Sivil Haber

Türkiye, 'kadın yönetici ligi'nde ilk 8'e girdi

EKONOMİ

Geçen yıl Türkiye’deki kadın yönetici sayısı yüzde 6 artarken, yöneticilerin yüzde 31’lik kısmını kadınlar oluşturdu.

Türkiye bu oranla Avrupa Birliği (AB) ülkelerini de geride bıraktı. AB’de kadın yöneticilerin oranı yüzde 24 düzeyinde bulunuyor.

GRANT Thornton’un araştırmasına göre Türkiye, kadın yönetici sayısında geçen yıla göre yüzde 6’lık artışla yüzde 31’e ulaşarak bir çok ülkeyi geride bıraktı.

Türkiye, kadın yönetici sayısındaki artışla yüzde 26 ile Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin (BRIC), yüzde 24 ile Avrupa Birliği, yüzde 22 ile Latin Amerika, yüzde 18 ile G7, yüzde 18 ile Kuzey Amerika ve yüzde 21 ile dünya ortalamalarını da geçti.
Türkiye listede 8’inci oldu
40 ülkeden 6 bin temsilciyle gerçekleştirilen “Kadın yöneticiler araştırması”nda, geçen yıl başında, araştırmaya Türkiye’den katılan şirketlerde, her 100 üst düzey yöneticiden 25’i kadın iken, bu sene yapılan araştırmada 31’inin kadın olduğu sonucuna ulaşıldı.

Türkiye, yüzde 31’lik oran ile 40 ülke arasında 8’inci sırada kendine yer bulurken, Rusya, Tayland, Gürcistan, İtalya ve Hong Kong’un gerisinde kaldı. Diğer taraftan Kanada, Amerika, İspanya, Fransa, Almanya, İsveç, İsviçre ve Yunanistan’ın ise açık ara önünde yer aldı.

Japonlar kadın istemiyor
Sıralamada Hindistan, Almanya ve Japonya kadın yönetici istihdamında son üç sırayı paylaşan ülkeler olarak dikkati çekti. Araştırmada öne çıkan ise Japonya ile diğer Uzak Doğu ülkeleri arasındaki fark oldu.

Yüzde 39 ile Tayland ve Filipinler gibi bazı Uzak Doğu ülkeleri listede en üst sıralarda yer alırken, Japonya yüzde 5 ile yönetimde neredeyse hiç kadın istemiyor. Japonya’da 2011 sonuçlarına göre yönetimdeki kadın yönetici oranında 3 puanlık bir azalış gösteriyor.

Finans öne çıktı
Türkiye’de kadınlar en çok finans bölümü yöneticiliği, satış, insan kaynakları ve pazarlama yöneticilikleri görevlerinde rol alıyorlar. Araştırmaya Türkiye’den katılan şirketlerde, kadın yöneticiler yüzde 34 ile en fazla finans bölümlerinde tepe yöneticisi veya finans direktörü gibi unvanlarla görev alıyor.

Ardından yüzde 21 ile satış birimleri yöneticiliği, yüzde 16 ile insan kaynakları bölüm yöneticiliği ve yüzde 14 ile de pazarlama bölüm yöneticilikleri geliyor. Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapanların oranı ise yüzde 9.

Yeni bir modele doğru ilerleniyor

GRANT Thornton Türkiye Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Hilal Baltacı, şöyle konuştu: “Kadınlar tarih boyunca hem aile hem ülke ekonomileri için birer itici güç görevi üstlendi. Global kadın yönetici ortalaması 1 puanlık artış gösterirken, Türkiye’de yaşanan 6 puanlık artış önemli.

Geleneksel aile yapısının değişmesi de, kadının ekonomik hayata katılımını etkiledi. Tüm dünyada nüfus dağılımlarında yaşanan farklılaşmalar geleneksel aile anlayışını değiştirdi ve kadının sosyal ve ekonomik hayata daha fazla katıldığı yeni bir modele doğru ilerleniyor.”

TÜSİAD: Kadınların ekonomiye katılımında sondan 4’üncüyüz

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nden (TÜSİAD) yapılan açıklamada, 8 Mart’ın, kadın sorunlarının kamuoyunda tartışılması için önemli bir vesile olduğu belirtilirken, “Ancak kadın-erkek eşitliği konusu sürekli kamuoyunun gündeminde tutulmalı ve bu alanda yapılan somut çabalara devam edilmeli” denildi.
Aktif katılımı sağlanmalı
Türkiye’nin 2023 hedefleri için kadınların hayatın her alanına ortak edilmesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada şunları yer verildi:

“Kadınların fırsatlara eşit erişim prensibi çerçevesinde eğitime, ekonomiye, siyasete ve toplumsal hayatın her alanına aktif olarak katılımı sağlanmalı. Bunun demokrasinin ve toplumsal gelişmenin bir gereği olduğuna, bu nedenle, cinsiyet eşitliğini sekteye uğratan faktörlerin de birer toplumsal sorun olarak algılanması ve ele alınması gerekiyor.”

İş gücüne katılım yüzde 29
2011 yılı verilerine göre Türkiye’de kadınların iş gücüne katılımın yüzde 29, istihdamın ise yüzde 26 olduğu belirtilen açıklamada “2023 için Türkiye’nin kadın iş gücüne katılım oranı hedefi yüzde 35 iken, üyesi olmayı hedeflediğimiz Avrupa Birliği’nin 2020 yılı kadın istihdam hedefi yüzde 75’tir.

Türkiye’nin, kadının ekonomiye katılımında 135 ülke arasında sondan 4. olması, mevcut çalışmaların ivmelenerek devamını zorunlu kılmaktadır” denildi.

Verilen krediyi ödeme konusunda titizler

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun kadın girişimcilik konusunda genel politikalar geliştiren ve görüş oluşturmaya katkıda bulunan bir kurul olduğunu belirten Türkiye Odalar ve Borsalar (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Göreve geldiğimizden bu yana oda ve borsa meclislerinde görev alan kadın girişimci sayısı yüzde 192 artırarak 51’den 149’a çıktı. Hedefimiz oda ve borsa meclislerinde 500 kadın sayısına ulaşmak.

Kadın girişimciler için birçok finansal destek olmasına rağmen kadınlar bu destek veren kuruluşlara eğitim eksikliği, kredi kullanmak için izlenmesi gereken bürokratik süreçlerin karmaşıklığı ve teminat bulamama gibi nedenlerle ulaşamıyor.

Oysa bankalar da dahil olmak üzere yapılan araştırmalar, en çok geri dönen kredilerin kadın girişimcilere verilen krediler olduğunu gösteriyor.”

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.