uygulama çiftliği, damızlık yetiştirme çiftlikleri, yem fabrikası, süt ürünleri fabrikası, geri kazanım ve enerji tesislerinden oluşuyor. Tesislerin tam kapasiteye ulaşmasıyla yılda 460 milyon litre süt, 200 bin ton yem, 1.500 adet damızlık, 4500 kw/saat elektrik enerjisi üretilmesi ve başta Aksaray ve 17 ilde yaşayanların gelirlerini etkileyecek sonuçların ortaya çıkması bekleniyor.
‘Bu model üreticilerle sanayicinin ortak eseri’
Raporun açıklandığı Aksaray’daki toplantıda konuşan Sütaş Grubu Başkanı Muharrem Yılmaz, sütçülük faaliyetinin refahın geniş kitlelere yayılmasını sağladığına işaret ederek, “Sütün iyiliklerini ve bereketini yaymayı misyonu olarak benimsemiş Sütaş Ailesi’nin yıllardır samimiyetle, inançla, tutkuyla sürdürdüğü sütçülük faaliyetlerinin yarattığı etkileri ortaya koyan ve ‘Sütaş Orta Anadolu Sütçülük Merkezi Aksaray Entegre Tesisleri’nin, Aksaray ili ve çevresine yönelik ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel etkilerini somut veriler ışığında ve bilimsel bir metodoloji ile inceleyen bu raporu kamuoyuyla paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.
Muharrem Yılmaz, Orta Anadolu Sütçülük Projesi’nin bölgesel kalkınma stratejilerinin güzel bir uygulama örneği, üniversite-sanayi işbirliğinin başarılı bir modeli ve üreticilerle sanayinin ortak eseri olduğunu ve bunun sürdürülebilir, bütünlüklü bir kalkınma etkisi yaratacağına yürekten inandığını söyledi. Türkiye’de kişi başına süt tüketiminin son yıllarda 180 litreye ulaştığını ancak bunun bile gelişmiş ülkelerin henüz yarısı olduğuna dikkat çekti.
Yılmaz, “Ben bu mesleğe başladığımda 100 litrelerdeydi. Yavaş yavaş yükseliyor. 2023 hedefimiz 350 litreye çıkarmak olmalı. Bu, dünyanın en çok gelişmiş 10 ülkesi arasına girmek demek. 13.5 milyon ton süt üretimimizi de 25 milyon tona, 2 katına çıkaralım” dedi.
Bak şu ineklerin yaptığına!
Bak şu ineklerin yaptığına!
Sivil Haber Sivil Haber
EKONOMİ
Sütaş’ın Aksaray Entegre Tesisleri, bir şehir ekonomisinin tek bir yatırımla nasıl kalkınabileceğinin somut örneği oldu.