Sivil Haber

Bursa'nın yarısı OSB'lerden geçiniyor

EKONOMİ

13 olan OSB sayısı, OSB'ye dönüştürülmesi planlanan 6 sanayi bölgesiyle birlikte 19'a çıkacak Bursa'da, nüfusun yaklaşık yarısının geçimini sanayiden sağladığı bildirildi.

Bursa Organize Sanayi Bölgeleri Platformu Sözcüsü Selim Yedikardeş, yaptığı açıklamada, Bursa'nın tarım, turizm ve sanayi şehri olduğuna dikkati çekti.

Yedikardeş, kentte istihdam açısından sanayinin büyük bir ağırlığa sahip olduğunu vurgulayarak, diğer illerde 2-3 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) bulunurken, Bursa'da bu sayının 13 olduğunu belirtti.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yürüttü çalışma çerçevesinde, bu rakama 6 Islah OSB'nin de ekleneceğini anlatan Yedikardeş, şunları kaydetti:

''Kayapa, Çalı, Akçalar, Görükle, Barakfaki ve İnegöl-Yenice ile ilgili sanayi bölgelerinin OSB'leşmesi konusu var. Şöyle bir veri elde ettik. Şu andaki mevcut OSB'lerimizde istihdam 134 bin 500 kişi. 6 sanayi bölgemizden yaklaşık 60 bin daha istihdam gelecek ve bir ailede ortalama 4 kişinin yaşadığını varsaydığımız zaman, bunun sonucunda 750 bin kişinin sanayi bölgelerinden şu anda geçim sağladığını söyleyebiliriz ki bunlara Beşevler sanayisi Otosansit gibi yan kuruluşlarımızı da kattığımızda çok rahat Bursa'da 1 milyon kişinin, sanayi bölgeleri üzerinden direkt geçim sağladığını söyleyebiliriz.''

Yedikardeş, Bursa'da sanayileşme serüveninin tarihi İpek Yolu ve İpek Böcekçiliği ile başladığını hatırlatarak, son dönemde değişimin farklı bir boyutta ilerlediğini belirtti.

Bursa'da otomotiv ile tekstil ve konfeksiyon olmak üzere iki lokomotif sektör bulunduğuna işaret eden Yedikardeş, kentin Tofaş, Karsan, OYAK Renault ve Güleryüz olmak üzere 4 otomotiv ana sanayi fabrikasına ev sahipliği yaptığını, ayrıca çok güçlü yan sanayinin faaliyet gösterdiğini belirtti.

-Enerji üretiminin yüzde 18'i Bursa'dan-

Yedikardeş, Bursa'daki OSB'lerde bin 389 işletmenin üretim yaptığını, diğer sanayi bölgeleriyle 2 bin 156 rakamına ulaştıklarını kaydederek, şu bilgileri verdi:

''Bugün BTSO OSB'de 3 elektrik santralimiz var. Demirtaş'ta bir tane otoprodüktör şirketimiz var, bir de devletimizin Ovaakça'daki termik santrali var. Şu anda Türkiye'deki enerji üretiminin kaçı Bursa'dan yapılıyor derseniz, yüzde 18'i Bursa'da üretiliyor. Bu, Bursa'da Türkiye'miz, ülkemiz için üretim yapıldığının bir göstergesi.''

Bursa'daki OSB'lerde istihdamda artış olduğuna da değinen Yedikardeş, istikrardan yana ekonomik bakış açısını taşıdıklarını ifade etti.

-''Kapasitelerimizin yüzde 65'ini kullanabiliyoruz''-

Yedikardeş, bu konuda Başbakan Erdoğan'ın sağlık durumunun da ön planda tutulduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

''Biz liderlerimiz diye tabir ettiğimiz gerek muhalefet gerek ana muhalefet gerek başbakanlık düzeyinde bir sağlık problemi olduğu zaman tedirginlik yaşıyoruz. Çünkü şu anda sanayicilerimiz içinde sayın Başbakan'ın sağlık durumu da çok ön planda tutulmaya başladı. Allah şifa versin, biz rahatsızlığının büyük boyutta olmadığını öğrendiğimizde sevinme noktasında oluyoruz... Şu anda dirençlerimiz daha fazla ve altyapılarımız daha iyi oluşturulmuş durumda. Sanayi bölgeleri olarak baktığımızda ekonomimiz her şeye şu anda hazırlıklı ve bunun yanında da biz istihdamın daha fazla artacağı umudunu taşıyoruz.''

Avrupa ve Ortadoğu'ya istedikleri düzeyde henüz mal satamadıklarını vurgulayan Yedikardeş, ''Kapasitelerimizin şu anda yüzde 65'ini kullanabiliyoruz. Daha yüzde 35'lik artışa da sahip olabiliriz'' dedi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.