Dünya Bankası, Türk işgücü piyasasının iyi performans göstermeye devam ettiğini belirterek, Türkiye dâhil Doğu Avrupa’daki gelişmekte olan ülkelerde istihdamda yavaş ancak istikrarlı toparlanmanın cesaret verici işaretlerle sürdüğünü belirtti.
Dünya Bankası’nın dün yayınlanan “İş Eğilimleri (Job Trends)” başlıklı çalışmasında 2011’in üçüncü çeyreğinde Brezilya, Çin, Meksika ve Türkiye gibi yükselen ekonomilerde istihdamda toparlanmanın yavaş ancak istikrarlı biçimde devam ettiği bildirildi.
-İSTİHDAMDA BÜYÜK RESİM İYİ-
Çalışmaya göre sadece bu dört ülkede değil, Doğu Asya ve Latin Amerika’nın yanı sıra Doğu Avrupa, Orta Asya’daki 23 gelişmekte olan ülkede de istihdamdaki büyük resim geçen yıl boyunca iyileşti.
“Yavaş ve İstikrarlı Toparlanma Doğu Avrupa’daki Gelişmekte Olan Ülkelerde Cesaret Verici İşaretlerle Sürüyor” başlıklı yayında, “Türk işgücü piyasası iyi performans göstermeye devam etti, ücret artışı yüzde 14 gibi yüksek kalırken, istihdam artışı yüzde 7’ye çıktı” denildi. Latin Amerika ülkelerinde önceki aylarda ekonomide görülen hızlı toparlanmanın ılımlıya döndüğü belirtilirken işsizliğin de bölgenin büyük bölümünde hafif düşüş kaydettiği belirtildi. Burada da geçen yılın üçüncü çeyreğinde hem ücretlerde hem GSYİH’da yavaşlama gösteren Brezilya’da işsizliğin yüzde 6’ya gerilemesi örnek gösterildi.
Dünya Bankası Başkan Yardımcısı ve Yoksulluğun Azaltılması ve Ekonomik Yönetim Birimi Başkanı Otaviano Canuto verilerle ilgili şu yorumları yaptı:
“-Küçük istisnalarla, 2008’den bu yana ekonomik krizden tümüyle kurtulamayan sanayileşmiş ülkeler hala işsizlikle mücadele ediyor. ABD’de işsizlik Ocak ayında yüzde 8.3’e gerilerken iyileşme görülüyor, bu rakam 2009 başından bu yana en düşük oran. Fakat herşey hesaba katıldığında; dünyada gençlere yeterli iş olsun olmasın, ya da küresel ekonomi emek gücünün ayak uyduracağı miktarda iş üretsin üretmesin, küresel istihdamın bize anlattığı bir tür felaket tellallığı.
-Ancak, iyimser olmak için nedenler var, özellikle de gelişmekte olan dünyada. Büyük sanayileşmiş ülkeler işsizlikle mücadele ederken, yükselen piyasalar kesinlikle daha iyisini yapıyor.
-Birçok gözlemci, gelişmekte olan dünyada çalışma koşulları ve ücretler birçok sanayileşmiş ülkede umulandan kötü olduğu için bu gelişmeleri çok da önemli bulmayabilir. Fakat küresel ekonomi Avro bölgesindeki sıkıntıların, piyasadaki oynaklıkların ve genel belirsizliğin tehdidi altındayken yükselen piyasalardaki her olumlu gelişme önemlidir.
-Birçoklarının işaret ettiği gibi 2012 için anahtar soru, yükselen piyasa ekonomilerinin Avro bölgesi ve başka yerlerde kötüleşmenin potansiyel etkisine kısmi tampon oluşturacak şekilde güçlü olup olmayacağı.
-Yani yükselen ekonomilerin istihdam cephesinde yavaş ancak istikrarlı toparlanmaya devam etmeleri sadece doğru yönde bir işaret olabilir. Yükselen ekonomilerin eninde sonunda kazanacaklarına eminim.”
-RAKAMLAR-
Dünya Bankası yayınına göre Çin’de 2011’in üçüncü çeyreğinde yüzde 91. Büyüme, yüzde 4.3 istihdam artışı, yüzde 14.7 ücret artışı sağlandı.
Kırgızistan’da üçüncü çeyrekte yüzde 1.7 reel küçülme yaşandı, yüzde 2.1 istihdam artışı, yüzde 14.5 ücret artışı görüldü.
Türkiye’de üçüncü çeyrekte yüzde 8.2 büyüme görülürken, yüzde 7 istihdam artışı, yüzde 14.4 ücret artışı sağlandı.
Doğu Avrupa ve Orta Asya genelinde üçüncü çeyrekte yüzde 5.8 büyüme, yüzde 1.5 istihdam artışı, yüzde 5.6 ücret artışı görüldü.
ANKA
Haber Kaynağı : Haber7.com