Sivil Haber

Gıda güvenliğinde yeni dönem başlıyor!

EKONOMİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker bakanlığın 2012 yılı hedeflerini anlattı. Eker '2012 yılında gıda güvenliğiyle ilgili yeni döneme girildiğini açıkladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin bu yıl gıda güvenliğiyle ilgili yeni bir döneme girdiğini belirterek, ülkenin gıda güvenliği alanında gerçekte çok daha ileri bir noktaya geleceğini bildirdi.

Mehdi Eker, bakanlığının 2012 yılı hedefleri ve sektörde yapılacak önemli çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Türkiye'de tarım sektörünün genel manada büyüme kaydettiğini belirten Eker, yılın ilk 9 ayındaki büyümenin üç çeyrekte ortalama yüzde 5,2 olduğunu, dördüncü çeyrekte de büyüme beklediklerini bildirdi.

Türkiye'nin hububat üretiminde 2011 yılında önemli artış sağladığını anlatan Eker, 21,8 milyon ton civarında buğday üretimi gerçekleştirildiğini, çeltik üretiminde de Türkiye'de tüm zamanların rekorunun kırıldığını söyledi.

Bundan 7-8 yıl önce 360 bin ton civarında olan çeltik üretiminin, geçen yıl 900 bin tona çıktığına işaret eden Eker, sebze ve meyvecilikle bitkisel ve hayvansal ürünler itibariyle de büyüme kaydedildiğini belirtti.

Eker, 2011'in verimli bir yıl olduğunu, bunda yağışların iyi olmasının da etkisi bulunduğunu ifade etti.

2012 yılında öne çıkacak başlıklar

Hükümet Programı Eylem Planında, tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçecek yasal düzenleme yapılmasının bulunduğunu hatırlatan Eker, bu yıl içinde bunu tamamlayarak, TBMM gündemine getireceklerini bildirdi.

Türkiye'nin, 2012'de gıda güvenliğiyle ilgili yeni bir döneme gireceğine işaret eden Eker, şunları kaydetti:

''2010 yılında çıkardığımız bir kanun vardı. Gıdayla ilgili, 4'lü paket diyorduk. Buna ait 90 tane ikincil mevzuat dediğimiz yönetmelik, talimat, tebliğ dediğimiz düzenlemeler, şimdi yürürlüğe giriyor. 2012 yılı bunun hayata geçirileceği yıldır.

Dolayısıyla Türkiye 2012 yılında artık eskiden çok farklı bir mevzuatla, gıda güvenliği alanında çok daha ileri bir noktaya gelecek. Burada gıdanın sağlığı, tüketicinin sağlıklı gıdaya ulaşımı hususunda alınan yeni tedbirler var bunların uygulamaları var ve bunun kamuoyuyla paylaşılması var.

Bitkiler pasaportla nakledilecek

Tüketici hakkı ve sağlığının korunması açısından yeni bir takım düzenlemeler ve değişiklikler yapılacağını anlatan Eker, şöyle konuştu:

''Eskiden biliyorsunuz gıdayla ilgili düzenlemeleri yerine getirmeyen veya toplum sağlığını tehdit edecek şekilde bozuk gıda üreten firmaların isimlerinin kamuoyuyla paylaşılması mahkeme kararı gerektiriyordu. Yeni düzenlemeyle bu alanda tüketici lehine ciddi düzenlemeler getiriliyor.

Bunun dışında ürünlerin izlenmesiyle ilgili, yani tüketicinin bir marketten alacağı bir ürünün, geriye doğru izlenmek suretiyle o ürünle ilgili bir sorun varsa kaynağına ulaşması hususunda yeni düzenlemeler getiriliyor. Bitkiler pasaportla nakledilecek hale geliyor.

Diyelim ki bir yumurtanın üzerinde o yumurtanın hangi il, hangi ilçe, hangi köy, hangi çiftlikte üretildiğine dair numara, bilgi olacak. Et ürünlerinde, diğer bitkisel ürünlerin önemli bir kısmıyla ilgili bu düzenlemeler getiriliyor.

Yani 2012 yılında Türkiye'de tüketiciler daha yüksek kalitede daha güvenilir gıdaya ulaşma imkanına kavuşmuş olacak. 2012 yılı için bu bizim için çok önemli bir husus.''

Türkiye'deki etçi ırklar, et hayvancılığı, etçiliğe dayalı hayvancılığın geliştirilmesi yönünde mesafe katedileceğini bildiren Eker, daha önce alınan tedbirlerin bazı sonuçlarını bu yıl içerisinde almayı düşündüklerini, bunun önemli bir gelişme olduğunu bildirdi.

Tarıma dayalı organize sanayi bölgeleri, Bakanlık bünyesine alınacak

Türkiye'de 2012 yılında yeni bir uygulama daha başlatacaklarını bildiren Eker, konuyla ilgili şu bilgiyi verdi:

''Tarıma dayalı organize sanayi bölgeleri, organize hayvancılık bölgeleri, organize sera bölgeleri, organize tarımsal üretim bölgelerinin oluşması ve yapılandırılmasıyla ilgili yeni bir sistem getiriyoruz.

Daha önceden organize sanayi bölgeleri, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının görev alanı içerisindeydi ve orada kredilendiriliyordu. Biz şimdi bunu bir aşama ileriye götürüyoruz, Tarım Bakanlığı bünyesine bunları alıyoruz.

Türkiye'de belirli bölgelerde, örneğin alternatif enerji kaynaklarının kullanılabildiği, termal su kaynakları olan bölgelerin değerledirilip, buralarda sera bölgelerinin oluşturulması yönünde bir düzenleme getiriyoruz. 2012 yılında bunlar aşama aşama uygulanmaya başlayacak konular.

Yani biz tarımı modernleştirmeyi, ölçek ekonomisine doğru götürmeyi, işletme yapısını düzeltmeyi, daha çok bilgi ve teknolojinin kullanıldığı pazarlamanın da daha iyi yapılabildiği bir sistem hayata geçirmeyi öngörüyoruz.

Bununla ilgili hem yasal düzenlemeler hem mevzuat yenilenmesi hem de kurumsal yapılanma bu 2012 yılı içerisinde büyük bir hızla devam edecek.

Kurulan 61'inci hükümet çerçevesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak yeniden organize edildik, yeni genel müdürlükler kuruldu. Bunların yapılanması, belki bunlarla ilgili taşrada bir takım düzenlemelerin yapılması gündeme gelecek''

Et ve süt için Müdahale Kurumu geliyor

Et ve süt piyasalarıyla ilgili Müdahale Kurumu oluşturulması yönündeki çalışmalar yapıldığını bildiren Eker, ''Bunun şu anda bir mevzuat çalışması yapılıyor, bir noktaya geldi zannediyorum kısa zamanda Başbakanlığa sunulacak hale gelir'' dedi.

Eker, ''Sütle, etle ilgili, biliyorsunuz etle ilgili Et ve Balık Kurumu var, iki faaliyeti bir arada organize edecek bir kuruma dönüşmesi ve mümkün mertebe, az mevzuat değişikliği gerektirecek bir yapı üzerinde şu anda çalışıyoruz'' dedi.

Mehdi Eker, ürün fazla olduğu mevsimlerde müdahale mekanizmaları geliştirip, üreticinin aleyhine dönmesini engellemeyi, üretici lehine bir takım düzenlemeler yapmayı, ürünün yani arzın eksik olduğu mevsimlerde de bunu tekrar piyasaya sunmak suretiyle regülasyonunu sağlamayı amaçladıklarını bildirdi.

Hem süt de hem ette, üreticiyi de tüketiciyi de koruyacak bir düzenleme, müdahale kurumu oluşturmayı planladıklarını belirten Eker, ''TMO biliyorsunuz hububat başta olmak üzere tarla ürünlerinde bunu yapıyor şimdi et ve süt ürünleriyle ilgili benzer bir mekanizma kuruluyor bu da 2012 yılı içerisinde hayata geçecek'' ifadelerini kullandı.

KDV indirimi konusu

Perakendeciye yansıyacak KDV indirimine ilişkin bir soru üzerine de Eker, toptan kırmızı ette, beyaz ette, bulgurda, toptan fiyatlarında katma değer vergisinin yüzde 8'den yüzde 1'e indirildiğini hatırlattı.

Bunun toptan piyasalarla ilgili olduğuna, tüketicilerin ödediği katma değer vergisinde bir değişiklik olmadığına işaret eden Eker, ''Sayın Başbakanımızın bir talimatı oldu bize, Bakanlar Kurulu üyelerine, ilgili Bakan arkadaşlarımızla, bize.

Tüketicinin daha ucuz gıdaya ulaşması yönünde çalışma yapılması hususunda. Tabii bir parçası da elbette bu vergilerle ilgili, bununla ilgili ayrıntılı bir şekilde Maliye Bakanlığımızın özellikle çalışması lazım. Vergi düzenlemelerinin bir gelir boyutu var, kamu gelirinin bir kısmıdır.

Bununla ilgili mutlaka orada ayrıntılı bir şekilde çalışılması gerekiyor. Şu an itibariyle Maliye Bakanlığı onun üzerinde, onlar çalışıyor'' diye konuştu.

Bakan Eker, tarım ihracatının 2011 yılında rekor kırdığının hatırlatılması üzerine de tarım ihracatının toplam ihracatın yüzde 13,5'unu oluşturduğunu, bunun da 18 milyar dolar civarında bir ihracata tekabül ettiğini söyledi.

İhracatın ürünün satıldığı piyasaların durumuna da bağlı olduğuna işaret eden Eker, 2011 yılının bu manada olumlu iyi geçtiğini, 2012 yılında da bunun devam etmesini beklediklerini kaydetti.

İhracatın önemli bir bölümünün AB üyesi ülkelere, Rusya'ya ve Ortadoğu ülkelerine yapıldığını anlatan Eker, Türkiye'nin tarımda özellikle hububat ürünlerinde dünyanın bir numaralı ülkesi olduğunu söyledi.

Buğday unu, yaş meyve sebzeyle fındık, incir üzüm gibi geleneksel ihraç ürünlerinin önemli bir yekün tuttuğunu ifade eden Eker, ''2012 yılında temennimiz özellikle mal sattığımız piyasalarda kriz olmaması, o piyasaların daralmaması.

Bir de alternatif pazarlara, yeni pazarlara ulaşılması. O pazarlarda daha çok ürün satma yönünde çaba içerisinde olunacak. Bunu desteklemek geliştirmek için de her türlü tedbiri alıyoruz'' dedi

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.