Vergiyi tabana yayarak, birtakım istisnaları ve imtiyazları kaldırarak vergilendirilmemiş bazı alanları vergilendirerek bu reformun uygulanmasıyla birlikte kamu gelirlerini artıracaklarını belirten Maliye Bakanı şöyle dedi:
"Mesela, şu anda gayrimenkulleri beş yıl elinizde tuttuğunuz zaman ne kadar kâr ederseniz edin bir vergilemeye tabi değildir ama mesela bizim getirdiğimiz Gelir Vergisi Tasarısı Meclis tarafından kabul edilirse belli oranlarda, tabii ki enflasyon düşülecek vesaire ama yani sonuçta reel kazanç üzerinden belli oranlarda biz vergiye tabi tutacağız. İlk defa bu gelecek ama buna ilaveten, dediğim gibi, şu anda özellikle ilave bir çalışma söz konusu. Bu, belediyelerin, işte yarattığı rantlar üzerinde vergilendirme, mesela emsal artışı gibi vesaire gibi konular ama bunlar detaylandırılacak tabii ki takdir ederseniz.
Bir de lüks tüketime yönelik belki ilave vergiler gündeme gelecek.Zaten, biliyorsunuz, son yıllarda motor hacmi büyük olan, örneğin taşıtlara biz getirdik. Şimdi bunun benzeri diğer alanlarda da birtakım çalışmalar yapılacak -yakın dönemde, biliyorsunuz, değerli taşlar üzerinde daha önce ÖTV vardı ve çok sınırlı bir gelir elde ediliyordu ama şimdi KDV'yi getirdik- ve dolayısıyla bu türden düzenlemeler diye bakmak lazım, o çerçevede görmek gerekiyor."
-"IMF'YE HERHANGİ BİR BORCUMUZ KALMAMIŞTIR"-
Geçen sene mayıs itibarıyla bizim IMF'ye herhangi bir borcun kalmadığını belirten Maliye Bakanı Şimşek, "2003 başı itibarıyla IMF'ye borç stokumuz yaklaşık 23,5 milyar dolar civarıydı. Onu da ödedik" dedi.
-"IMF'YE HENÜZ BİZ BORÇ VERMEDİK"-
MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık'ın, "Borç verdik mi efendim, biz 5 milyar lira borç verdik mi şu anda?" sorusuna da Maliye Bakanı, "IMF'ye henüz biz borç vermedik" yanıtını verdi.
Türkiye'nin IMF'den aldığı borç miktarına ilişkin de bilgi veren Maliye Bakanı şöyle dedi:
"2003 yılında IMF'den kullanım yani Türkiye'nin aldığı borçları söylüyorum, 1 milyar 770 milyon dolar. 2004 yılında kullanım 1 milyar 233, 2005 yılında 2 milyar 380, 2006 yılında 3 milyar dolar yaklaşık olarak söylüyorum, 2007 yılında 1 milyar 184, 2008 yılında 3 milyar 463. Şimdi toplam kullanım bu dönemde 12 milyar 783 milyon dolar fakat net kullanım bu dönemde yani yaptığımız geri ödemeler ve bu kullanımları da dâhil olmak üzere -29 milyar dolar dolayısıyla, AK Parti hükûmetleri döneminde faiz hariç net kullanım -24 milyar dolar. Dolayısıyla, bizim net olarak faiz hariç ödediğimiz bu dönemde, bu kullanımları da çıkartırsanız 24 milyar dolar.
En son 2012'de 864 milyon dolar borcumuz varmış, 2013 itibarıyla biz bunu sıfırladık." (ANKA)