İlk üç ay itibarıyla bütçe gelirlerinin, geçen senenin aynı dönemine oranla yüzde 12,6 artışla 77,4 milyar liraya çıktığını belirten Şimşek, aynı dönemde bütçe giderlerinin ise yüzde 15,1 artarak 83,8 milyar lira olarak gerçekleştiğini bildirdi. Bütçe açığının Mart ayında 5,5 milyar lira, Ocak-Mart döneminde 6,5 milyar lira olduğunu belirten Şimşek, ilk çeyrekte faiz dışı dengenin de 10,9 milyar lira fazla verdiğini kaydetti.
Maliye Bakanı, birinci çeyrekte vergi gelirlerinin yüzde 12,2 artışla 64,5 milyar lira olduğunu söyledi.
Ekonomi kriz öncesi seviyenin üstünde
Türkiye ekonomisine bakılınca büyüme performansın, küresel kriz sonrası dönemde çok güçlü bir şekilde 2010-2011 yılında devam ettiğini, 2010 yılındaki yüzde 9,2'lik artıştan sonra geçen sene Türkiye ekonomisinin, reel yüzde 8,5 büyüdüğünü kaydetti.
Şimşek, şöyle devam etti:
''Bu şu anlama geliyor, Türkiye ekonomisi, kriz öncesi seviyesinin epey üstüne çıktı. Kriz öncesi seviye sabit fiyatlarla 100 ise şu anda Türkiye ekonomisi, 2011 sonu itibariyle 110'un üzerine 111,1'e kadar çıkmış durumda.''
Büyüme yumuşak iniş sürecinde
Maliye Bakanı Şimşek, büyümeye yönelik herhangi bir kaygılarının olmadığını, büyümenin yumuşak bir iniş sürecinde olduğunu belirtti.
Şimşek, ''Cari açık hedeflerimiz doğrultusunda daralmaya devam ediyor'' dedi.
Akaryakıtta vergi düzenlemesi yok
Bakan Şimşek, şu anda akaryakıt ürünleri üzerine herhangi bir vergi düzenlemesi konusunda çalışmadıklarını bildirdi.
Yılın ikinci çeyreğinde mevsimsel etkilerden kaynaklı olarak petrol fiyatlarının daha fazla yükselmeyeceğini, belki bir miktar gevşeyeceğini ifade eden Şimşek, ''Yılın üçüncü çeyreğinden itibaren tekrar artış eğilimi söz konusu olabilir, eğer küresel ekonomideki bu iyimserlik devam ederse'' diye konuştu.
Teşvik Sistemi
Şimşek, Teşvik Sistemi'nin geçerlilik tarihine dönük, şu an itibariyle yeni bir hususun söz konusu olmadığını söyledi.
Memura zam makul şekilde olacak
Mehmet Şimşek, memur maaş artışının makul çerçevede olacağını ve bütçede ilave bir tedbire gerek görülmeyeceği kanaatinde olduğunu bildirdi.
Zam oranlarına ilişkin bir soru üzerine Şimşek, kamu harcamalarında bir artış olması halinde bunun ya borçlanmayla ya da ilave tedbirlerle karşılanacağını belirterek, ''Ama bu toplu sözleşme sürecidir. Kıt kaynaklarımız var, o kıt kaynaklar çerçevesinde toplu sözleşme sürecinin yönetilmesi konusunda gereğini yapacağız'' dedi.
GSM'de vergi indirimi
''GSM'lerde vergi indirimi gündemde mi?'' sorusu üzerine Şimşek, bugün Bakanlar Kuruluna sunacakları tasarıda makineden makineye iletişimi sağlayan sim kartların üzerindeki vergiyi kaldırmayı öngördüklerini anlattı. Şimşek, ''Yani bir başlangıç ücreti var biliyorsunuz, abonelik tesisi için. Biz onu sadece makinelerin birbirleriyle haberleşmesi çerçevesinde bunu kaldırmayı öngörüyoruz'' dedi.
Haber Kaynağı : Haber7.com