Sivil Haber

Doğaltaş sektörü maden bakanlığı istedi

EKONOMİ

İzmir'de açılan MARBLE-Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nda bir araya gelen Doğaltaş sektör temsilcileri, Maden Bakanlığı istedi.

Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Onur, doğaltaş sektörünün ihracatının arttığını belirterek, Madencilik Bakanlığı kurulmasını beklediklerini söyledi.

Doğaltaş sektör temsilcileri, İzmir'de açılan MARBLE-Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nda bir araya geldi.

Düzenlenen toplantıda konuşan TÜMMER Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Onur, Türk doğaltaş sektörünün dünya markası bir ürüne sahip olduğunu belirterek, Türk mermerine talebin dünyada yoğun olduğunu belirtti.

Türk doğaltaş sektörünün, tür, renk çeşitliliği, yeni rezervlerin bulunması, kalite gibi avantajlara karşın teşvik, sermaye ve kalifiye eleman eksikliği yaşadığını ifade eden Onur, şöyle konuştu:

''Doğaltaş sektörü olarak Madencilik Bakanlığı kurulmasını bekliyoruz. Bakanlığın kurulması halinde sektördeki sorunlar çok hızlı çözülebilecek, sesimiz daha gür duyulabilecek. Önümüzdeki süreçte Madencilik Bakanlığı'nın kurulması için herkesin elindeki imkanları sonuna kadar kullanmasını bekliyoruz.''

İMİB Başkanı Özer

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer de dünyada 2008 yılında yaşanan küresel krizi sonrasında Türk doğaltaş sektörünün ABD pazarındaki konumunun 400 milyon dolardan 200 milyon dolara gerilediğini, Çin pazarından gelen taleplerin ise yoğun olarak arttığını bildirdi.

Geçen yıl Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 38'lik diliminin Çin'e blok mermer satışıyla gerçekleştiğini belirten Özer, ''Talepler sayesinde sektörümüzde dinamizm oluşturuluyor. Türk doğaltaş sektörüne sınıf atlatmalıyız. Blok ihracatının yanı sıra Ar-ge ve inovasyon faaliyetlerine önem vermemiz lazım. Bu yatırımlarla işlenmiş mermer ve doğaltaş ihracat artışını sağlamalıyız'' diye konuştu.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç ise Çin, ABD ve Arap ülkelerinin sektörün en büyük pazarları konumunda olduğunu kaydetti.

Çin'den yapılan 25 milyar dolar ithalata karşın, 2.5 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini ifade eden Erdinç, ihracatın 1.5 milyar dolarlık kısmının ise madencilik sektörü tarafından sağlandığını dile getirdi. Erdinç, ''Türk doğaltaş sektörü olarak ihracatımızı her yıl arttırıyoruz. Madencilik Bakanlığı kurulmasını istiyoruz'' dedi.

Doğaltaş sektörünün 2011-2023 planlamasına da üç yıl önce başladıklarını vurgulayan Erdinç, sektörün birlik ve beraberlik içerisinde 2023 yılında ihracatını 7 milyar dolara çıkarmayı hedeflediğini söyledi.

Fuara yoğun ilgi

Öte yandan İZFAŞ tarafından Kültürpark'ta dün açılan ve 24 Mart'a kadar sürecek MARBLE– 18.Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, yerli ve yabancı ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.

İZFAŞ'tan yapılan yazılı açıklamada, uluslararası boyutta sektörünün en büyük üç fuardan biri kabul edilen ve 201 bin 500 metre kare alanda 265'i yabancı bin 163 firma katıldığı fuarı, ilk gün 60 il ve 68 ülkeden bin 172'si yabancı toplam 6 bin 415 kişinin ziyaret ettiği bildirildi.

Açıklamada, en fazla ziyaretçinin geldiği ülkenin 220 katılımcıyla Çin olduğuna yer verilirken, Gine'den katılımcıların ise fuarı ilk kez ziyaret ettiği belirtildi.

Katılımın yoğunlu nedeniyle Kültürpark'taki güvenlik önlemlerinin artırıldığı kaydedilen açıklamada, güvenliğin robot kameralarla sağlandığı, alan içi ve dışına 53 güvenlik kamerasının yerleştirildiği bildirildi.

Sadece profesyonel ziyaretçiye açık olan fuar cumartesi gününe kadar 10.00-19.00 saatleri arasında gezilebilecek.

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.