Sivil Haber

Rektör Eken, AGİD panelinde konuştu

EKONOMİ

Eski Devlet Bakanı Prof. Dr. Nazım Ekren, AGİD’in (Adıyaman Genç İşadamları düzenlediği panele katılarak, Türkiye ekonomisinin bulunduğu nokta hakkında bilgiler verdi.

Ekonomiden sorumlu eski devlet bakanı, İTİCÜ Rektörü Prof.Dr.Nazım Ekren ile Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, AGİD’in düzenlediği panele katıldı.Prof.Sabri Orman’ın oturum başkanlığını yaptığı panelin ilk konuşmasını yapan Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, işadamlarını ticaretten para kazanmaya fokuslanmaları gerektiğini belirterek, “Kârlılık değerlendirmesini yaparken mutlaka özkaynak kârlılığını dikkate almamız gerekir. Türk bankacılık sektörü son iki yıl üst üste çok ciddi büyüme gösterdi. Özellikle bizim temsil ettiğimiz katılım bankaları daha da yüksek gelişmeler gösterdi. Türkiye’nin ekonomik istikrarı devam edecektir. 2012 büyüme oranını ise 4-5 aralığında görüyorum. Yine de işadamlarımızın ilk altı ayında ihtiyatlı davranmalarında fayda görüyorum.” Dedi.
İTİCÜ Rektörü Prof. Ekren, “Türkiye ekonomik eşikleri başarıyla geçti”

İTİCÜ Rektörü Prof.Dr.Nazım Ekren, 2008-2009 krizinin dünyada bankacılık sektöründen başladığını belirterek şunları söyledi: “Devletler de bireyler de belli eşiği geçmeden bazı şeyleri düşünemiyorlar. Türkiye’de son dönemlerde 3 eşik yaşandı. Bir tanesi 2000 li yıllarda milli gelirimiz 250 milyar dolardı. Bu eşiği başarıyla geçti. İkincisi 500 milyar doları geçtik. Üçüncüsü ise 1 Trilyon dolara ulaştık. Bu da 3.eşik. Türkiye bunları başarıyla yürütüyor. Türkiye’de ekonomik istikrar devam ediyor. Ekonomik istikrarın belli göstergeleri var. Arka arkaya en az üç yıl büyüme oranınız artıyorsa, kamu borç stokunuz milli gelire oranı azalıyorsa ve bütçe açığınız milli gelir oranına göre azalıyorsa, o ülkeden ekonomik istikrardan bahsedilebilir. Ülkemize baktığınızda ise bu trendler bu şekilde gidiyor. 2008-2009 krizi dünyada bankacılık sektöründen başladı. Türkiye’de o dönemde herhangi bir bankacılık sorunu yoktu. O dönemde aldığımız, kredi genişlemesini sağlama, faiz ve vergi düşürme gibi bütün tedbirlerimiz geçici tedbirlerdi. En uzun olanı 3 aylıktı. Dolayısıyla ekonominin yapısında tahribat oluşturabilecek herhangi bir düzenleme yapılmadı ve ekonomimizin temellerini bozabilecek herhangi bir karar almadık.” Dedi.

İşadamlarına bazı tavsiyelerde de bulunan Ekren, “Borçlanmak zorunda kalıyorsanız mutlaka hangi para biriminden geliriniz varsa o birimden borçlanmanızda büyük fayda var.” Dedi.

Olumsuz hava şartlarına rağmen salonun dolu olması konuşmacılar tarafından takdirle karşılandı. Soru ve cevapla tamamlanan panelin ardından, 2011 yılının işadamı Ramazan Aksoy ile 2011 yılının genç girişimcisi Bilal Güzelaydın’a plaketlerinin verilmesiyle program sona erdi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.