Sivil Haber

SPK oyuna girdi, kulüpler yandı

EKONOMİ

SPK, şirketin mal varlığını azaltan yöneticileri görevden alabilecek.

Sermaye Piyasası Kanunu Taslağı'na göre SPK, kanunlara, şirketin ana sözleşmesine aykırı iş yapan ya da şirketin mal varlığını azaltan yöneticileri görevden alabilecek. Kurum, ilk genel kurul yapılana kadar da kendi belirlediği isimleri yönetime atayabilecek

TBMM Plan Bütçe Alt Komisyonu'na sunulan yeni Sermaye Piyasası Kanunu Taslağı’nın 91. maddesine göre, SPK, kanunlara aykırı iş yapan ya da şirketin mal varlığını azaltan yöneticileri görevden alıp ilk genel kurul yapılana kadar yerlerine yenilerini atayabilecek. Alman sermaye piyasasından esinlenilerek yasaya konulan söz konusu maddede halka açık şirketlerde yöneticiler, bütün kanunlara, şirketin ana sözleşmesine, sermaye piyasası mevzuatına aykırı işler yaparak şirketin sermayesini, mal varlığını azaltıyorsa, bu durumda SPK’nın devreye girebileceği belirtiliyor. Şirketten, aykırılıklar konusunda gerekli düzenlemeleri yapmasını isteme yetkisine sahip olacak SPK gerekiyorsa ilgili mercilere suç duyurusunda da bulunacak. Kurum, düzeltmemesi halinde ise 3 ay içerisinde dava açabilecek. Ancak SPK, şirket yönetimi ile ilgili yaptırım uygulamak için dava sonucunu beklemeyerek yöneticilerin imza yetkilerini kaldırabilecek. SPK, hiç kimseden onay almadan şirketin yönetim kurulu üyelerini komple görevden alabilecek ve ilk genel kurula kadar yenilerini atayabilecek.

Futbol kulüpleri yandı

Yeni kanun en çok halka açık kulüplerin başını ağrıtacağa benziyor. Çünkü, ‘yöneticilerin, şirketin sermayesini veya mal varlığını azaltılması’ durumu geçtiğimiz dönemlerde en çok Beşiktaş, Galatasaray, Trabzonspor ve Fenerbahçe'de yaşandı. Özellikle Beşiktaş'ta Yıldırım Demirören’in kulübe ciddi mal varlığı kaybı yaşatması bu maddeye örnek olarak gösteriliyor. Yeni kanunun çıkması durumunda SPK, bu kulüplerin yöneticilerini görevden alıp yerlerine yenilerini atayabilecek.

Beşiktaş'a 2. uyarı - Kartal gözaltına alınabilir

Eski Başkan Yıldırım Demirören’in bıraktığı enkazı kaldırmakla uğraşan Beşiktaş Başkanı Fikret Orman’a bir kötü haber de borsadan. 2009 yılında sermayesinin üçte ikisi eridiği gerekçesiyle SPK’dan uyarı alan Beşiktaş’a bir uyarı da dün İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanlığı’ndan geldi. İMKB’den Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada Beşiktaş’tan, İMKB’de gözaltı pazarına alınan şirketlerden istenen bilgiler istenirken, Kara Kartal yönetimi şimdilik uyarıldı. Ancak bunun bir adım sonrası Beşiktaş hisselerinin gözaltı pazarına alınması demek. İMKB’den KAP’a yapılan açıklamada, borsa uzmanlarının BJK’de gerçekleştirdiği inceleme sonucunda, son 3 yıldır şirketin özsermayesinin negatif olması, kamuyu aydınlatma yükümlülüklerini tam olarak ve zamanında yerine getirmemesi ve kulübün futbolculara, çalışanlara olan borcunu vadesinde ödemediği gerekçesiyle Kotasyon Yönetmeliği’nin 24. maddesi kapsamında uyarılmasına karar verildiği bildirildi.

Bütün borç - alacak dava bilgileri istendi

İMKB Yönetimi uyarı dışında Beşiktaş A.Ş yönetiminden 8 maddelik bir bilgi listesi de istedi. Buna göre Beşiktaş, tüm kısa ve uzun vadeli borçlardan futbolcu alacaklarına, vadesi geldiği halde ödenmeyen borç bilgilerinden tüm dava bilgilerine kadar İMKB yönetimine sunacak. İMKB yönetimi bu bilgileri KAP’ta yayınlayacak.

Orman, bedelli hesabındaydı

Göreve geldiği günden bu yana Beşiktaş’ı finansal düzlüğe çıkarmak için gece gündüz çalışan Başkan Fikret Orman, önümüzdeki günlerde bedelli sermaye artırımına gitmenin hesaplarını yapıyordu. Beşiktaş yönetimi, şirketin 40 milyon TL olan ödenmiş sermayesini 200 milyon TL’ye çıkarmayı ve bu yolla şirketin kasasına en az 160 milyon TL koymayı planlıyor. İMKB’nin bu açıklaması Beşiktaş yönetiminin planlarını zora soktu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.