Sivil Haber

Çağlayan: Türkiye'nin yıldızı parlıyor

EKONOMİ

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin hem güvenli liman hem de yıldızı parlayan ülke olduğunu bildirdi.

Bakan Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, dünyanın yaşadığı pek çok soruna rağmen Türkiye'nin yatırımcılar için cazibe merkezi olmaya devam ettiğini kaydederek, bunun en güzel kanıtının da 2011 yılında gerçekleşen uluslararası doğrudan yatırım girişi olduğunu söyledi.

2011 yılında uluslararası doğrudan yatırım girişinin, 2010 yılına göre yüzde 74 oranında artarak, 9 milyar dolardan 15,7 milyar dolara yükseldiğini ifade eden Çağlayan, yılın son ayında 3,3 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım girişinin gerçekleştiğini kaydetti.

Bakan Çağlayan, 2011 yılı uluslararası doğrudan yatırım girişinin, cumhuriyet tarihinin 4. en büyük uluslararası doğrudan yatırım girişi olduğunu belirterek, 2006 yılında 20,2 milyar dolar, 2007 yılında 22 milyar dolar, 2008 yılında 19,5 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım gerçekleştiğini hatırlattı.

AB ülkeleri avro krizi ile uğraşırken, gelişmiş ülkeler krizle mücadele ederken, Türkiye'nin yatırımcılar için cazibesini koruyarak, yatırımcılar için güvenli bir liman olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirten Çağlayan, 2011 yılında gelen 15,7 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım miktarının yüzde 71'inin AB ülkeleri kaynaklı olduğunu bildirdi.

-Avusturya, doğrudan yatırımda ilk sırada-

Bakan Çağlayan, Türkiye'de doğrudan yatırım yapan ülkeler arasında sıralama yapıldığında Avusturya (2,24 milyar dolar), İspanya (2,23 milyar dolar) ve Hollanda'nın (1,6 milyar dolar) ilk üç sırada yer aldığını belirtti. Çağlayan, ABD, Rusya ve Azerbaycan'ın Türkiye'deki diğer önemli yatırımcı ülkeler olarak öne çıktığını kaydetti.

Bankacılık ve sigortacılık sektörü 5,9 milyar dolar ile uluslararası doğrudan yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği sektör olurken, bu sektörü 4,2 milyar dolar ile enerji sektörü ve 3,4 milyar dolar ile imalat sanayinin takip ettiğini belirten Çağlayan, imalat sanayi içerisinde ise 1,3 milyar dolar ile petrol ürünleri imalatının, 648 milyon dolar ile gıda–içecek sektörünün ve 428 milyon dolar ile elektrikli ve optik donanım sektörünün önde gelen faaliyet alanları olduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü'nün (UNCTAD), 2011 yılında tüm ülkeler için henüz kesinlik kazanmayan rakamlara ilişkin bir öngörü çalışması yaptığını anlatan Çağlayan, şunları kaydetti:

''Bu kapsamda küresel çapta uluslararası doğrudan yatırımların 2010 yılına göre yaklaşık yüzde 17 yükselerek 2011 yılında 1,5 trilyon dolar seviyesinde gerçekleşmiş olacağı öngörülmektedir.

2011 yılında Türkiye'de, 3 bin 278 adet uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruluşu ve 556 adet yerli sermayeli şirkete uluslararası sermaye iştiraki ile toplam 3 bin 834 adet şirket faaliyete geçmiştir. Türkiye'nin yatırımcılara sunduğu fırsatlar sayesinde uluslararası doğrudan yatırım girişlerine paralel olarak şirket kuruluşu ve ortaklıklar artmıştır. Şirket kuruluşu ve yerli sermayeli şirketlere iştirak rakamları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 oranında artış kaydetmiştir.

2011 yılı Aralık sonu itibarıyla Türkiye'de 29 bin 283 adet uluslararası sermayeli şirket faaliyet göstermektedir.

Son aşamaya geldiğimiz yeni teşvik sistemimizin uygulamaya başlanması ile birlikte 2012 yılında daha fazla uluslararası doğrudan yatırım çekebileceğimize inanıyorum. Uluslararası doğrudan yatırım girişlerinin artması cari açığın azalmasında en büyük katkıyı sağlayacaktır.''

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.