Tapu ve Kadastro Genel Müdür Vekili Gökhan Kanal, yolsuzlukla mücadelede ciddi tedbirler aldıklarını savunarak, “Yolsuzluk, rüşvet görüntülerinin olduğu tapu daireleri artık geçmişte kaldı. Eskisi gibi değil tapu daireleri. Çok değiştirdik. Gayrimeşru ilişki olamaz” dedi.
Yabancılara mülk satışından, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne (TAKBİS), tapu dairelerinde yolsuzlukla mücadeleden arşivlerindeki kayıtlara kadar pek çok konuda bir grup gazeteciye değerlendirmelerde bulunan Kanal şunları söyledi:
Takip hızlanacak
TAKBİS ile tapu ve kadastro bilgilerinin tamamı bilgisayar ortamına taşınmış olacak. Kişiler adına kayıtlı bütün taşınmazların envanterlerini çıkarabilir, takibini yapabilir duruma geleceğiz. Mal varlığı araştırmalarında daha çabuk takip ve sorgulama yapabileceğiz. Bugün itibarıyla 660 civarında tapu müdürlüğümüz TAKBİS’e alındı. Şubat ayının ortalarına kadar da toplam 957 tapu müdürlüğümüzü sisteme almış olacağız. Sektör temsilcileri, harita mühendisleri, avukatlar, lisanslı kadastro büroları hatta emlakçılar işiyle ilgili konularda yasal çerçeveye uygun olarak sistemden faydalanabilecek.
Üst düzey tüzük hazırladık
Gelişmiş ülkelerle kıyaslandığı zaman onların bile üzerinde tapu tüzüğü hazırladık. Gerçekten iddialıyım bu konuda. Mesela vatandaşımız bir taşınmazın yüzölçümünü, cinsini, üzerinde taşınmazı etkileyen şerh var mı yok mu, bunları görebilecek. Ama kişisel verileri göremeyecek.
25 ülkenin tapusu bizde
Bugün Osmanlı coğrafyası olarak anılan bağımsızlığını kazanmış 25 ülkenin tapu kayıtları Türkiye Cumhuriyeti’nde. Mülkiyet ile ilgili kayıtlar bizde. Komşu ülkelerin yerel mahkemeleri, yargı sürecini işletebilmek için bizden kayıt istiyorlar. Örneğin Makedonya, bağımsızlık mücadelesi verirken bizim kurumun arşivlerindeki kayıtlardan istifade etti. Mısır, Bosna, İsrail, Irak, Lübnan, Libya gibi ülkelerden talepler geliyor.
Yolsuzluklar geçmişte kaldı
Yolsuzluk, rüşvet görüntülerinin olduğu tapu daireleri artık geçmişte kaldı. Çok ciddi tedbirler alıyoruz. İddia ediyorum gerçekten tapu kadastro çalışanları Türkiye’de en çok çalışan devlet memurlarından. Online randevu sistemini, sıramatik uygulamasını başlattık. Vatandaşımız, evinden online randevu alıyor veya Tapu Dairesinden sıramatik numarası alıyor. Evrakları kontrol ediliyor. Engel bir durum yoksa vatandaşa ‘Siz gidin biz size SMS göndereceğiz’ deniliyor. Akit masalarımız var. Taraflar ilk defa memurumuzla orada karşılaşıyor. Memurumuz imzaları alıyor. Bu arada Akit masaları güvenlik kamerasıyla kayıt altına alınıyor ve bu görüntüler saklanıyor. Böyle bir kurgu içerisinde gayrimeşru ilişki olabilir mi? Eskisi gibi değil tapu daireleri. Çok değiştirdik.
Mütekabiliyet kaldırılmalı
TAPU ve Kadastro Genel Müdür Vekili Gökhan Kanal, “Ben Türkiye’nin mütekabiliyet konularıyla uğraşmaması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye artık 1930’lu yılların Türkiyesi değil. Özgüveni olan bir ülke haline geldi. Bizim korkacak çekinecek tarafımız yok. Gelişmiş ülkelerde, ABD’de, Almanya’da, Fransa’da, İspanya’da mütekabiliyet uygulaması yok. Bizde niye olsun? O ülkelerden farkımız şu, bizim ülkemizi seven buralarda yer yurt edinmek isteyen yabancı ülke vatandaşı sayısı da gerçekten çok fazla. Bunlara bir imkan sunmak lazım. Devletin güvenlik birimleri gerekli takibi, soruşturmayı yapıyor. Anayasada mütekabiliyete ilişkin bir şey de yok. Mevcut uygulamada yüzde 10 barajı var. Oranlarla insanları boğmamak, yatırımları varsa önünü açmak gerekir” dedi.
Haber Kaynağı : Haber7.com