Sivil Haber

Carrefour için hezimet yılı mı?

EKONOMİ

Fransız perakende devi Carrefour'un hem Türkiye operasyonunda, hem de dünya çapında 'hezimet dolu' bir yılı geride bıraktığı iddia ediliyor.

İlk kâr düşüşü bir trajedi, ikincisi rezillik ise, beşincisine ne diyebilirsiniz?

Fransız perakende devi Carrefour geçtiğimiz yıl içinde tam 5 defa kâr düşüşü açıkladı. Financial Times'ın haberine göre 'Annus horribilis' (latince 'felaket yılı') başındakine göre hisseleri yıl sonunda %40 düştü.

Carrefour'dan daha büyük tek perakendeci olan Amerikan Walmart'ın hisselerinin de tepetaklak olduğu yılda, Tesco'nun da pek parlak bir yıl geçirdiği söylenemez.

Carrefour'un anavatanı Fransa'da bile hisselerinin hissedilir şekilde düşmesine neden olan operasyon bölümünün felaket performansı, Brezilya'da bir hüsrana dönüştü. Brezilya'daki zorunlu u dönüşü şirketin önemli yöneticilerindne Jean Martin Folz'un istifasını getirdi.

Carrefour'un önemli hissedarlarından olan ve beraber toplam %16 hisseyi elinde bulunduran Amerikan Colony Capital ve Fransız kalantor işadamı Bernard Arnault'un yatırım şirketi Group Arnault şirketin pefrormansındaki düşüşle ilgili olarak eski bir Nestle yöneticisi olan Yönetim Kurulu Başkanı Lars Olofsson'u suçladılar.

İki büyük hissedar 2007 yılında kârlı bir yatırım olarak tasavvur ettikleri Carrefour hisselerini satın aldıklarında hisse fiyatları 47€-51€ civarındaydı. Bugün hisseler 17€ dolaylarında seyrediyor.

Hissedarların sürekli baskısı ve müdahelesinin yardımcı olduğu ise pek söylenemez. Şimdi bütün gözler Carrefour'da 3. yılını dolduran 2012'de yapacakları merak konusu olan Olofsson'un üzerinde.

Operasyonun Türkiye ayağında da işlerin pek yolunda gitmediğini söyleyebiliriz. Geçen hafta çıkan haberlerde Carrefour'un Tesco'ya devretmeyi planladığı iddiaları yazılmıştı.Son birkaç yıldır CarrefourSA’nın ciroları düşüyordu. Hatta bu kan kaybı üzerine son iki yılda Gaziantep, Adana ve İzmir’de üç büyük CarrefourSA kapatılmıştı. 

Retail News

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.