Uluslararası uygulamalara paralel olarak TL’nin simgesi, parasal tutarın solunda ve boşluk bırakılmadan kullanılacak.
Merkez Bankası, TL simgesi ile ilgili merak edilen hususlara Banka’nın internet sitesi üzerinden yanıt verdi. Banka, “Sıkça sorulan sorular” uygulaması adı altında “Genel sorular, kullanım ile ilgili sorular ve teknik sorular” başlıkları altında toplanan soruları tek tek cevapladı.
Genel sorular kısmında TL simgesinin nasıl belirlendiği ve kamuoyuna nasıl sunulduğu anlatılırken bununla birlikte “TL simgesinin geometrik özellikleri ve çiziminde kullanılan ‘Altın Oran’ nedir?” sorusuna, “Altın oran, matematik ve sanatta, bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen uyumu belirlediği düşünülen geometrik ve sayısal bir oran bağıntısı olarak tanımlanmaktadır. Türk lirası simgesinin paralel çizgilerinin altında kalan kısmı ile üstünde kalan kısmının, yine aynı şekilde, söz konusu çizgilerin sağ ve sol taraflarında kalan kısımlarının birbirine oranı ‘altın oranı (1,618033988749894...)’ vermektedir” yanıtı verildi.
-“SİMGE BELİRLENİRKEN, ‘GÜVEN’ VE ‘İSTİKRAR İÇİNDE YÜKSELEN DEĞER’ ÖN PLANA ÇIKARILDI”-
TL simgesinin neyi temsil ettiğine ilişkin soruya verilen yanıtta ise, Merkez Bankası’nın yönetimi tarafından kabul edilen ilkeler doğrultusunda, TL’nin simgesi belirlenirken, Türk lirasının ve Türkiye ekonomisinin iki belirgin özelliğinin ön plana çıkarıldığına dikkat çekildi. Bunlar “güven” ve “istikrar içinde yükselen değer” olarak belirlenirken, simgenin çıpaya benzemesinin Türk lirasının kıymet saklama aracı olarak “güvenli bir liman” haline geldiğini vurguladığı ifade edildi. Paralel çizgilerin yukarı eğimli olması ise Türk lirasının ve Türkiye ekonomisinin “istikrar içinde yükselen değerini” simgeliyor.
-BANKA, “SOL-SAĞ” TARTIŞMASINA SON NOKTAYI KOYDU”-
Son günlerde kamuoyunda da tartışılan “TL simgesi parasal değerin hangi yanında kullanılacak sorusuna” Merkez Bankası son noktayı koydu. Buna göre, Simge; Uluslararası uygulamalara paralel olarak, rakamın solunda ve boşluk bırakılmadan kullanılacak.
-TL KULLANILMAYA DEVAM EDECEK-
Banka, “TL simgesi, ‘TL’ kısaltmasının yerine mi kullanılacaktır? TL simgesinin kullanımı ile birlikte ‘TL’ kısaltması kullanımdan kaldırılacak mı?” sorusuna yanıt verdi. Buna göre, "TL", Türk lirasının kısaltması, diğeri ise Türk lirasının simgesi olarak ifade edildiğinden Türk lirasını ifade edebilmek amacıyla kullanıldığı yere göre, aynı anda kullanmamak koşuluyla ya simge ya da kısaltma kullanılabilecek. Metinlerde ve resmi yazışmalarda açıkça yazılması (Türk lirası) veya kısaltmasının (TL) kullanılması tercih edilirken grafik, tablo vb. yerlerde simgenin kullanılması tavsiye edildi.
Bununla birlikte, TL simgesinin Türk Patent Enstitüsü tarafından koruma altına alındığı, TL simgesinin etik kurallar çerçevesinde ve marka-patent ile fikir ve sanat eserleri hukukundan kaynaklanan haklara zarar vermemek koşuluyla serbestçe kullanılabileceği belirtildi.
-TL SİMGESİNİN BANKONOTLARDA KULLANILMASI DÜŞÜNÜLMÜYOR-
Banka, TL simgesinin Türk lirası banknotlarda kullanılmasının düşünülüp düşünülmediğine ilişkin soruya verdiği yanıtta ise, “TL simgesinin mevcut banknotlarda ve tertip değişikliklerinde kullanılması öngörülmemektedir. Bununla birlikte, banknotlarda simge kullanımı yeni bir emisyon grubu değişikliğinde tekrar değerlendirilecektir” dedi.
ANKA
Haber Kaynağı : Haber7.com