Kriterlerin tutmadığı iddiasıyla Türkiye'den tavuk almayan AB'nin Çin gibi sabıkalı bir ülkeden ithalat yapması tepki çekti. Irak'tan Afrika'ya kadar birçok ülkeye tavuk satan sektör oyuncuları, AB'nin tarife dışı engel yaratarak ithalat yaptığı şirketleri koruduğu söyledi. Türkiye'deki tesislerin AB'ye ihracat yapan ülkelerden çok daha iyi olduğunu vurgulayan Beyaz Et Sanayi ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, "Biz tüm kriterleri tamamladık. AB'nin ihracata izin verdiği ülkelerin hemen hepsinden en az iki kat daha iyi tesislere sahibiz. Kuş gribinin kol gezdiği Çin'den bile alıyorlar Türk üreticilerden almıyorlar" dedi. Sektörün en büyük oyuncularından biri olan Keskinoğlu Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu da AB'ye ihracat için gerekli tüm kriterleri tamamladıklarını belirtti. Keskinoğlu, "Türk firmaları AB'ye girerse oradaki şirketler zorlanır. Hem daha kaliteliyiz hem de onlara oranla daha uygun fiyatlar verebiliriz. AB ithalat yaptığı üreticileri korumak için Türkiye'yi bekletiyor. Ne kadar erteleyebilirsem o kadar iyi diye düşünüyor" şeklinde konuştu.
2013'TE BAŞLAYACAK
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bu konuda yoğun bir çaba sarf ettiğini belirten sektör temsilcileri en geç 2013 sonuna kadar AB'ye tavuk eti ihracatının tekrar açılacağını düşünüyor. Sektörün Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde her geçen gün daha da söz sahibi olduğunu vurgulayan BESD-BİR Başkan Koca, ağırlıklı olarak Irak'a ihracat yapıldığını ifade etti. Koca, "Son dönemde Suudi Arabistan pazarını açtık. Çin ve Japonya için görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.
Dubai'ye 40 milyon dolarlık ihracat yapacak
AB ihracatını beklerken güzel bir işbirliğine gittiklerini söyleyen Keskin Keskinoğlu, Yas Island, Palm jumeriah ve Dubai International Airport gibi birçok önemli projenin sahibi olan Naboodah Grubu ile 5 yıllık distribütörlük anlaşmasına imza attıklarını belirtti. Bu anlaşmayla 7 Emirlik pazarına gireceklerini söyleyen Keskinoğlu, "2013 sonuna kadar 20 milyon dolarlık ihracat yapacağız. 2015'e kadar rakamını yüzde 100 artırarak 40 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
ABD ve Brezilya tekelini kıracak
Dubai'de piliç eti pazarının yüzde 87'sine Amerika ve Brezilya'nın hakim olduğunu vurgulayan Keskinoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Dubai yoğun turist nüfusu nedeniyle zor bir pazar. Fakat bizim Müslüman bir ülke olarak helal üretim yapıyor olmamız pazarı olumlu etkiliyor. Buradaki Amerika ve Brezilya egemenliğini kıracağımızı düşünüyorum." Keskinoğlu, Naboodah Grubu ile fast-food markaları Tavvuk Restoran için de görüştüklerini ve olumlu bir seyirde ilerlediğini sözlerine ekledi.
Çin'den tavuk alınır mı?
Çin'den tavuk alınır mı?
Sivil Haber Sivil Haber
EKONOMİ
Hijyen gibi kriterleri bahane edip Türkiye'den tavuk almayan AB'nin Çin'den ürün ithalatı sektörün tepkisine neden oldu. Sektör "Kuş gribinin kol gezdiği Çin'den bile alıyorlar. Bizim tesislerimiz en az iki kat daha iyi" diyor.