Sivil Haber

Konut ya da sanayide gaz sıkıntısı yok!

EKONOMİ

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Azerbaycan'dan gaz akışına ilişkin bilgi verdi. Gazın akşam saatlerinde ulaşacağını söyledi. Konut ve sanayi gazında sıkıntı olmadığını açıkladı.

Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Azerbaycan'dan henüz gaz akışı sağlanamadığını, akşam 22.00 gibi o gazın Türkiye'ye ulaşacağını umduklarını belirterek, ''İran da toplam kapasitesinin hemen hemen yarıya kadar olanını vermeye başladı.

Bu da iyi bir gelişme. Dolayısıyla bizim yarın da öngörülerimiz çerçevesinde herhangi bir sıkıntı düşünmüyoruz. Bir sonraki gün de sıkıntı düşünmüyoruz'' dedi.

Yıldız, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikası Komiseri Stefan Füle ve Enerjiden Sorumlu Komiseri Günther Oettinger ile Wow İstanbul Hotel'de gerçekleştirilen dörtlü zirvenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak sorularını yanıtladı.

Olumsuz hava koşullarında ve son derece sert geçen kış mevsiminde gerek bölgede, gerek komşularda gerekse Avrupa'da bir kısım olumsuzluklar yaşandığını ama bu olumsuzlukları vatandaşlara, mesken sahiplerine sanayiciye herhangi bir sıkıntı yaşatmadan bu süreci aşmak istediklerini dile getiren Yıldız, dün Azerbaycan ve İran hattından gelen doğalgazda bir kesinti olduğunu, ancak gerek Azeriler'in gerekse İranlılar'ın çok yoğun bir çabayla bu arızalarını gidermeye ve gazı vermeye başladıklarını bildirdi.

Yıldız, ''Ama kademe kademe bu yapılıyor. Hepsi bir anda yapılamıyor. İran doğu hattı dediğim hattan 7'de birine düşmüştü.

Bugün itibariyle üçte birine kadar ulaştı. Azerbaycan'dan henüz gaz akışı sağlanamadı. Ama kendileriyle sık sık irtibat halindeyiz.

Akşam 22.00 gibi o gazın Türkiye'ye ulaşacağını umuyoruz. İran'da toplam kapasitesinin hemen hemen yarıya kadar olanını vermeye başladı.

Bu da iyi bir gelişme. Dolayısıyla bizim yarın da öngörülerimiz çerçevesinde herhangi bir sıkıntı düşünmüyoruz. Bir sonraki gün de sıkıntı düşünmüyoruz.

Her gün kendi içinde değerlendiriyoruz. Bizim mesken sahibi vatandaşımıza ve sanayicimize doğalgazla alakalı bir sıkıntı ve bir sınırlama öngörmüyoruz.'' diye konuştu.

Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerjinin temininin insani bir hak olduğunu, bununla alakalı Avrupa Birliği ile enerji başlığının açılmasını şart koşmadıklarını belirterek, ''Eğer şart koşmuş olsaydık, şu anda bu projeleri imzalamıyor olurduk. Ama bir siyasi gerekçeyle engel olunmaya çalışılan bu yapının da mutlaka giderilmesi lazım. Bu artık bizim problemimiz değil, kendilerinin problemi olarak görüyoruz'' dedi.

Yıldız, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikası Komiseri Stefan Füle ve Enerjiden Sorumlu Komiseri Günther Oettinger ile Wow İstanbul Hotel'de gerçekleştirilen dörtlü zirvenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak sorularını yanıtladı.

Yıldız, olumsuz hava şartlarının yine devam ettiğini, son 60 yılın en soğuk günlerini yaşayan ülkeler olduğunu, Türkiye'de son 42 yılın en soğuk günlerinin yaşandığını belirtti.

Ukrayna, Sırbistan, Slovenya, İtalya ve Avrupa'nın çeşitli kesimlerinde elektrik ve doğalgazı kesilen yerler bulunduğunu, ama şu anda Türkiye'de böyle bir kesintinin söz konusu olmadığını bildirdi.

Yıldız, AB üyesi ülkelerin en doğusunda bulunan ülkenin Türkiye olduğunu, İran ile alakalı herhangi bir konunun görüşmede geçmediğini, ancak enterkonneksiyondan, elektrikteki şebekeden kasıtlarının Bulgaristan, Yunanistan ve diğer Balkan ülkelerinden başlayan ve Avrupa'ya uzanan hatta frekans ve gerilim seviyeleriyle alakalı bütün testlerden geçmiş olması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin AB ile yürüttüğü müzakere sürecinde masa başından daha ilerde bir pozisyonda bulunduklarını ifade eden Yıldız, fiili yaptıkları işlemlerin şu anda masada katedemedikleri mesafelerden daha da fazla olduğunu ve kendilerine de bunların evrakla buluşması gerektiğini söylediklerini kaydetti.

Yıldız, ''Buluşmazsa da biz yolumuza devam ediyoruz. Piyasanın serbestleşmesiyle alakalı çalışmalara, rekabete girmesiyle alakalı çalışmalara devam ediyoruz. Kalitenin artması, enerji verimliliğinin artması, yenilenebilir enerji kaynakları, yerli enerji kaynaklarının kullanımıyla ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bizim yol haritamızda herhangi bir değişiklik olmayacak'' dedi.

''Batı hattında herhangi bir kısıtlama yok''

Taner Yıldız, batı hattında da herhangi bir kısıtlamanın bulunmadığını, hatta kontrat miktarının da üzerinde gerek Mavi Akım'dan, gerekse batı hattından gaz aldıklarını söyledi.

Zam yapılıp yapılmayacağı konusunda da Yıldız, ''Şu anda bizim gündemimizde, olumsuz hava koşullarında kesintisiz bu hizmeti verebilmekle alakalı gayretlerimiz. O konuyla alakalı gayretimiz yok'' dedi.

Yıldız, ''Biz şu anda bir kesinti öngörmüyoruz. Yaklaşık 7-8 gün olumsuz hava koşullarının devam edeceği tahmin ediliyor meteoroloji tarafından. Belki 5 gün, belki 7 gün sürer. Ama bizim şu andaki hazırlıklarımız bu manada tamam. Bizden kaynaklanmayan sebepleri şu anda konuşuyoruz.

Türkiye'yi besleyen 5 ülkeden ikisinde kesinti olmuştu. Onlar da arızalarını giderdiler ve telafi ettiler. şimdi kademe kademe oradan gelen doğalgaz miktarı da yükseliyor. Şu anda herhangi bir sıkıntı öngörmüyoruz'' dedi.

 ''Programlı bir kesinti yok''

Bakan Yıldız, bazı bölgelerde elektrik kesintilerinin olduğu yönündeki hatırlatmalar üzerine de, Bitlis, Elazığ gibi bazı yerlerde 2 metreye kadar karın olduğunu bildiklerini ve 1 milyon kilometrelik bir dağıtım hattının olduğunu belirterek, zaman zaman şartlardan etkilenen yerler olduğunu, ancak programlı, vatandaşa uygulanan herhangi bir kesinti bulunmadığını söyledi.

Köy yollarının kapandığı, feribot ve bir kısım uçak seferlerinin de iptal edildiği bir dönemde olduklarını hatırlatan Yıldız, o yüzden de lokal olabilecek elektrik arızalarının, atmosfere açık bir işletme olmasına bağlı kalabileceğini vurguladı.

Tunçbilek kömür santraline ilişkin dava sonucu

Yıldız, Tunçbilek kömür santralinin işletilmesine dönük 1999 yılında imtiyaz hakkının Bakanlar Kurulu kararıyla iptal edilmesi üzerine Temzet diye bir firmanın Uluslararası Ticaret Mahkemesi'ne başvurduğunu, mahkemenin de 72 milyon dolarlık davayı Türkiye lehine sonuçlandırdığını belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın geriye dönük birçok mahkemeyi çözdüğünü ve ileriye doğru projelerini daha rahat uygulayabilecek bir seviyeye gelmekte olduğunu ifade eden Yıldız, aynı zamanda 1 milyon dolar civarında olan mahkeme masraflarının da firma tarafından ödenmek üzere Uluslararası Hakem Heyetinin karar verdiğini açıkladı.

Yıldız, bunun da yüklerini daha da hafiflettiğini söyledi.

''Türkiye üzerine düşen görevi fazlasıyla yapmıştır''

Güney Koridoru'nun güney akıma etkisinin ne olacağı yönündeki bir soruya da Yıldız, güney koridoru dedikleri paketin içinde Nabucco da dahil 4 proje bulunduğunu ve Güney Akım'ın Karadeniz'den geçip yine AB üyesi ülkelere gidecek olan doğalgaz boru hattı olduğunu hatırlatarak, şu bilgileri verdi:

''Biz bu 4 tane projenin tarifeleri üzerinde Şahdeniz 2 konsorsiyumu teklifleri alıyor. Hangisini uygun bulursa, biz onunla alakalı dahlimiz yok. Ama Türkiye üzerine düşen görevi fazlasıyla yapmıştır. Coğrafyasından kaynaklanan avantajları kullanmıştır. Türkiye lehine kullanmıştır.

O yüzden uluslararası arenadaki müzakere yönünde son derece iyi gittiğini söylemem lazım. Enerjinin temini insani bir haktır. Bununla alakalı enerji başlığının açılmasını şart koşmadık.

Eğer şart koşmuş olsaydık, şu anda bu projeleri imzalamıyor olurduk. Ama bir siyasi gerekçeyle engel olunmaya çalışılan bu yapının da mutlaka giderilmesi lazım. Bu artık bizim problemimiz değil, kendilerinin problemi olarak görüyoruz.''

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.