Sivil Haber

Tarımsal ürünlere ihracat desteği

EKONOMİ

Sebze, meyve, kümes hayvanları etleri, yumurta, çikolata, bisküvi ve makarna gibi tarım ve işlenmiş tarım ürünleri ihracatında iade yoluyla destek uygulaması, 2012 yılında da devam edecek.

''Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi Yardımlarına İlişkin Para-Kredi ve Koordinasyon Tebliği'', 1 Ocak 2012'den geçerli olmak üzere Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Dünya Ticaret Örgütü Tarım Anlaşması çerçevesinde, Bakanlar Kurulu'nun ''İhracata Yönelik Devlet Yardımları Kararına'' dayanılarak hazırlanan tebliğde, tarım ve işlenmiş tarım ürünleri ihracatında ödenecek iade miktarları ve ödeme esasları düzenleniyor.

Buna göre, Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu ödenekleri çerçevesinde karşılanmak üzere ihracat iade miktarı ABD Doları karşılığı Türk Lirası üzerinden, Merkez Bankası nezdinde ihracatçı adına açılacak hesaptan, banka kanalıyla mahsup yoluyla karşılanacak.

İmalatçı firmalar, kendi dış ticaret şirketleri ya da şirketlerinin de yer aldığı aynı kuruluş bünyesindeki bir dış ticaret firması kanalıyla ihracatı gerçekleştirmeleri ve dış ticaret firmalarının hak edişlerini imalatçı firmalarına devretmeleri durumunda teşvikten faydalanabilecek. İhracatçı firmalar hak edişlerini ürünü satın aldıkları imalatçı veya üretici firmalara devredebilecek.

Sektörel Dış Ticaret Şirketlerinin (SDŞ) ortakları, şirketleri kanalıyla ihracatı gerçekleştirmeleri ve şirketleri tarafından hak edişlerin ortaklarına devredilmesi durumunda teşvikten faydalanabilecek.

İhracatçı firmalar; hak edişlerinin en fazla yüzde 65'lik kısmını, ihraç ettikleri ürünü satın aldıkları veya söz konusu ürünün ihraç edilebilmesi amacıyla gerçekleştirilen faaliyetler kapsamında mal ve hizmet satın aldıkları firmalara, vergiler, vergi cezaları ve SGK primleri gibi giderlerin mahsubunda kullanılmak üzere devredebilecek.

-Bazı ürünlere özel teşvik-

Buket yapmaya elverişli ve süs amacına uygun cinsten çiçek ve tomurcuklar, sebzeler, meyve ve sert çekirdekli meyveler ve bal gibi tarımsal ürünlerin, İhracat Bağlantılı Tarımsal Üretim Sözleşmesi kapsamında temin edilerek ihraç edilmeleri halinde, ihracat iade miktarları ve azami ödeme oranları yüzde 50 oranında artırılacak. Bu suretle hesaplanacak yüzde 50'lik artış tutarının yüzde 60'ı üreticiye nakit ödenecek, yüzde 40'ı ise ihracatçı adına açılmış olan mahsup hesabına alacak kaydedilecek.

Dondurulmuş meyve ve sebze ile meyve ve sebze işleme sanayine dayalı gıda maddeleri, İhracat Bağlantılı Tarımsal Üretim Sözleşmesi kapsamında temin edilerek ihraç edilmeleri halinde azami ödeme oranı yüzde 75 oranında artırılacak. Bu suretle hesaplanacak yüzde 75'lik artış tutarının yüzde 60'ı üreticiye nakit olarak ödenecek, yüzde 40'ı ise ihracatçı adına açılmış olan mahsup hesabına alacak kaydedilecek.

Bu iadelerden faydalanabilmek için, sözleşme ile birlikte ilgili ihracatçı birliğine, ürünün idrak tarihinden asgari 3 ay önce ön müracaatta bulunulacak. Ancak, ürünün özelliğine ve ilk idrak tarihine göre bu süre 45 güne kadar düşürülebilecek.

Tebliğ kapsamında; vergiler, vergi cezaları, SGK primleri, haberleşme giderleri (sabit telefon, telefaks vb.), enerji giderleri (elektrik ve doğalgaz), Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na ve ilgili tasfiye halindeki bankalara olan borçlar ve bunların gecikme zammı ve faizlerine ilişkin giderlerin tamamı mahsup edilecek. Mahsup işlemlerinde, hesapların kullanımı sırasında imalatçı/ihracatçı veya ihracatçılara hiçbir şekilde nakit olarak doğrudan ihracat iadesi ödemesi yapılmayacak.

Mahsup işlemlerinden yararlanabilmek için fiili ihraç tarihinden itibaren en geç bir yıl içerisinde, ibrazı zorunlu belgelerle birlikte, doğrudan bağlı bulunulan ya da kanuni merkez veya şubelerin bulunduğu yerdeki İhracatçı Birliğine müracaat edilmesi gerekecek.

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.