Şanlıurfa'da geçen hafta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın başkanlığında, TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik, bürokratlar ve muhtarların katılımıyla yapılan toplantının ardından kaçak enerji kullanımının yüzde 70'lerin üzerinde olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, bu oranın en aza indirilmesi için yeni stratejiler belirlendi.
Çeşitli mücadele şekillerinin gündeme getirildiği toplantının sonunda özellikle tarımsal üretimin yaygın olarak gerçekleştirildiği alanlarda daha çok ortaya çıkan kaçak enerji kullanımının önüne geçmek için daha önce İstanbul ve Antalya'nın yanı sıra bazı illerde de uygulanan uzaktan takip imkanı sağlayan cihazların bölgede faaliyete geçirilmesi kararlaştırıldı.
İlk etapta tarımsal sulamada kullanılacak, ''sayaç durdurma ve benzeri müdahaleyi'' ortadan kaldıran yöntem sayesinde kaçak enerji kullanımının önlenmesi hedefleniyor. Bu çalışmaların yanı sıra bölgeye daha fazla teknik personel, araç ve gereç desteği sağlanmasına da karar verildi.
Çalışmalarına başlayan TEDAŞ Genel Müdürlüğü, kısa süre içerisinde 40 binin üzerinde sayacı bölgeye gönderecek. Eskileriyle değiştirilecek sayaçlar tek merkezden kontrol edilecek.
''Başarılı sonuçlar alındı''
TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik, kaçak enerji kullanımını azaltmaya yönelik çalışmaları AA muhabirine anlattı. Keklik, bir süreden beri uygulanan ''uzaktan izleme'' projesini, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de uygulamayı planladıklarını söyledi.
Sistemin birçok yerde uygulandığını ve şu ana kadar başarılı sonuçlar alındığını ifade eden Keklik, şunları kaydetti:
''Şanlıurfa gibi kaçak enerji kullanımının yüksek olduğu yerlerde uygulanacak yöntemin caydırıcı olacağını düşünüyoruz. Sistem sayesinde kimin kaçak enerji kullandığını, kimin hakikaten kullanmadığını ve parasını ödediğini bu şekilde izleyeceğiz. Kimse kaçak elektriğe güvenip tarım yapmasın, artık bundan sonra buna imkan verilmeyecek. Çok ciddi bir şekilde hem personel olarak hem teknolojik olarak bunun üzerine gideceğiz.''
Uzaktan okuma sisteminin Şanlıurfa'nın yanı sıra Mardin, Batman gibi illerde de hayata geçirileceğini ve bölgenin tamamına hitap edeceğini aktaran Keklik, bu sayede kaçak kullanımı çok ciddi şekilde azaltmayı düşündüklerini söyledi.
Haşim Keklik, tarımsal sulama fiyatlarında indirime gidilmesinin de şu anda gündemde olmadığını bildirdi.
Tarımsal sulama için abonelere en ucuz tarifelerden birinin uygulandığını ifade eden Keklik, indirim konusunda herhangi bir çalışmanın olmadığını sözlerine ekledi.
Haber Kaynağı : Haber7.com