Sivil Haber

Urfa Pamuğunun değeri artacak

EKONOMİ

Türkiye’de pamuğun büyük bir çoğunlunu üreten Şanlıurfa’da pamuğun daha etkin ve kaliteli yetiştirilmesi amacıyla Şanlıurfa Valiliğinin öncülüğünde pamuk çalıştayı gerçekleştirildi.

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç’in kentte görevine başlamasının ardından pamuktaki kalitenin artırılarak, daha iyi verim alınmasını sağlamak için yaptığı çalışmalar kapsamında gerçekleştirilen pamuk çalıştayına büyük bir ilgi vardı. Pamuk ile ilgilenen işamadamları ve sektör temsilcilerinin de katıldığı “Pamuk Tarımının Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, AK Parti Şanlıurfa Milletvekilleri Mehmet Akyürek, Seyit Eyüpoğlu, Abdulkadir Emin Önen, Zeynep Karahan Uslu, Abdulkerim Gök ve İstanbul Milletvekili Nurettin Nebati, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Çukobirlik Genel Müdürü Ahmet Aşkar, ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin, çiftçiler, çırçır fabrikalarının sahipleri, sektör temsilcileri ve işadamları katıldı.
Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan Pamuk Çalıştayı, pamuğu anlatan sinevizyon gösterisi ile devam etti.
Çalıştayda bir konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, pamuğun beyaz altın değil beyaz elmas olarak nitelendirilmesi gerektiğini belirterek, pamuğun önemine değindi. Çalıştaydan çıkacak sonucun takipçisi olacağını söyleyen Bakan Faruk Çelik, “Sorunları çözmek için gerekli olan herşeyi yapacağız. Tarıma 43 Milyar TL destek veriyoruz. İhracatımız 4 Milyar Dolardan, 12 Milyar Dolara ulaştı. 2012 yılının sonunda 14 Milyar Dolara ulaşacağını görüyorum. GAP tamamlandığından Şanlıurfa GAP’ın ambara olacaktır” şeklinde konuştu.
Bakan Çelik konuşmasının sonunda toplantıya katılan ve organizasyonu gerçekleştirenlere teşekkür etti.
Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ise, pamuk üretimindeki sorunların pamuğun merkezinde çözümlenmesi gerektiğini söyleyerek, kentte görevine başladıktan sonra pamuktaki sorunların çözümlenmesi için çalışmalar yaptıklarını ve bu yüzden pamuk çalıştayını gerçekleştirdiklerini bildirdi. Şanlıurfa’da üretilen pamuğun temiz işlenmemesinden dolayı işadamlarının artık tercih etmediğini belirten Vali Güvenç, “Pamuktaki sorunları çözmek ve kaliteyi artırmak için göreve başladığımdan beri 4 aydır pamukla yatıp kalkıyoruz. Biz burada ki sorunu çözmek için konunun duayeni iş adamları, akademisyenleri ve çiftçileri bir araya getirdik. Çünkü onlar bu işi biliyor. Sorunun yerinde çözmek için buradayız. Pamuk bu bölgede önemli bir geçim kaynağıdır. Çırçırcılarımız, tekstilcilerimiz ve çiftçilerimiz buradalar. Bu insanları dinleyeceğiz. Çırçırcılarımıza tebligat yaptık; 30 gün içerisinde gerekli düzenlemelerin yapılmaması halinde kapatılacakları yönünde. Ama bir müjde veriyorum kapatmayacağız. En geç 2012 yılının sonunda tek balya sistemine geçeceğiz. Bu sisteme ayak uyduramayanlar başka işe yönelmek zorunda kalacak” dedi.
Çukobirlik Genel Müdürü Ahmet Aşkar, pamuğu ele alırken üreticinin göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade ederek pamuk üreten kişinin üretimden vazgeçmesi durumunda 12 milyon insanın doğrudan etkilenebileceğini söyledi.
Yapılan konuşmaların ardından Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu’nun moderatörlüğünde “Pamuk Tarımının Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu panel gerçekleştirildi. Panelde Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Güçlü Dokuma Tekstil Sanayicisi Ziya Güçlü, Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu pamuktaki sorunları konuştu.
Pamuktaki kirliliğin lif ve iplik kalitesine etkisi, makineli hasat ve çırçırlamada pamuk kalitesinin korunması, tek balyalama sistemi, Türkiye pamuk üretimi ve desteklemeler ile üretici gözüyle pamuktaki sorunlar konusunda panelde alanlarında uzman kişiler konuşma yaptı.
Bu arada çalıştayın ikinci bölümünde katılımcılarla birlikte grup çalışmaları gerçekleştirilirken, Üretim Kaynaklı Sorular ve Pamukta Kirlenme konuları ele alındı. Çalıştayın sonunda Türkiye’de pamukta yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri ile ilgili bir rapor hazırlanacak.
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Mehmet Ali Çullu’nun yaptığı iş adamları,Adıyamanlı Ziya Güçlü ile Gaziantepli Abdulkadir Konukoğlu’nun katıldığı Pamuk Tarımının Sorunları ve Çözüm Önerilerinin çalıştayı yapıldı.
Öğle yemeğinde ara verilen çalıştay ,üretim kaynaklık sorunlar ve pamukta kirlenme konularında grup çalışmaları ile devam etti.Çalıştaya bir çok ilden iş adamları katıldı.

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.