Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, bina altındaki fırınların tehdit oluşturduğunu ifade ederek, müstakil alana taşınmaları konusunda mevzuat değişikliği için İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü ile çalışma yürüteceklerini belirtti.
Balcı, yaptığı açıklamada, genel müdürlük yetkilileriyle ön görüşmelerin yapıldığını ifade ederek, federasyon olarak ana gündemlerinde bu konunun yer aldığını, yıl sonuna kadar düzenlemenin tamamlanmasını amaçladıklarını söyledi.
Konuya ilişkin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik'te değişiklik gerektiğini dile getiren Balcı, yönetmelikte 2010 yılında yapılan düzenlemeyle büyükşehir belediyesi ile nüfusu 100 bini geçen belediye sınırlarında açılacak ekmek fırınlarının müstakil binalarda hizmet vermesinin karara bağlandığını hatırlattı.
100 bin nüfus sınırının kaldırılarak, tüm yerleşim birimlerinin kapsama alınmasını istediklerini belirten Balcı, geçmişte ruhsat alarak bina altında hizmet veren fırınlara yönelik de düzenleme gerektiğini vurguladı.
İstanbul'da bir binanın, altındaki fırının yarattığı etkiyle çöktüğünü hatırlatan Balcı, özetle şöyle konuştu:
''Bu durumdaki fırınları belli bir zaman tanıyarak, esnafı da mağdur etmeyerek bina altlarından çıkarmamız gerekiyor. Aksi takdirde fırının sıcaklığı hem betonu kurutmuş oluyor hem demirleri çürütmüş oluyor. Bina yükü taşıyamadığı için zamanla çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.
Deprem de büyük bir tehdit. Deprem anında böyle binanın çökmesi hem kolaylaşıyor hem de eğer fırın çalışıyorsa yangın söz konusu oluyor. 1999 depreminde ne yazık ki Sakarya'da bunun örneklerini gördük. Geçen süre, büyük bir süre. Bu çalışmayı çok önce başlatmış olsaydık, mevcut işletmelere de 5 yıl gibi bir süre vermiş olsaydık, bugün bina altındaki fırınların çoğu bina altından çıkmış olurdu, meseleyi halletmiş olurduk. Ama hala geç kalmış sayılmayız, bir an önce bu düzenlemenin yapılması gerekir.''
Balcı, fırınlardaki kazanların patlama tehlikesine de işaret ederek, ''İş kazası nedeniyle böyle patlamalar da zaman zaman yaşanabiliyor. Böyle bir olumsuzluk meydana geldiğinde masum insanların etkilenmemesi gerekir. Müstakil bina olması bu yönüyle de çok önemli'' dedi.
Bu noktada alışveriş merkezlerindeki fırınların da doğalgazlı veya yakıtlı değil, elektrikli olması gerektiğini belirten Balcı, böyle bir düzenlemeyi de gündeme getireceklerini kaydetti.
''Sayının yüksekliği bizi korkutmamalı''
Balcı, Türkiye'de 24 bin dolayında fırın bulunduğunu, bunun yaklaşık 15-16 bininin bina altlarında yer aldığını söyledi.
Federasyon Başkanı Balcı, ''Ancak sayının yüksekliği bizi korkutmamalı. Esnafımıza yeterli süre vermemiz durumunda kendini hazırlayıp bina altından çıkabilir. Çıkıncaya kadar da kontrol ederiz, belli süre doluncaya kadar orada bir olumsuzluk varsa onu da iyileştirerek, süreyi tamamlamasını sağlarız'' dedi.
Nasıl bir geçiş süreci öngörüldüğü sorusuna da Balcı, ''Bunu taraflarla oturup enine boyuna tartışmamız lazım. Net bir zaman söyleyemem'' karşılığını verdi.
Ancak geçiş sürecinde denetime ağırlık verilmesi gerektiğinin altını çizen Balcı, ''Gerekirse şüpheli görünen binalarda tahlil yapılmalı, binaların filmi çekilmeli, bir olumsuzluk varsa kaza yaşanmadan tedbirini mutlaka almalıyız, bunu göz ardı etmemiz mümkün değil'' dedi.
''Fırın sayısına sınır getirilebilir''
Balcı, yönetmelik çalışması kapsamında başka hangi konuların yer alabileceğinin sorulmasına karşılık da ülkede ihtiyacın üzerinde fırın bulunduğunu belirtti ve nüfusa oran esas alınarak fırın sayısına sınır getirilebileceğini söyledi.
Balcı, ''Fırınların çoğu yüzde 10 kapasiteyle çalışıyor, fırın sayısında bir fazlalık olduğu gerçek. Bundan sonra açılacak fırınların gelişi güzel açılmamasını talep ediyoruz'' dedi.
Söz konusu konularda Bakanlık ile görüş birliğinde olup olmadıklarının sorulmasına karşılık Balcı, ''Geçmişte sahiptik yeterli olmadı ilk düzenleme, bu yarım kalan düzenlemeyi tamamlamış olacağız. Yani İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü ile bu çalışmayı müşterek, geçmişte olduğu gibi bundan sonra da yapacağız'' dedi.
Balcı, federasyon olarak önümüzdeki dönem için tüm ağırlığı bu yönetmelik çalışmasına verdiklerini belirterek, ''Düzenlemenin bu yıl sonuna kadar bitmesini arzu ediyoruz'' dedi.
Haber Kaynağı : Haber7.com