Sivil Haber

'Çinliler 3. köprü için talip olabilirler'

EKONOMİ

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Başbakan Erdoğan'ın Shanghay ziyareti hakkında bilgi verdi. Çinli firmaların enerji, kara ve demiryolu projeleri ile liman ve 3. köprüye talip olabileceğini açıkladı.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Shanghay'da gerçekleştirilen toplantıya Çin'in önde gelen 27 firmasının CEO'sunun katıldığını, ''Çinli firmaların nükleer enerji, karayolu, yüksek hızlı tren projeleri, demiryolu ve limanlara talip olduklarını, 3. köprüyü yapabileceklerini belirttiklerini'' bildirdi.

Çağlayan, yazılı açıklamasında, Çin'de yapılan toplantıya katılan 27 firmanın toplam cirosunun 465 milyar dolar olduğunu, 961 bin kişiyi istihdam ettiklerini ifade etti.

Çinli CEO'ların Türkiye'de başta otomotiv, enerji, telekomünikasyon, havayolu taşımacılığı, demiryolu taşımacılığı ve bankacılık sektörleri olmak üzere pek çok alanda yatırım yapmak istediklerini kaydeden Çağlayan, ''Yeni teşvik sisteminden yararlanmak isteyen Çinli firmaların Türkiye'ye artan ilgisinin önümüzdeki dönemde yatırıma dönüşeceğine inandığı'' değerlendirmesinde bulundu.

CEO'larla yapılan görüşmede, enerji sektöründe faaliyet gösteren firmalardan birinin Türkiye'de enerji ihalelerinde yer almak istediklerini, Başkent Gaz ihalesiyle özellikle ilgilendiklerini dile getirdiğini aktaran Bakan Çağlayan, açıklamasında şu bilgileri verdi:

''Tren ekipmanları ve lokomotif üreten bir firma ise Yüksek Hızlı Tren ihalelerinde yer almak istediğini, bu alanda Türkiye'de üretim ve bakım için yatırım yapma konusunda çalıştıklarını vurguladı. Otomotiv ve iletişim alanında faaliyet gösteren firma ise elektrikli araç üretimi ve iletişim alanında yatırım yapmak istediklerini açıkladı.

Türkiye'de Ar-Ge Merkezi bulunan firma, lojistik ve depolama alanında yeni yatırım yapacağını, iletişim sektöründeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade etti. Nükleer enerji sektöründe faaliyet gösteren firma, nükleer enerji güvenliği konusunda işbirliği yapmak istediğini belirtti. Halen yurt dışında 10 binden fazla istihdamı bulunan ve demir çelik sektöründe faaliyet gösteren firma, demir çelik alanında yatırım planı içinde olduğunu açıkladı.

Çin'in en büyük 105. firması olan ve ulaştırma alanında faaliyet gösteren firma, Edirne-Kars yüksek hızlı tren projesine ilgi duyduğunu ve demir ipek yolu projesinde yer almak istediğini belirtti.

Mücevherat sektöründe faaliyet gösteren firma, değerli taşlar, mücevher ve mermerle ilgili alanlarda yatırım düşündüğünü, ayrıca deniz, tarih ve kültür turizmi alanında yatırım yapmayı planlandığını belirtti. Halen Türkiye'de önemli bir projeyi üstlenen başka firma ise açıklanan yeni teşvik sistemi kapsamında yatırım planladığını vurguladı.''

''Toplantıya yeni teşvik sistemi damgasını vurdu''

CEO toplantısına, Türkiye'nin yeni teşvik sisteminin damgasını vurduğunu ifade eden Çağlayan, Çinli firmaların Türkiye'nin sahip olduğu lojistik avantajlardan, yeni teşvik sisteminden ve yatırım yapmanın kolaylıklarından yararlanma konusunda oldukça istekli olduğuna işaret etti.

Bakan Çağlayan, ''Çinli firmalar nükleer enerji, karayolu, yüksek hızlı tren projeleri, demiryolu ve limanlara talipler ve 3. köprüyü yapabileceklerini belirttiler. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen bu ziyaret Türkiye-Çin arasındaki ekonomik ilişkileri, karşılıklı yatırımları daha da artıracaktır'' ifadesini kullandı.

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.