Sivil Haber

TKİ Soma rezervlerine dikkat çekti

EKONOMİ

TKİ Genel Müdürü Mustafa Aktaş, Soma'nın, hem rezerv büyüklüğü açısından, hem de üretim kapasitesi ve istihdama katkısı itibariyle önemli bir bölge olduğunu söyledi.

Türkiye Kömür İşletmeleri (Soma'ya gelen Aktaş ve beraberindekiler, ELİ Deniş Açıkocakları'nda incelemelerde bulunarak, Deniş Açıkocakları Şube Müdürü Mustafa Yiğit'ten çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Yiğit'in, 3 ayda 510 bin ton, yılda ise yaklaşık 2 milyon ton kömür çıkardıklarını ve çıkan kömürün SEAŞ Termik Santrali'ne verildiğini söylemesi üzerine Mustafa Aktaş, ''Bu havzada çıkan kömüre 'yetim kızın kulağındaki elmas küpe' diyebiliriz'' dedi.

Daha sonra İmbat Madencilik'te düzenlenen yemeğe katılan Aktaş, Soma'nın, hem rezerv büyüklüğü açısından, hem de üretim kapasitesi ve istihdama katkısı itibariyle önemli bir bölge olduğunu belirterek, TKİ'nin kendi personeli ve özel sektörden hizmet alımıyla beraber çalıştırdığı toplam 30 bin kişinin yarıdan fazlasının burada istihdam edildiğini söyledi.

Aktaş, 8 tane üretim bölgeleri bulunduğunu, bunların dördünün müessese, dördünün işletme olduğunu kaydederek, şu bilgileri verdi:

''Burası, bu müesseselerden bir tanesi. Toplam istihdamın yarısı burada sağlanıyor. 4 bin 209 megavatlık elektrik santrallerine kömür veriyoruz. 22 milyar kw saat enerji üretiliyor. Bu havzada bunun dörtte biri üretiliyor. 5,5 milyar kw saatlik enerji üretim potansiyeli var. Ama bu yeterli değil. Sadece burayı tek başına 22 milyar kw saat enerjiyi üretecek bir havza haline getirmemiz lazım. Hedefimiz, 2-3 yıl içerisinde 40 milyon tona yakın yıllık üretim potansiyelini sağlamak. Konum itibariyle çok uygun bir yer. Dikili Limanı var, yakında da Çandarlı Limanı yapılacak. Deniz yolu ve karayolu açısından bu bölgede Türkiye'nin en büyük nakliye kooperatifi var. Altyapısı bunlara uygun.''

Madenciliğin ayrı bir kültür olduğunu, Soma bölgesinde bu kültürü taşıyabilen ve gelecek nesillere aktarabilen güçlü özel sektör işletmelerinin bulunduğunu dile getiren Aktaş, ''Özellikle TKİ'nin kol kola girerek, beraber hareket ederek karşılıklı bilgi birikimlerini birbirine aktararak ayakta duran İmbat ve Soma Kömür İşletmeleri AŞ var. Yeraltında 10 milyon ton kömür üretip de 10 bin kişiyi istihdam etmek kolay değil'' dedi.

Aktaş, Eynez'de kömür çıkarma arzusunda olduklarını, çünkü gelecekteki hedefleri hayata geçirebilmek için onların da faaliyetlerine bir an önce başlaması gerektiğini, kamu kurumu olarak üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Kaymakamlıkla birlikte bir çalışma yürütüldüğünü, bu çalışma çerçevesinde köyün taşınması gerekiyorsa taşınacağını anlatan Aktaş, ''Çünkü yerin altındaki değerin, yerin üstündekinden çok daha fazla ise bir şekilde o kişileri de mağdur etmeden taşımak gerekiyorsa, taşınacaktır. Köye zarar vermesin diye bırakmış olduğumuz 3 milyon tonun üzerinde kömür var. Parasal değer olarak baktığınızda 250-300 milyon lira civarında bir değeri var. Köyün değerinin kat kat üzerinde olduğu açık'' dedi.

Aktaş, ''yardımlaşma kömürleri''ne de değinerek, bu konuyla ilgili geçen hafta bir toplantı düzenlediklerini, aksaklıkların giderilmesi yönünde fikir alışverişinde bulunulduğunu kaydederek, ''Amacımız, nisan sonu mayıs başı gibi sevkıyata başlayıp, ekim ayında bitirilmesi. Çünkü kış gelmeden herkesin kömürü kömürlüğünde olmalı. Meydanlarda, açık alanlarda uzun süre kalması hem kömürün bozulmasına neden oluyor, hem de çeşitli zayiata yol açabiliyor'' şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.