Sivil Haber

Çağlayan CEO'lardan 'Jobs' istedi

EKONOMİ

Çağlayan üst düzey işadamlarını İstanbul'da girişimciliği konuşmak üzere topladı, 'Hiç olmadığınız kadar milliyetçi ve hiç olmadığınız kadar bir dünya vatandaşı' olmalarını istedi!

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'deki girişim sermayesi destekli firmaların, girişim sermayesi fonu kullandıktan sonra ihracatlarındaki artış oranının yüzde 220 olduğunu belirterek, ''Bu veri bize girişim ve risk sermayesi uygulamalarının, Türkiye'nin ihracatı açısından ne derece önemli olduğunu net şekilde göstermektedir'' dedi.

Çağlayan, Conrad Otel'de ''Kamu-Özel Sektör Ortaklığıyla Girişim Sermayesi Modelleri'' başlıklı toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2012 yılını küresel arenada kilit ülke konumunu koruyarak geçireceğini, bu bağlamda yerli şirketlerin verimli iş ortaklıkları kurmasının, ''yelkenlerini rüzgarla dolduracağını'' söyledi.

Amaçlarının, toplam ihracat içinde 2006 yılından itibaren yüzde 44 bandına oturan orta ve ileri teknoloji ürün ihracatı payını, erken ve büyüme aşamasındaki firmalar kanalıyla çok daha yukarılara çıkartmak olduğunu dile getiren Çağlayan, ''Bunun için Google, Apple gibi girişimlerin ülkemizde de ortaya çıkmasına imkan tanıyacak bir yapıyı tesis etmek zorundayız.

Bir sonraki Steve Jobs'un Türkiye'de kendi kendine ortaya çıkmasını beklemek yerine onları bulacak ve tespit edecek mekanizmaların ülkemizde de var olmasının önünü açmalıyız'' dedi.

Çağlayan, ''geleceğin Steve Jobs'ları''nı aramak ve bulmanın yalnızca kamunun görevi olmadığını belirterek, ''Bizler, piyasa aksaklıkları var ise sistemin eksikliklerini gidereceğiz, kamu varlığı olması gereken yerleri doğru yönetişim stratejileri ile besleyeceğiz ki, girişimcilerimiz hayalleri uğruna savaşırlarken karanlık tünelde ışığı takip ederek hedeflerine ulaşabilsinler'' diye konuştu.

Zafer Çağlayan, Girişim Etki Çalışması'nda, 2010 verileri itibariyle risk sermayedarları tarafından fonlanan firmaların ABD'de 11,87 milyon kişiye (özel sektör istihdamının yüzde 11'i) yeni istihdam ve 3,1 trilyon dolar gelir (GSMH'nın yüzde 21'i) yarattığının hesaplandığını, Kanada Girişim ve Risk Sermayesi Derneğinin 2009 yılı raporuna göre, risk sermayesi fonlarının, özellikle ihracat odaklı firmaları desteklediğini, bu firmaların cirolarının yüzde 70'inin ihracattan geldiğini, İrlanda'da bu oranın yüzde 80'i olduğunu anlattı.

İrlanda'da risk sermayesi fonundan yararlanan firmaların ihracatlarının, fondan yararlandıktan sonra ortalama yüzde 50 artığına işaret eden Çağlayan, şöyle devam etti:

''ABD'de ise bu oran yüzde 200'dür. Şimdi sıkı durun size Türkiye'deki girişim sermayesi destekli firmaların, girişim sermayesi fonu kullandıktan sonra ihracatlarındaki artış oranını söylüyorum: yüzde 220. Bu veri bize girişim ve risk sermayesi uygulamalarının, Türkiye'nin ihracatı açısından ne derece önemli olduğunu net bir şekilde göstermektedir.''

''Hiç olmadığınız kadar milliyetçi ve hiç olmadığınız kadar dünya vatandaşı...''

Zafer Çağlayan, diğer ülkelerde uygulanan fon yapılarının incelenmesinin, Türkiye'de oluşturulacak ekosistemin tasarlanmasında önemli bir yol gösterici olacağını, ancak diğer ülkelerde yaşanan tecrübelerin, bulunduğu ülkenin kendi kısıt ve fırsatlarının yanı sıra kendine özgü iş kültürlerinin de bir sonucu olduğunu unutmamak gerektiğini söyledi.

Yabancı sermayenin Türkiye'de yatırım yapmasını, istihdam sağlamasını, üretim gerçekleştirmesini desteklediğini ifade eden Çağlayan, katılımcılara şöyle seslendi:

''Ancak, finansmana erişim ve yönetim altyapısını geliştirme olanaklarını sunamadığımız girişimcilerimizin, fikirleri ile birlikte başka bir ülkeye gitmesi de üzerinde durup, düşünmemiz gereken bir nokta olarak karşımıza çıkıyor.

Belki de Türkiye'nin en önemli teknolojik ürün ihracatını yapan firmasını kurabilecek bir insanımızın, sırf finansmana erişememesi nedeniyle oyun dışında kalmasını eminim ki hiçbirimiz içimize sindiremiyoruzdur.

Bu nedenle, sizden bugün hiç olmadığınız kadar milliyetçi ve hiç olmadığınız kadar bir dünya vatandaşı olmanızı rica ediyorum.

Bu süreçte, eğer sektörü yakından tanıyan sizlerin değerlendirmeleri ile anlamlı sonuçlar üretebilirsek, bugünkü birlikteliğimizin ana teması olan 'Kamu/özel sektör ortaklığında kurulacak Yatırım Fonu' modeline dair önemli bir başlangıcı, sağlam bir temeli atmış olacağız.

Pazarın gerçeklerine ve ihtiyaçlarına uygun yeterli teşvik unsurlarını barındıran, doğru bir program tasarımı yapabilirsek, kamu ve özel sektörün birlikte yer aldığı bir fonla dış dünyaya ülkemizin farkını daha güçlü bir sesle duyurma imkanı bulabiliriz.''

Çağlayan, son dönemde ''Girdi Tedarik'' ve ''İhracata Dönük Üretim Stratejileri'' altında dikey bütünleşmeyi özendirici üretim ve ihracat modelleri üzerine politika tasarımları gerçekleştirdiklerine değinirken, hayalinin, ''Türkiye'nin önce yurt içinde sonra bölgesinde, dikey entegrasyonu planlanmış 'özel ekonomik bölgelerde' üretimini tasarlayabilir hale gelmesi olduğunu söyledi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2011 yılının ilk on aylık döneminde Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırım tutarının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 84 artışla 11,5 milyar dolara ulaştığını belirterek, ''Bizim arzumuz bu rakamları yalnızca daha yukarılara çekmek değil, aynı zamanda Türkiye'yi 'akıllı para' diye tabir edilen girişim ve risk sermayesi fonlarının odağına yerleştirmektir'' dedi.

Çağlayan, Conrad Otel'de ''Kamu-Özel Sektör Ortaklığıyla Girişim Sermayesi Modelleri''nin ele alınacağı toplantıda, finans, bilişim, yatırım ortaklıkları üst yöneticileri ve fon yöneticileriyle bir araya geldi.

Toplantıda konuşan Çağlayan, Türkiye'nin 2023 stratejilerine ivme kazandıracağına inandıkları ''ihracatçı ekosistemine'' katkıda bulunacak politikalar gerçekleştirilmesine vesile olmak amacıyla bir araya geldiklerini belirterek, hükümetin ekonomi politikalarında önceliğinin Türkiye insanını, üreticisini, ihracatçısını katma değeri yüksek, nitelikli ürünlerin üretildiği gelişmiş ekonomiler seviyesine taşımak olduğunu kaydetti.

Bu amacın cari açık problemine de çözüm üreteceğini ifade eden Çağlayan, 2023 ve gelecek için iddialı hedefleri bulunduğunu, bu hedeflere ulaşmada en büyük kaynağın da insan gücü olduğunu söyledi.

Çağlayan, Ekonomi Bakanlığı olarak yurt dışı firma alımlarına destek vermeye başladıklarını, 200 bin dolara kadar danışmanlık hizmetlerini karşıladıklarını, bunun dışında hizmet ihracı da dahil olmak üzere uluslararasılaşma aşamasında birçok firmaya yurt dışı ofis, mağaza, danışmanlık, seyahat, pazar araştırması konularında maliyetlerinin yüzde 50'sini aşan katkılarda bulunduklarını anlattı.

Dün kuruluşu açıklanan Girişimcilik Konseyinin, girişimcilerin finansman sorununu çözmek, yerli ve yabancı finans kaynaklarına ulaşımı kolaylaştırmak, risk sermayesi ve iş melekleri gibi alternatif finansal araçları geliştirmeye yönelik eylem planları hazırlamasının öngörüldüğünü dile getiren Çağlayan, bu toplantı ile de Konseyin belirlediği hedefler doğrultusunda ilk adımı atmış olduklarını kaydetti.

Çağlayan, öncelikli hedeflerinden birinin girişimcilerin uluslararası sermaye ile buluşmasını sağlamak olduğunun altını çizerek, ''Umuyorum ki bugün ve devamında atacağımız adımlar ile ihracatçılarımızın uluslararası sermayeye erişimlerini kolaylaştıracağız ve bu şekilde girişimcilik konseyi ile atılan temele ilk tuğlayı koyacağız'' dedi.

''Türkiye'nin daha çok kaynağa ihtiyacı var''

Bu toplantıda yüksek teknolojili ürün ihracatı yapan firmalara yeni, farklı ve çok daha etkin bir model çerçevesinde nasıl destekleyebilecekleri sorusuna cevap arayacaklarını ifade eden Çağlayan, dünyanın ilk 10 ekonomisine girme hedefi olan Türkiye'nin, bu hedef doğrultusunda daha fazla kaynak ihtiyacı olacağını, ancak içinde bulunulan küresel krizin kaynak maliyetlerini ciddi şekilde artırdığını kaydetti.

Çağlayan, ''Bu nedenle, verdiğimiz desteklerin sonucu olan çıktıların katma değer ve çoğaltan etkisini artırmak zorundayız. Desteklerin en fazla ihtiyaç duyan firma ve sektörlere yönelmesi stratejik önceliğimiz olmak durumundadır'' diye konuştu.

Türkiye'nin de artan kaynak maliyetlerinden nasibini alacağını, bu nedenle kaynak dağıtımında önceliği, gelecekte varolmak istedikleri sektörlere verip, onları ''yeterli finansman ve doğru satış, pazarlama'' gibi idari yönlendirmeleri de içerecek şekilde bir bütün halinde desteklemeleri gerektiğini ifade eden Çağlayan, amaçlarının girişim sermayesini merkeze alan entegre bir destek yaklaşımı gerçekleştirmek olduğunu söyledi.

Çağlayan, Türkiye'de birçok sektörün ve özellikle erken aşama girişimlerin gerekli finansmana ulaşmakta zorluklar yaşadığını, firmalarını uluslararası ölçeğe ulaştırabilecek vizyona sahip profesyonel ekiplerle çalışamadıklarını gördüklerini kaydetti.

''Daha çok girişim ve risk sermayesi fonu çekilmeli''

Türk Yazılım Sektörü araştırmasının Türkiye'de küçük ölçekte faaliyet gösteren yazılımcıların, ihracat odaklı büyümesi önünde yurt dışı pazarlar hakkında yeterince bilgi sahibi olunmaması, finansmana erişim, hukuki ve mali durumlar ile idari konulara vakıf yeterli uzman ekibe sahip olunmaması gibi 3 temel sorun bulunduğunu tespit ettiklerini dile getiren Çağlayan, bu 3 sorunun KOBİ niteliğinde olan Türk firmalarının ortak sorunu olduğunu vurguladı.

Çağlayan, bu nedenle yüksek büyüme potansiyeli içeren teknoloji firmalarının istenen başarıyı sağlayabilmesi için risk sermayesi aracının yaygınlaşabileceği girişim ekosistemini geliştirmenin, ihracatın yüzde 60'ını gerçekleştiren KOBİ'lere yönelik daha fazla kaynak yaratılması açısından önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'ye daha çok girişim ve risk sermayesi fonunun çekilmesinin kendileri için büyük önem arz ettiğine ifade eden Çağlayan, şunları kaydetti:

''2011 yılının ilk on aylık döneminde Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırım tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 84 artışla 11,5 milyar dolara ulaşmıştır.

Bizim arzumuz bu rakamları yalnızca daha yukarılara çekmek değil, aynı zamanda Türkiye'yi 'akıllı para' diye tabir edilen girişim ve risk sermayesi fonlarının odağına yerleştirmektir.

Verilerden, Türkiye'nin bu alanda ciddi adımlar atması gerektiği net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bugüne kadar yaklaşık olarak 50 kadar girişim sermayesi fonu Türkiye'de 150'ye yakın firmamızı fonlamıştır. Bu firmaların yarıya yakını ihracatçı firmalardır.

Söz konusu firmalarımızın ihracatı 2011 yılında 1,5 milyar dolara yaklaşmıştır. Cumhuriyet tarihinin ihracat rekoru olan 134,6 milyar dolarlık ihracatla karşılaştırıldığında, aslında bu rakamın ne denli düşük kaldığı anlaşılmaktadır.''

''İnovasyon ve teknoloji odaklı ihracat''

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin katma değeri yüksek, inovasyon ve teknoloji odaklı ihracatın artmasına yönelik gayretlerin başarıya ulaşması için, Türk sanayisine sıçrama yaptırabilecek girişimcilerin uluslararasılaşması yönündeki sürece katkı vermeleri gerektiğini söyledi.

Türk sanayisi üretiminin ortalamada ancak yüzde 25'ini ihracata yönlendirebildiğini, sanayinin yurt içi pazarın yanı sıra daha fazla ihracat penetrasyonu sağlaması gerektiğini ifade eden Çağlayan, ancak bu şekilde döviz kazandırıcı işlemlerin hacmini artırabileceklerini kaydetti.

Çağlayan, etkin bir girişim sermayesi modeli ile 4 hedefe odaklanabileceklerini belirterek, bunların ''Yüksek büyüme ve katma değer yaratma potansiyeli olan yeni girişimcileri hedefleyen bir politika aracını oluşturarak, yatırım ve diğer devlet desteklerine eklemlenecek bir ekosistem yaratılması, uluslararası yatırımcıların ülkemiz ekonomisi ve ajanlarına yönelik algısının olumlu yönlendirilmesi, kamu öncelik ve çıkarlarını özel yatırımcılarınki ile paralel konumlandırabilecek bir yatırım fonu modelinin hayata geçirilmesi, iş bilgisi, tecrübesi ve ilişki ağlarında uluslararasılaşmanın desteklenmesine ivme kazandıracak bir girişim sermayesi sektörünün yapılandırılması'' olduğunu kaydetti.

Toplantıya katılanlar

Toplantıya, İMKB Başkanı İbrahim Turhan, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur'un da aralarında bulunduğu üst düzey yöneticiler katıldı. 

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.