Sivil Haber

Tarım ihracatında hedef 50 milyar dolar

EKONOMİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, tarımda Türkiye'nin ihracatını 14,5 milyar dolardan 50 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini' söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''tarımda Türkiye'nin ihracatını 14,5 milyar dolardan 50 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini, bu olunca ziraatle uğraşan insanların yüzünün güleceğini'' söyledi.

Bayraktar, Trabzon'da bir otelde düzenlenen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Karadeniz Bölge Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dün olduğu kadar bugün de bir tarım ülkesi olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin tarım'da dünyada 7, Avrupa'da ise 1. hale gelindiğini vurgulayan Bayraktar, ''Ama tarımımızın çok daha ileriye gitmesi hedef ve arzumuzdur. Çünkü insan en iyi neyi biliyorsa, elindeki argüman en iyi neyse o alanda daha çok gelişme sağlamalıdır'' dedi.

Bakan Bayraktar, ağırlıklı olarak Türkiye'nin tarım ülkesi olduğunu ifade ederek, ''Tarımda çalışan azaldığı zaman işsizlik artıyor ama esas bizim gönlümüzün arzu ettiği makineli ileri tarıma geçerek çalışanlarımızı hizmet, sanayi, bilişim sektörüne kaydırmaktır'' diye konuştu.

Karadeniz Bölgesi'nde tarım yapmanın bazı zorlukları bulunduğunu belirten Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bizim bu bölgemizde dağlar kıyaya paralel, işimizi zorlaştırıyor. Burada özellikle çay ve fındık tarımı yapılıyor. Araziler hem engebeli hem kıt olduğu, bölünerek küçük parçalara geldiği için makineli tarım yapamıyoruz. İnsan gücüyle yapıyoruz ve maliyet artıyor. Ama Karadeniz insanı çalışkandır, hakikaten beceriklidir. Bunu geliştirmeye çalışacağız.''

''Çay bahçelerini resmileştireceğiz''

Çay bahçelerinin ruhsatların yenilenmesi konusunda Bakanlar Kurulu'ndan kararın çıktığını ancak bunun henüz Cumhurbaşkanlığı'na sunulmadığını bildiren Bayraktar, ''Benim mesela 15 dönüm çay bahçem var ama bunun 700 metrekaresi ruhsatlı.

Geriye kalan 14 bin 300 metrekare ruhsatsız olduğu için ÇAYKUR'a çay veremiyordum, özel sektöre verebiliyorum. Bunlar düzeliyor. Bu çok önemli ve güzel bir adım. Resmi Gazete'de yayınlanmadığı için şu ana kadar basına yansımamıştı. Bütün ne kadar çay bahçesi varsa hepsini resmileşecek'' dedi.

Kaçak çayın engellenmesi noktasında da ciddi çalışmaların bulunduğunu söyleyen Bayraktar, ''Adım adım bunu göreceksiniz. Belli bir süre sonra kaçak çay girmesini engelleyeceğiz. Bu konuda ciddi tedbirler alacağız'' diye konuştu.

Bakan Bayraktar, miras yoluyla arazilerin bölünmesini önlemek için de çalışmalar bulunduğunu ve tarım alanlarında imar için ruhsat alınması konusunda da düzenlemeler yaptıklarını kaydetti.

''Dünyada 10. büyük ekonomi olma hedefimiz var''

Devlet olarak tarımla ve hayvancılıkla uğraşan herkese her türlü desteği vermek zorunda olduklarını ifade eden Bayraktar, şunları söyledi:

''Alan bazlı destek bizim için çok önemli. İmkanlar ölçüsünde gerek fındık gerek çayda iyileştirmeler yaptık, yapmaya çalışacağız. Alan bazlı destek için çalışmalarımız sürüyor. Elimizden geleni yapacağız. Tarımda yüzde 59 faizle kredi verilirken bunu yüzde 5'e indirdik. Sulamada sıfır faizli kredi veriyoruz. Daha önce 529 milyon lira kredi verilmişti, şimdi 22,5 milyara çıktı kredi miktarı. Bu bu büyük rakam.''

Tarımın dünya piyasalarında Türkiye'yi öne çıkartacak sahalardan biri olduğunu ifade eden Bayraktar, şöyle konuştu:

''Biz başa güreşmek için bunu çok daha vitrinimize koyup parlatacağız, desteleyeceğiz. Dünyada 10. büyük ekonomi olma hedefimiz var. Tarımda ihracatımızı 14,5 milyar dolardan 50 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Bu olunca ziraat ile uğraşan insanların yüzü gülecek.

Çocuklarımıza daha iyi eğitim vereceğiz. Toplam 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakaladığımız zaman insanlarımız çok daha mutlu olacak. Bölgemize huzur ve refah getireceğiz.

Dünyada ana aktör olan, masaya oturduğunda sözü dinlenen ve hakikaten karar verilirken 200 ülke arasında Türkiye'nin imza atmadığı, 'evet' demediği hiçbir kararın çıkamayacağı bir hale geleceğiz.''

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.