Sivil Haber

Bankalar kuyumcu oluyor !

EKONOMİ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bankaların cumhuriyet altını ve ziynet altınlarının alım satımına imkan veren taslak hazırladı.

 BDDK'nın internet sitesinde yayımlanan taslak yürürlüğe girerse, bankalar, kıymetli madenler borsalarında işlem gören veya standartları ve nitelikleri Hazine Müsteşarlığı veya İstanbul Altın Borsası tarafından belirlenen ya da bu standartlara ve niteliklere uygunluğu bakımından, üretildikleri rafineriler itibarıyla kabul edilebilirlikleri İstanbul Altın Borsası'nca teyit edilen kıymetli madenlerin alım satımını yapabilecek.

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, BDDK'nın taslağına, "BDDK kime danıştı da böyle bir karar aldı bilmiyorum. banka ile kuyumcular arasında savaş çıkaracak" diyerek sert çıktı. Halaç, ziynet, cumhuriyet altınları 22 ayar olduğu için para tanımlamasının kullanılmadığını, bugün Darphane'nin ürettiği bir ziynetin yurtdışında bir bankaya gönderilemeyeceğini ve borsada işlem yapılamayacağını belirterek, "Bu sebeple bankaların 24 ayar ziynet satma projesi bankacıların kuyumculuk mesleğine soyunması olarak tabir edilebilir. Ziynet altını 22 ayar, külçe ve gram altın 24 ayardır. BDDK kime danıştı da böyle bir karar aldı bilmiyorum. Danışmadıkları ve araştırmadıkları apaçık belli. Kafalarına göre bankalara 'hadi sen de ziynet eşyası al, sen de cumhuriyet altını al' derse durduk yerde banka ile kuyumcular arasında savaş çıkaracak. Yani tartışma ortamı oluşacak." dedi. Bugün bankaların, külçe altını zaten mevduat olarak kullanabildiğini ve 24 ayar külçe altını alıp sattıklarını hatırlatan Halaç, "22 ayar cumhuriyet ziynete bu hakkı verirsen 14 ayar küpeye de vermen lazım. O zaman bankalar, kuyumcu dükkanı açma noktasına gelecek. BDDK'nın kesinlikle gelip sektöre danışması lazım." şeklinde konuştu.

Ekonomist Kerem Alkin ise taslağına ilişkin, "BDDK, yastıkaltındaki altının Türk finans sistemine bir an önce entegre olması için bu adımı atmış olabilir." değerlendirmesini yaptı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise taslağı, "Bunun birinci gerekçesi kayıt dışılığı önlemektir. Bu konuda çeşitli sektörlerde çalışmalar var. Bu çalışmaların yansıması diye düşünüyorum." dedi. Yıldırımtürk, Türkiye'deki uygulamanın hemen kabul görmesi veya işlerlik kazanmasının zor olduğunu ifade etti. Taslağın sektörden çok büyük tepki alacağına dikkat çeken Yıldırımtürk, "Ama uygulamada başarılı olunacağını sanmıyorum. Döviz büfeleri de daha önce altın satma müsaadesi verildi. Ancak pek tutmadı." diye konuştu.
Zaman
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.