Sigorta şirketlerinden Allianz Grup, matematikçiler, profesörler, hukukçular, bilişim teknolojileri uzmanları, meteorologlar, mühendisler, risk analiz uzmanları, tarihçiler ve iktisatçılardan oluşan kadrosuyla hazırladığı sel odaklı risk araştırmasını yayınladı.
Raporda son 10 yılda tüm dünyada meydana gelen sel felaketleri ve sonuçları detaylı bir şekilde inceleniyor.
Rapora göre geçtiğimiz 40 yılda doğal felaketlere dayalı sigortaların yıllık maliyet oranları 8 katını aştı. Çin, Pakistan ve Avrupa'da 2010 yılında gerçekleşen su baskınlarında 180 milyon insanın zarar gördüğünü aktaran raporda, son 40 yılda doğal felaketlerin sigorta maliyetlerine yansımasına da yer verildi. 1970'lerde doğal felaketlere dayalı sigortaların yıllık maliyet ortalaması 5 milyar dolarken, bu rakam 2010'da 40 milyar doları geçti.
''Türkiye'de riskler ciddiye alınmıyor''
Raporu değerlendiren Allianz Türkiye Mali İşler Direktörü Solmaz Altın, sellerin sebebinin sadece küresel ısınma değil, yanlış yapılaşma, yüksek riskli alanlara yerleşim gibi sosyo-ekonomik etkenlerin de sel felaketlerinden daha çok zarar görülmesine neden olduğunu vurguladı.
Dünya üzerinde çok az sayıda bölgenin su baskınlarından etkilenmeyeceğinin söyleyebileceğini ifade eden Altın, Türkiye'ye ilişkin şu bilgileri verdi:
''2 yıl önce yaşadığımız sel felaketi, sel teminatı da bulunan yangın branşına ilgiyi artırmıştı ancak veriler de gösteriyor ki ilgi yeterli düzeye ulaşmadı. Şu anda yine yurdumuzun dört bir yanından sel felaketi haberleri geliyor.
Türkiye gibi sigorta bilincinin düşük olduğu ülkelerde, sel gibi riskler yeterince ciddiye alınmıyor. Ama felaket yaşandıktan sonra sigortaya ilgi yeterince olmasa da artıyor.''
Haber Kaynağı : Haber7.com