Sivil Haber

Vardan: Hayal bile edemezdik

EKONOMİ

MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, 2001 yılından bu zamana bakıldığında Türkiye'nin bu duruma gelebileceğinin hayal bile edilemeyeceğini ifade etti.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, ''Geriye dönüp 2001 yılından bu zamana baktığımızda Türkiye'nin bu duruma gelebileceğini belki hayal bile edemeyebilirdik'' dedi.

Vardan, MÜSİAD'ın Anadolu Üniversitesi (AÜ) Salon Anadolu'da düzenlediği ''Eğitim Merkezi Türkiye'' konulu ''Hizmet Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısı''nda yaptığı konuşmada, toplantının geleceğin emanet edileceği insanların eğitimi açısından önemli olduğunu kaydetti.

Yaklaşık 10 gündür Türkiye genelinde toplantılar düzenlediklerini ifade eden Vardan, şöyle konuştu:

''Türkiye, son yıllarda gelişim atağı içinde. Geriye dönüp 2001 yılından bu zamana baktığımızda Türkiye'nin bu duruma gelebileceğini belki hayal bile edemeyebilirdik. 2-3 bin dolar kişi başına milli gelirden yaklaşık 10 bin dolar kişi başına mili gelire ulaşan bir ülke...

25-30 milyar dolar ihracat yapan bir ülkeden 133 milyar dolar ihracat yapan bir ülke konumuna gelmeyi hayal bile edemeyebilirdik. Yapılan duble yolları ve hızlı treni belki hiç hayal edemeyebilirdik. Hakikaten çok değişik gelişmeler oldu. Ben 1987 yılından beri Eskişehir'e kendi işim dolayısıyla gelen biriyim. O yolun kahrını çok çektim. 'Nereden nereye' diyoruz tabi ki...

Üniversitelerin kentin gelişimine nasıl katkı sağladığını Eskişehir'de net olarak görüyoruz. Bugün 81 ilimizde 165 üniversite var. Bunu birileri 'eksiklikleri var' diye tartışabilir. Ancak sonuçta siz bu üniversiteleri yapmazsanız öğrenci yetiştirecek mekanlarınız olmaz.''

MÜSİAD'ın geçen hafta yeni Anayasa konusundaki çalışmalarını tamamladığını hatırlatan Vardan, ''Raporlarımızdan birinde 2023 hedefinde hizmet sektöründeki ihracatı 125 milyon dolar olarak belirledik. Bu alanda üç önemli sektör var.

Bunlar turizm, sağlık ve eğitim konuları. Sağlık sektörü çok önemli. Türkiye'ye dışarıdan hasta gelip, tedavi olup gidiyor. Sağlık turizmi başladı. Önümüzdeki yıllarda yaklaşık 25 milyar dolar gibi bir rakamı büyük hastane yatırımları oluşturuyor.

Hedef yine sağlık turizminde insanları Türkiye'ye çekebilmek. Eğitim konusunda da biz bu alt yapımızı tamamladığımızda dışarıdan öğrenci alabileceğimizi düşünüyorum'' diye konuştu.

''Türkiye altyapı konusunda ciddi ilerleme kaydetti'

Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir de günümüz teknolojisiyle dünya nüfusunun maddi ihtiyaçlarının üretimi için aktif nüfusun sadece yüzde 20'sinin çalışmasının yeterli olacağı yönünde varsayımların olduğunu belirtti. Modern bir ekonomide dünya ekonomisine yön veren ülkelerde mili gelirin içinde hizmetler sektörünün payının yüzde 70'ler civarında olduğunu anlatan Koçdemir, şunları söyledi:

''Bizim anne ve babalarımız bir fabrikaya girdiyse buradan emekli oldular. Ancak bugün gençlerimiz ömürlerinde 2-3 iş değiştirmek durumundalar. Aynı işi yapıyorlarsa bile 4-5 tane iş yeri değiştirmek durumundalar. Dünya böyle giderken Türkiye'ye baktığımızda hakikaten son yıllarda dünya üzerinde özellikle altyapı alanlarında çok ciddi ilerleme kaydetti. Eskişehir, bu altyapı imkanlarının iyileştirilmesi faaliyetlerinde en fazla nasibini alan illerimizdendir. Karayollarının yol kalitesi bakımından Eskişehir, 81 kentin içinde birincidir.''

Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı da MÜSİAD'ın bu toplantıyı Eskişehir'de düzenlemesinden dolayı mutluluk duyduğunu dile getirerek, ''MÜSİAD yerliliğin, Anadolulu olmanın, sermayeyi ahlakla birleştirmenin, çalışmayı erdemle bir araya getirmenin Türkiye'deki ilk öncü rol modellerinden biri. Dolayısıyla mutlaka MÜSİAD çok iyi işler yapıyor ama biz bundan çok daha fazlasını bekliyoruz'' dedi.

MÜSİAD Eskişehir Şube Başkanı Muhittin Yılmaz da sivil toplum kuruluşu olarak Eskişehir ve Türkiye genelinde toplumun vicdanını ve aklını temsil edebilmek iddiasıyla yola çıktıklarını bildirdi.

Toplantıya, AÜ Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Öğrenciler Daire Başkanı Ömer Ayçiçek, Bab-ı Alem Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Mehmet Ali Bolat ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay ile davetliler katıldı.

Öte yandan toplantı öncesi Salon Anadolu önünde toplantıyı protesto etmek isteyen öğrencilere, üniversitenin güvenlik görevlileri ve polis ekipleri müdahale etti. Polis, olayla ilgili 4 öğrenciyi gözaltına aldı.

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.