Sivil Haber

Bu bölgede fiyatlar her an uçuşa geçebilir!

EKONOMİ

Projelerden biri hayata geçti diğeri gün sayıyor. Bölgede fiyatlar ise şimdiden iki katına çıktı bile. Ancak asıl patlama, bekleyen ikinci projenin hayata geçmesinden sonra yaşanacak.

Kenan Biter'in haberi
İstanbul’un Anadolu Yakası’nda yer alan Kartal’ın geleceğinin çok parlak olduğunu iddia etmek için uzman veya kahin olmaya gerek yok. Bölgede yapılan ve açılışına sayılı günler kalan Dünyanın en büyük adalet sarayı ve Kartal’ı Doğu İstanbul’un ticaret merkezi haline dönüştürecek olan Kartal Kentsel Dönüşüm projesi bu iddiayı ortaya atmak için fazlasıyla yetiyor.

Hali hazırda son rötuşları devam eden ve Anadolu Yakası’ndaki tüm adliyeleri tek çatı altında toplayacak olan Kartal Adliye Sarayı bölgedeki gayrimenkul fiyatlarını şimdiden ikiye katlarken, bölgede lüks konut projeleri de ardı ardına yükselmeye başladı. Hayata geçirilecek 10’un üstündeki proje ise gün sayıyor. Yaşanan bu hareketliliği gören yatırımcılar da bölgede harıl harıl arazi arıyor.

Ancak Kartal asıl dopingini Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi’nden yani diğer bir adıyla da ‘Doğu İstanbul Ticaret Merkezi’nden alacak.

İlk defa 2005’de ortaya atılan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2006 yılında yapılan uluslararası yarışmada birinci olan Irak asıllı İngiliz Mimar Zaha Hadid’in tasarladığı proje ile hayata geçirilmesi planlanan ama yapılan itirazlardan dolayı 2012 yılına kadar sarkan Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi planlar üzerinde gerçekleştirilen tadilatlardan sonra nihayet çok yakında askıya çıkıyor.

ANADOLU YAKASININ YENİ TİCARET MERKEZİ OLACAK

Toplamda 360 hektarlık bir alanı kapsayan 5 milyar dolar maliyetli dev proje ile Taksim, Levent, Maslak gibi merkezi iş alanlarına alternatif olarak Anadolu Yakası’nda Kartal’dan Gebze’ye 4.5 milyonluk bir nüfusa hizmet edecek nitelikli iş gücünü barındıran bir ticaret merkezinin oluşturulması hedefleniyor.

Proje ile bölgedeki yüzlerce fabrikalık sanayi alanı kent dışına taşınacak, yerlerine hizmet sektörünün bulunduğu binalar inşa edilecek. Proje tamamlandıktan sonra 100 bin üst düzey hizmet sektörü çalışanı iş başı yapabilecek. Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi ile bölgede, coğrafyaya uygun şekilde yükselip alçalan binalar yapılacak. Kartal ve Pendik için geometrik şekillerden oluşan yeni mimari ağ, balıkçı ağı ya da timsah derisini andıracak.

MALTEPE, TUZLA VE PENDİK DE PASTADAN PAY ALACAK

Dönüşüm ile birlikte bölgeye ciddi bir yatırımın geleceği hesaplanırken, yaşanacak gelişim çevre ilçeleri de hareketlendirecek. Kartal’ın yanı sıra Maltepe, Tuzla, Pendik gibi yakın ilçelerde dönüşümün getireceği konut talebinden payını alacak. Projede 100 bin kişinin çalışacağı düşünülüp hesaba çalışanların aileleri de eklendiğinde yüz binlerce kişinin bölgeye yerleşmesi bekleniyor. Bu talebi tek başına Kartal’ın mevcut konut stoku kaldıramayacağı için civar ilçelerde de talebi karşılamak için alternatif konut projeleri yükselecek.
PROJE ASKIYA ÇIKIYOR!

1/5000 nazır imar planı ile 1/1000 uygulama imar planlarının hazırlandığını ve 1/ 1000 planların yakında İstanbul Büyük Şehir Belediyesi tarafından onaylanıp Kartal Belediyesi’nde askıya çıkacağını dile getiren Kartal Kentsel Dönüşüm Derneği ( Kartal-KentDer ) Genel Müdürü Ahmet Piker;

‘’ 2005’den beri konuşulan bu proje maalesef bir takım talihsizliklerden ötürü 2012 yılına kadar sarktı. Daha da uzamasını istemiyoruz açıkçası. Çünkü söz konusu bölgede vakti zamanında 80 bin kişi çalışıyordu şimdi toplasanız 8-10 bin kişi çalışmıyor ve her geçen gün bölge terk edilmiş Amerikan kasabalarına benzemeye başlıyor. Böyle bir şeyi ne Kartal ne de Kartallı hak ediyor. O yüzden planların askıya çıktıktan sonra vakit kaybedilmeden bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor’’ dedi..

NERELER DÖNÜŞECEK?

E-5 üzerindeki Kartal Kavşağının çevresindeki ve kavşaktan aşağıya doğru denize kadar ( Sahildeki kum ocaklarına ) uzanan eski sanayi alanın dönüşüme uğrayacağını söyleyen Piker, dönüşümün öncelikli olarak sanayi alanlarında olacağını konut alanlarında ise mülk sahiplerinin kendi başlarına veya çevresindeki mülk sahipleri ile birlikte yada anlaşacakları yatırımcılar yoluyla projelerini geliştirebileceklerini söyledi.

* Dönüşümün m2 olarak kapsadığı alan

Toplam planlama alanı 360 hektar

• 24,5 hektar sahil dolgu alanı

• 31,8 hektar mevcut konut alanı

• 186 hektar özel mülkiyet alanı

• 76,4 hektar muhtelif kamu kurumların mülkiyet alanı

• Geri kalanı da E-5 ve diğer mevcut yollardan oluşuyor

PLANDA NELER OLACAK?

Projede; 2 bin 500 metrekareden 25 bin metrekare büyüklüğe kadar parsellerde iş ve konut kuleleri yer alıyor. Buna göre; kulelerin kenarlarında büyük boş alanlar bırakılarak, parklar ve yaşam alanları yaratılacak. Yapılaşma küçük binalardan büyük binalara doğru giderken, geometrik şeklin değişik mimari parçalarını oluşturacak.

Sahile çeşitli boyutlarda marina, limanlar, park ve oteller yapılacak. Opera binası ve otellerin yer aldığı projede, ayrıca eski taşocakları alanı yeni göl rekreasyon alanı olarak kullanılacak

Kartal’ı Doğu İstanbul’un merkezi haline dönüştürecek projede ticari turistik, kültürel ve dini tesis ile kaliteli konut yapılmasının kaçınılmaz olduğunu ifade eden Piker, yapılacak tesislerin sadece Kartal’a değil Doğu İstanbul’da yasayanlara hizmet verecek kapasitede olması yönünde planların yapıldığını söyledi. Piker, bölgenin bütününe yüzde 50 den fazla konut yapılmasının da arzu edilmediğini dile getirerek, yoğunlukla iş merkezlerinin yükseldiği bir alan olmasının hedeflendiğini söyledi.
Projede ticari binalar ve konutlar haricinde yer alması planlananlar

Kültürel Tesis: 7

Sağlık Tesisi: 3

İdari Tesis: 4

Lise: 3

İlköğretim Okulu: 6

Kreş: 5

Dini Tesis: 5

Spor Alanı: 5

Yaklaşık 50 hektar yeşil alan

İLK KAZMA VURULDUKTAN SONRA FİYATLAR UÇACAK!

Projenin bölgeye ne gibi artıları olacağı yönündeki soruya, vatandaşların bölgenin ileriye dönük nasıl bir gelecek vaat ettiğinin hala farkında olmadıklarını söyleyen Piker, ‘’ Bölgede iş yapan konut firmaları projelerini satarken hem Kartal adalet sarayını hem de Kartal Kentsel Dönüşüm projesini kampanyalarında kullanıp fiyatlarını arttırıyor. Henüz fiyatlar hak ettiği oranlarda değil ama iddia ediyorum bu planlama bittiğinde vurulacak ilk kazmadan ve atılacak ilk temelden sonra burada mülk değerleri tabiri caizse uçuşa geçecek’' dedi.

YENİ KARAYOLU AĞI KURULACAK

Bölgeye uyarlanacak geniş yelpazeli projenin ulaşım alt yapısı ile ilgili oalrak; dünyada bu tür projelerin başarısının modern ve gelişmiş alt yapı sistemlerinin oluşturulması ile doğru orantılı olduğunu söyleyen Piker, bu planda da belirlenen vizyonun en önemli unsurlarından birinin ulaşım olduğunu o yüzden de planın bütününde en yeni teknikler ile bütüncül bir alt yapı sisteminin oluşturulmasının plan notları ile güvence altına alındığını söyledi.
Piker, plan alanında yepyeni bir karayolu ağının deniz ulaşımı için iskelelere, Kadıköy-Kartal Metrosu’na ve de Marmara’ya ulaşmasının öngörüldüğünü belirterek; ‘’ Planda tramvay ile alan içinde ve Kartal merkezi ile bağlantı sağlanmış. Metro bu yıl içerisinde zaten çalışmaya başlayacak. Metro ve Marmaray istasyonu yakınlarında, planlama alanının kuzeyinde ve güneyinde olmak üzere de iki adet transfer merkezi öneriliyor.’’ dedi.

KARTAL ADLİYE SARAYI HAZİRAN’DA AÇILIYOR

Anadolu Yakası’ndaki Kadıköy, Kartal, Beykoz, Pendik, Sultanbeyli adliyelerini tek çatı altında toplayacak olan ‘’Dünyanın en büyük adalet sarayları’’ arasında da gösterilen Kartal Adalet Sarayı’nda ise sona doğru yaklaşıldı. Haziran ayında açılması planlanan dev adalet sarayı normal işlevselliğinin yanı sıra uluslararası adalet kongrelerine de ev sahipliği yapması planlanıyor. Tesislerde yaklaşık 5 bin kişi çalışacakken günlük 100 bin kişinin ise giriş-çıkış yapacağı tahmin ediliyor.

Rakamlar ile Kartal Adliye Sarayı

Proje bedeli 300 milyon TL

Kurulu alan 122 bin 650 metrekare

Toplam kapalı alan 359 bin metrekare

Otopark kapasitesi 2 bin 700 araç

Alan içerisinde yer alacaklar;

Baro başkanlığı, avukat bekleme-dinlenme yerleri, postane, banka şubeleri, nüfus memurluğu, iki büyük ve bir küçük kafeterya, bir adet 500 kişilik ve iki adet 75 kişilik konferans salonu, yemekhane, kütüphane, kreş, lostra, kuaför salonu, jimnastik salonu, fitness salonu ve sağlık ünitesi gibi mekanlar yer alacak.
PROJEYİ DUYAN KARTAL’A KOŞUYOR

Bölgede biri hayata geçirilen diğeri ise gün sayan iki dev proje gayrimenkul fiyatlarını da ikiye katladı. Bölgedeki bu gelişimi gören vatandaşlar bölgede daire almak için emlakçıların kapısını aşındırırken, adliye sarayına yakın olmak isteyen avukatlarda bölgeye çoktan ofislerini açmış durumda. Bölgenin eski yerleşim bölgesi olamsından dolayı yatırımcılar da projelerini geliştirecekleri büyük m2’lerde araziler bulmakta güçlük çekiyor. Yapımı tamamlanan projelerin yanı sıra hali hazırda kazma vurulmayı bekleyen ise 10’un üstünde projede bulunuyor.

AĞAOĞLU VE ANKA İNŞAAT BÖLGEDE ARSA BAKIYOR

Bölgede Teknik Yapı, Dumankaya, Başarı Grup, Çukurova Grup, Ekşioğlu Yapı, İz Yapı ve Sefa İnşaat gibi markaların iş yaptığını ve proje geliştirdiğini belirten Remax Arya Ofis Brokeri Müslüm Oruç, ‘’ Ağaoğlu bölgede çok ciddi görüşmeler yapıyor. Sanayi sitesi ile eski oto pazarının bulunduğu yer ile ilgileniyor. Anka İnşaat ise Karlıktepe ve Esentepe’de görüşmeler yapıyor.’’ dedi.
M2 BİRİM FİYATLARI 900 TL’DEN 3 BİN 500 TL’YE ÇIKACAK

Adliye sarayı ve dönüşüm projesi öncesinde m2 birim fiyatlarının 900 TL olduğunu şimdi ise 2 bin ve 2 bin 500 TL arasında değiştiğini ifade eden Oruç, adliyenin açılması ve dönüşüm projesinin hayata geçmesinden sonra ise m2 birim fiyatlarının 3 bin ile 3 bin 500 TL arasında olacağını söyledi. Oruç, adliye sarayı ile birlikte özellikle avukatlardan olmak üzere çok ciddi kiralık talebinin de oluştuğunuda belirterek, gelen kiralık talebini karşılamakta zorlandıklarını sözlerine ekledi.

BÖLGEDE KİMLERIN ARAZİSİ BULUNUYOR?

Dönüşüme uğrayacak alan içerisinde Maliye, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kartal Belediyesi’ne ait arazilerin yanı sıra Türkiye’nin köklü aile ve şirketlerinin de 5.000 m2 ve üzeri m2’lerde arazileri bulunuyor.

Eczacıbaşı başı çekiyor

‘Dönüşüm’ bölgesinde en geniş arazi, Eczacıbaşı grubuna ait. Eczacıbaşı’nın yaklaşık 318 dönüm arazi bulunurken, bu grubu 79 dönümle Siemens, 74 dönümle Doğuş Gayrimenkul, 70 dönümle Mutlu Akü, 58 dönümle Metal Holding izliyor. İlk beşteki bu grupların ardından, sırasıyla Sunta Tahta A.Ş., Gözütoplar Yapı, Kibar Holding, Exsa Eksport ve Valfsel Armatür, 52 dönümle 26 dönüm arasında değişen arazilere sahip.

BÖLGEDE ARAZİSİ BULUNANLAR

Maliye Hazinesi

İBB Ve Kartal Belediyesi (Az Miktarda)

Eczacıbaşı Holding A.Ş.

Sıemens San. Ve Tic. A.Ş.

Doğuş Holding A.Ş.

Mutlu Akü Ve Malz. San. A.Ş.

Metal Holding A.Ş.

Gözütoklar Yapı İnş.San. Ve Tic.A.Ş.

Exsa Export San. Ma. Sat.Ve Araş.A.Ş.

Sunta Tahta San.A.Ş.

Kibar Holding A.Ş.

Valfsel Armatür San. A.Ş.

Hazır Beton A.Ş.

Vatan Plastik A.Ş.

Törk Makina San.Ve Tic. A.Ş.

Gedik Holding

İnci Plastik

Hedef Endüstri Ür. San.Ve Tic.A.Ş.

Ünimert Demir Çelik A.Ş.

Teknik Çelik Eşya San. Ve Tic. A.Ş.

Seçenler Kauçuk Ve Plastik San. Ltd. Şti.

Abb Elektrik San. A.Ş.

Küçükçalık İnşaat Turizm San. Ve Tic.A.Ş.

Mermerler Türkiye

Celepçioğlu Şirketler Grubu

Habaş

Besan Besin San. Ve Tic. A.Ş.

Cavit Aykanat

Ahmet Nur Çebi

Avrupa Holdıng

Turkcell

Ersaç Metal

Dilara Aktar

Çarmıklı Ailesi

Tisan Turizm

Yeltepe Ailesi

Ahmet Bandak

Haber7

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.