Sivil Haber

G.Doğu'da ağaçlandırılmamış dağ kalmayacak

EKONOMİ

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Güneydoğu'da ağaçlandırılmamış dağ kalmayacağını söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Güneydoğu'da ağaçlandırılmamış dağ kalmayacağını bildirdi.

Bakan Eroğlu,yaptığı açıklamada, Güneydoğu Anadolu'nun büyük bir kısmının bozkır olduğunu belirterek, çölleşmeyi önlemek için barajların yapılması gerektiğini kaydetti.

Çevredeki dağların çıplak olduğuna dikkati çeken Eroğlu, bölgede ağaçlandırma ve erozyonla mücadele için Şanlıurfa'da Orman Bölge Müdürlüğü kurduklarını hatırlattı.

Ağaçlandırma çalışmalarının yanı sıra bozuk orman alanlarında vatandaşlar için gelir getirici faaliyetler yürüteceklerini ifade eden Bakan Eroğlu, şunları söyledi:

''Bölge Müdürümüz de burada, onlara talimatım şu, ağaçlandırılmamış dağ kalmayacak. Erozyon kontrol çalışması da yapacağız. Bir de hazineye ait olup da bozuk olan orman alanlarında buradaki vatandaşlarımıza birtakım gelir getirici badem olur, Siirt fıstığı olur, ceviz olur veya diğer birtakım gelir getirici türler ekerek tamamen masrafı bize ait fakat geliri 49 yıl tamamen vatandaşımıza ait olmak üzere bir özel ağaçlandırma dediğimiz ağaçlandırma başlattık. Nitekim, Ilısu köyünde bunu başlattık. Gerçekten burası için lokomotif olacak.''

GAP Projesi

Eroğlu, Türkiye'de baraj yapımının ihtiyaçtan kaynaklandığını, keyif için baraj yapmadıklarını söyledi.

Barajlarda suyu biriktirmemeleri halinde yaz mevsiminde şehirlere, sulamaya, sanayiye su vermelerinin mümkün olmadığını belirten Eroğlu, şöyle konuştu:

''Bu bakımdan barajların yapılması teknik bir zarurettir, bir mecburiyettir. Hatta şu ana kadar yaklaşık 70 milyar metreküp su biriktirme kapasitemiz var ama 2 yıl kurak olduğu zaman o su yetmiyor.

En azından 100 ile 120 milyar metreküplük suyu biriktirecek kapasitede barajların, göletlerin yapılması lazım. Bunu yapıyoruz. Sulamalar çok önemli. GAP Projesi'yle ilgili çalışmaları sayın başbakanımız 27 Mayıs 2008'de Diyarbakır'da ilan etmişti. Ödenekler geçmişe göre 7 ila 10 misli arttı. Mardin ve Kızıltepe ovalarını sulayacak dev kanallar inşa ediliyor.

Büyük bir kısmı bitti. Kalan az bir kısmını da 2013'te tamamlayacağız. GAP'taki 1 milyon 58 bin hektarlık alanı sulamaya açacağız yani burada gelirin 7 kat ile 14 kat arasında arttığını görüyoruz. Bu refah demek. Bu bölgeyi, GAP'ı dünyanın gıda üretim ve ihracat üssü haline getirmek istiyoruz, bu da sulamalarla, barajlarla, göletlerle mümkün.''

Eroğlu, yapımı devam eden Ilısu Barajı'nın bölgeye hayat vereceğini kaydederek, baraj şantiyesinde yaklaşık 2 bin kişinin çalıştığını ve mühendisler dışında çalışanların yüzde 73'ünün bölgeden olduğuna işaret ederek inşaatın bölgedeki istihdama katkısını vurguladı.

Bakan Eroğlu, Ilısu Barajı'nın hemen yakınındaki Cizre Barajı ile yılda 4 milyar kilovatsaat elektrik üreteceğini belirterek, ''Cizre Barajı'ndan da büyük bir alanın o bölgedeki toprakların sulamasını gerçekleştireceğiz. Bunlardan dolayı gurur duyuyorum. Ülkemizin kalkınmasında barajlar ve hidroelektrik santralleri lokomotiftir. Özellikle vurgulamak istiyorum. Çünkü bu temiz enerjidir. Görüldüğü gibi barajlar Türkiye'de bir zaruretten kaynaklanıyor yani keyif için barajları yapmıyoruz'' dedi.

Arkeolojik kazılar için destek

Bakan Eroğlu, Hasankeyf için Kültür ve Turizm Bakanlığıyla çok güzel bir çalışma yaptıklarını, arkeolojik kazıların bitmesi için kesenin ağzını açtıklarını ifade ederek, ''Arkeolojik kazıların bir an önce bitmesi için çok büyük destek veriyoruz.

Sadece Ilısu Baraj Gölü'nde kalacak arkeolojik kazılar için verdiğimiz para Kültür ve Turizm Bakanlığının 1 yıl boyunca bütün Türkiye için verdiği paradan çok daha fazla'' diye konuştu.

Bu tür barajların aynı zamanda kültür varlıklarının ortaya çıkmasına, kültür ve turizmin gelişmesine vesile olduğuna değinen Eroğlu, şöyle devam etti:

''Atatürk ve Karkamış barajları yapıldığı zaman birtakım mozaikler ortaya çıktı. Bunlar yer altındaydı. Şimdi bu mozaikler alındı, Gaziantep'te dünyanın en meşhur mozaik müzesi açıldı.

Hasankeyf'in de yeni bir ilçe olarak Türkiye'nin en modern altyapısıyla, üstyapısıyla, sosyal donatılarla, resmi kurumlarıyla hatta modern evleriyle Türkiye'nin en muhteşem ilçesi olması için proje hazırladık. Hatta sayın başbakanımız bu ilçenin plan ve projelerini de gördü.

Bir de burada bir yarımada oluşuyor, İstanbul'daki tarihi yarımada gibi. Orayı da kültürel park alanı ilan ettik. Bütün eserleri, müzeyi oraya kuruyoruz. Tarihi eserlerde çalışmalar yapıldı, projeler hazırlandı. Onları da kurtaracağız.''

Hasankeyf'teki yukarı şehirde birtakım jeolojik sorunlar olduğunu, bunların barajdan kaynaklanmadığını belirten Eroğlu, ''Burada maalesef bazı alanlar çöküyor, orasını kurtarmak için buna ilave olarak DSİ'ye talimat verdim, bu çalışmalar da yapılıyor. Bizimle alakası olmayan Hasankeyf yukarı şehrin kurtarılmasını da biz gerçekleştireceğiz'' dedi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.