Tacikistan'da doğalgaz arama çalışmaları yapan Gazprom şirketi, ülke hükümetinden doğalgaz yataklarında jeolojik arama-keşif çalışmaları sırasında, kendilerine vergi imtiyazlarının sağlanmasını istedi.
Tacikistan Başbakanı Akıl Akılov, iş ziyareti ile ülkeye gelen Gazprom Yönetim Kurulu üyesi Vsevolod Çerepanov ve Gazprom International Direktörü Valeriy Gulev ile görüştü.
Gazprom'dan yapılan açıklamada, görüşme sırasında, Gazprom yetkililerinin, ülkede doğalgaz arama-keşif çalışmalarını sürdüren Gazprom şirketine, doğalgaz yataklarında gerçekleştirilecek jeolojik arama-keşif çalışmaları sürecinde vergi imtiyazları tanınması meselesini teklif ettiği kaydedilirken, açıklamada, söz konusu jeolojik arama-keşif çalışmalarının çok yatırım gerektiren ve yüksek riskli süreç olduğu hatırlatıldı.
Açıklamada, görüşme sırasında, Gazprom yetkililerinin, Tacikistan hükümetinden, ayrıca ülkenin diğer perspektifli bölgelerinde de petrol-gaz arama-keşif çalışmaları yapması için yeni lisanslar verilmesini dile getirdiği bildirildi.
Görüşme sırasında, Tacikistan Başbakanı Akıl Akılov da, Gazprom'un ülke ekonomisine yaptığı katkıyı yüksek değerlendirirken, ülkenin Sarıkamış doğalgaz yatağındaki kuyu-sondaj çalışmalarına hız verilmesini istedi.
Akılov, ayrıca Gazprom'un doğalgaz yataklarında jeolojik arama-keşif çalışmaları sürecinde vergi imtiyazlarının tanınması ve ülkenin diğer bölgelerinde de petrol-gaz arama-keşif çalışmaları yapma izni ile ilgili önerilerini ele alacaklarını ifade etti.
Gazprom'un Tacikistan'daki petrol-gaz arama-keşif çalışmaları
2008 yılında Tacikistan hükümeti ile Gazprom arasında, ülkedeki Rengan, Sarıkamış, Sargazon ve Batı Şahambarı bölgelerinde jeolojik arama-keşif çalışmaları yapılmasını öngören anlaşma imzalanırken, bu çerçevede ülkedeki Sarıkamış, Sargazon, Batı Şahambarı ve Rengan doğalgaz yataklarını işlemeye devam eden Gazprom şirketi, bu yıl başında doğalgaz ocağının zor ulaşılabilir bölgede yerleşmesi ve takviye yatırım yapmayı gerektirmesinden dolayı Rengan doğalgaz yatağındaki çalışmalarını durdurduğunu açıklamıştı.
Rus Gazprom şirketinin doğalgaz işleme çalışmalarını sürdürdüğü başkent Duşanbe'nin 36 kilometre güney-batısındaki Sarıkamış doğalgaz yatağının tespit edilen doğalgaz kaynakları 20 milyar metreküpü, petrol rezervleri ise 17 milyon tonu oluşturduğu tahmin ediliyor. Projeye göre doğalgaz işleme kuyusu derinliğinin 6 bin 300 metreye ulaşması öngörülen Şahrinav kuyusunun, Orta Asya'daki en derin doğalgaz kuyularından biri olacağı belirtiliyor.
Tacik basınında çıkan haberlere göre, Rus Gazprom şirketi, 2009 yılında Tacikistan'da başlattığı doğalgaz arama-keşif çalışmalarına toplam 1,5 milyar Ruble harcamış bulunuyor.
Toplam doğalgaz kaynaklarının 3 trilyon metreküp olduğu tahmin edilen Tacikistan'da yıllık ortalama 35 milyon metreküp doğalgaz üretilirken, ülke ihtiyaçlarının büyük bir kısmı komşu Özbekistan'dan satın alınan doğalgazla karşılanıyor.