Sivil Haber

Türk Eximbank'tan Tunus'a kredi

EKONOMİ

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türk Eximbank'ının Tunus'a 500 milyon dolarlık kredi desteği sağlayacağını belirtti.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türk Eximbank'ının Tunus'a 500 milyon dolarlık kredi desteği sağlayacağını belirterek, ''Tunus'lu kardeşlerimiz, Tunus'ta yapacakları yatırımlarda Türkiye'den alacakları makine-techizat için 10 yıl ve üzerinde vadeyle kredi imkanına sahip olacaklar'' dedi.

Çağlayan, Tunuslu işadamlarının yine Türkiye'den karşılayacakları tüketim malı taleplerinde de 2 yıla kadar vadeli kredi desteği alabileceğini dile getirdi.

Bakan Çağlayan, ''Türkiye-Tunus İş Forumu'' açılışında yaptığı konuşmada, Tunus halkının, Yasemin Devrimiyle açılan yolda bir yandan demokratik zenginlikleri yaşarken bir yandan da serbest piyasa kurallarının hakim olduğu, yabancı yatırımcıların haklarının korunduğu bir ekonomik yapıya kavuşacaklarını belirtti.

Türkiye'nin bu noktada Tunus halkının yanında olacağını söyleyen Çağlayan, Türk ve Tunus halklarının ortak geçmişlerine değindi.

Çağlayan, 1854 yılında Kırım Savaşında 14 bin Tunuslu'nun Osmanlı ordusunda savaştığını hatırlatarak, iki halkı birbirine bağlayan benzer çok bağlar bulunduğunu ifade etti.

Bu dostluğun artık ekonomik anlamda da meyvesini vermesini istediklerini dile getiren Çağlayan, Şubat ayında Dışişleri Bakanı Ahmet Davudoğlu'nun, Mart ayında da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Tunus'u ziyaret edeceklerini belirtti.

Çağlayan, Tunus'taki ekonomi, sanayi ve ticaret hayatının gelişmesine son derece önem verdiklerini vurguladı.

''İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi yetersiz''

İki ülke arasındaki 1,1 milyar dolarlık dış ticaret hacminin yetersiz olduğuna dikkati çeken Çağlayan, Tunus'un 43, Türkiye'nin 375 milyar dolar dış ticaret hacmine sahip olduğunu anımsattı.

Çağlayan, ''Buna karşı dış ticaret hacmimiz sadece 1,1 milyar dolar. Bu, bizim dostluğumuzu, kardeşliğimizi simgelemekten uzak bir rakam'' diye konuştu.

Türk işadamlarının Tunus'ta yapacağı yatırımlara verdiği öneme işaret eden Çağlayan, dünya ekonomisinin sorunlarla boğuştuğu son dönemlerde Türk ekonomisinin kaydettiği başarıları anlattı.

Bu başarıların, özel sektöre ve ihracata dayalı büyüme modelinden kaynaklandığının altını çizen Çağlayan, Türkiye'nin hizmet sektöründe de önemli aşamalar kaydettiğini söyledi.

Türk işadamlarının özellikle müteahhitlik sektöründe çok başarılı çalışmalara imza attıklarını dile getiren Çağlayan, ''Türk müteahhitlik sektörü Çin'den sonra dünya ikincisi. 93 ülkede 6 bin 500'ün üzerinde projede 207 milyar dolardan fazla taahhüt gerçekleştirdiler. Türk müteahhitlerinin en başarılı olduğu bölgelerden birisi de Afrika kıtası'' şeklinde konuştu.

Bu başarıları Tunus'la paylaşmak istediklerini dile getiren Çağlayan, her yıl Tunus'tan gelecek ticaret müşavirlerini misafir etmek ve gerekirse Türkiye'nin çok önemli kurumlarında staj yapmalarını sağlamak istediklerini de kaydetti.

''Yabancı yatırımcı göçmen kuşlara benzer, sahip çıkın''

Yabancı yatırımcıları göçmen kuşlara benzeten Çağlayan, ''Aman ha, göçmen kuşlara sahip çıkın'' tavsiyesinde bulundu.

Türk Eximbank'ının Tunus'a 500 milyon dolarlık kredi açtığına dikkati çeken Çağlayan, şunları kaydetti:

''500 milyon dolarlık Türk Eximbank kredisi sizlere hayırlı olsun. Gerekirse bu krediyi daha da artırmaya hazırız. Çok düşük faizlerle, 10 yıla kadar vadeyle Tunus'ta yatırım yapacak olan kardeşlerimize büyük bir destek vereceğiz. Tunus'lu kardeşlerimiz, Tunus'ta yapacakları yatırımlarda Türkiye'den alacakları makine-techizat için 10 yıl ve üzerinde vadeyle kredi imkanına sahip olacaklar. Yine Türkiye'den karşılayacakları tüketim malı taleplerinde 2 yıla kadar vadeli kredi desteği alabilecekler.''

İslam ülkeleri arasındaki ticaret hacminin düşüklüğünden yakınan Çağlayan, bu oranın artırılması çağrısında da bulundu.

''Gümrüksüz hurma kotası 5 bin ton olsun'

Geçen yıl Türkiye'nin Tunus'a gümrüksüz hurma ithalatı için tanınan kotanın 2 bin ton olduğunu, ancak bu yıl bu kotanın 4 bin tona çıkarıldığını belirten Çağlayan, ''Tunus'un, Türkiye'ye gümrüksüz göndereceği hurma 2 bin tondan 4 bin tona yükseltildi. Eğer kullanıyorsanız, bin ton da ben ilave edeyim, 5 bin ton Tunus hurmasını gümrüksüz olarak Türkiye'ye şu an itibariyle göndermeye hazırım'' diye konuştu.

Tunus Sanayi ve Ticaret Bakanı Chakhari

Tunus Sanayi ve Ticaret Bakanı Mohamed Lamine Chakhari de, Tunus'a yatırım için cazibe merkezi haline getirmek ve ülkeye yabancı sermaye çekebilmek için gerekli mevzuat değişikliklerini yapacaklarını dile getirdi.

Tunus'un coğrafi avantajlarına da değinen Chakhari, Türk yatırımcılara, ülkesinin, çevre ülke ve pazarlara ulaşımda sağladığı kolaylıkları da göz önünde bulundurmaları çağrısında bulundu.

Chakhari, ''Karşılaşacağınız bütün sorunlarda bakanlığımın kapıları Türk yatırımcılara açıktır'' dedi.

Forumda, konuşmaların ardından, iki bakanın nezaretinde, Tunus-Türkiye Serbest Bölgeler Ortaklık alanında işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı imzalandı.

Forumda,iki ülke işadamları ikili görüşme yapma ve iş bağlantıları kurma imkanı da elde etti.

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.