Sivil Haber

Taklit ürüne 3 yıl hapis geliyor

EKONOMİ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı’nın detaylarını açıkladı

 Buna göre markayı taklit ederek depolamak ihlal olarak değerlendirilecek. Bu suçu işleyenler bir yıldan üç yıla kadar hapis ve 20 bin gün adlî para cezasına çarptırılacak. Yakalanan taklit ürünlere el konulacak. Patent, tasarım ve coğrafî işaret ihlaline 1 milyon lira para cezası geliyor. Suça teşvik eden, ırkçılık, küfür içeren ve terör örgütlerini simgeleyen semboller gibi kamu düzenini bozan tasarımlar da reddedilecek.
Sınai mülkiyet haklarının rekabetin önemli argümanlarından biri haline geldiğini belirten Bakan Ergün, dünyanın en büyük bilişim firmaları arasında yaşanan “patent savaşları”na dikkat çekti. Türkiye’de sınai mülkiyet mevzuatı bulunmasına rağmen sistemin aksayan taraflarının iyileştirilmesi gerektiğini dile getiren Ergün, ülke potansiyelinin harekete geçirilmesi için birtakım yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğu görüşünde. Üniversiteleri sınai mülkiyet sistemine dahil etmeden ilerlenemeyeceğini belirten Ergün, “Sistemin en önemli unsurlarından birini göz ardı etmiş olursunuz. Hazırlamış olduğumuz kanun tasarısıyla genel olarak sınai mülkiyet mevzuatının Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar ile getirilen yeniliklere uyumunu sağlamayı, sınai mülkiyet mevzuatının suç ve cezalara ilişkin hükümlerinin kanunla düzenlenmek suretiyle Türk Ceza Kanunu’na uyumunu sağlamayı ve Türk Patent Enstitüsü’nün kurumsal kapasitesini güçlendirmeyi amaçlıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan 93 maddelik kanun tasarısı ile getirilen yeniliklerin başında üniversitelerin de patent sahibi olabilmesi geliyor. Bu kapsamda buluşların çok daha etkin bir şekilde korunmasının ve ticarileştirilmesinin önü açılmış oluyor. Buluşlardan elde edilen gelirin en az yüzde 30’unun öğretim üyesine aktarılacağını belirten Bakan Ergün, “Böylelikle hem üniversite hem öğretim üyesi para kazanacak. Bu düzenlemeyle akademisyenlerimizin ticarileştirme zorluklarından ötürü patent başvurusu yapma konusundaki çekincelerini de gidermiş ve üniversitelerimizdeki mevcut buluş potansiyelini ortaya çıkarmış olacağız.” dedi. Ergün, üniversitelerde gerçekleştirilen buluşlardaki hak sahipliğinin üniversiteye ait olmasını sağlayan Bayh Dole yasasıyla ABD’de gerçekleştirilen patent sayılarında ve üniversitelerin gelirlerinde ciddi artışlar olduğunu kaydetti.

Tescil maliyeti azalacak


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan-lığı’nın tasarısı ile başvuru sahiplerinin daha hızlı patent alabilmesi düşüncesiyle geliştirilen uygulama ve yargı süreçlerinde sorunlar ortaya çıkaran “İncelemesiz Patent Sistemi” kaldırılıyor. Basit buluşlar için de koruma sistemi olan faydalı model tescil sistemine “araştırma raporu” düzenlenmesi uygulaması getiriliyor. Yine tescil sürecine ilişkin olarak, patent başvurularında tescil sonrası itiraz uygulaması getiriliyor. Özgün tasarım çalışmalarının tescil ile koruma altına alınması amacıyla yeni olmadığı anlaşılan tasarım başvurularının re’sen reddedilmesi uygulaması getiriliyor. Coğrafî işaret başvurularının Resmi Marka Bülteni’nde yayımlanması yeniliği de getiriliyor. Üreticilerin lehine olan bu düzenleme ile 4–8 bin TL’yi bulan tescil maliyetlerinde önemli bir azalma gerçekleşecek.

Zaman
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.